To niezwykła tarta – niby wytrawny wypiek, a nie ma grama mąki. Tworzą ją warzywa – za spód posłużyły bataty, które słodkim smakiem świetnie komponują się z moją wersją masy szpinakowej, która jest lekko pikantna i idealnie doprawiona suszonymi pomidorami, płatkami chili i czosnkiem. Aby była bardziej treściwa klasyczną śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym. Z powodzeniem możecie stworzyć swoją wersję zastępując bataty zwykłymi ziemniakami a szpinak np. porem. Uwielbiam takie przepisy które uwalniają kreatywność.
Spróbujcie mojej fit wersji tarty ze szpinakiem.
Batata umyć, osuszyć. Pokroić z pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.
Na patelnie dodać pozostałą łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.
Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.
Całość włożyć do piekarnika i piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.
Porcji 7
Składniki
Przygotowanie
Batata umyć, osuszyć. Pokroić z pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.
Na patelnie dodać pozostałą łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.
Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.
Całość włożyć do piekarnika i piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.
Czy na ziemniakach ( zwykłych) tez się uda?
jasne 🙂
Kingo, Szpinak mrożony czy świeży?
obojętnie 🙂
Witam, planuję zrobić tartę na obiad dziś ? mam jedno pytanie, czy parmezan jest konieczny? Staram się unikać serów.
można pominąć
A czy można surowe bataty najpierw zapiec w formie zamiast smażyć?
można!
Dzisiaj zrobiłam tarte? jest wyśmienita!!!
Dziękuje za przepis!
bardzo się ciesze że smakowała 🙂 dziękuję :*
W jakiej temperaturze piec tartę?
Nieaktualne ? Doczytałam
A gdybym dodał nieco camember?
super pomysł 🙂
Fantastyczna tarta! Przygotowałam z zamiarem obiadowania się nią przez dwa dni ale jak mąż zjadł pierwszy kawałek to prosił o dokładki aż się skończyła. Jest to zdecydowanie największy komplement bo przez okres 7 lat zdarzyło się dopiero drugi raz. Dziękujemy!
bardzo się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*
Tarta powtórzona na wizytę znajomych – zniknęła w kilka minut. Komplementom nie było końca a przepis musiał być przekazany dalej 🙂 Wielkie dzięki!
superrrr! nawet nie wiesz jak cieszą mnie takie słowa 🙂
Myślę, żeby zrobić tę tartę w weekend na obiad. Czy mogę użyć zwykłych ziemniaków zamiast batatów? Niestety próbowałam już kilka przepisów na bataty i za każdym razem nie smakują mi tak samo 😉
spokojnie można użyć zwykłych zimniaków.
A czy można czymś zastąpić jogurt naturalny ?
https://www.instagram.com/p/BIxdEXcgQleOpDnpvovploDJB_OLu6sRVyNE_Q0/?taken-by=agusnaa
omnomnom <3
nic nie wyświetla mi wklejony link 🙁
Fantastyczny przepis! Bardzo smaczne danie 🙂 Szpinak zastąpiłam jarmużem, a zamiast suszonych pomidorów dodałam paprykę czerwoną + troszkę piersi z indyka. Bardzo syta i w wersji fit! 🙂 Nawet męska część usatysfakcjonowana 😉
dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz :*
Czy używasz oleju kokosowego nierafinowanego?
tak 🙂
Uwielbiam tą tartę? robiłam już kilkakrotnie,,,,wlasnie dziś znowu mam ja na obiad?prosta,szybka i przepyszna,,,czekam na następne Twoje przepisy,,,pozdrawiam serdecznie?
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Brzmi cudownie. Mam ochotę spróbować. Zastanawiam sie tylko jak sobie poradzić z batatem:) nie mam krajalnicy,jak można go inaczej sprawnie pociąć? 🙂
zwyczajnie nożem wtedy grubsze plastry dłużej smażymy na patelni
Rewelacyjny przepis ! zakochałam się w tej tarcie no i w batatach, których nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować. PYCHHAA 🙂
dziękuję za komentarz 🙂 bardzo się cieszę że smakuje 🙂
a czy nie ma problemu, aby dorzucic tu jakiegos np kuraka zeby byl bardziej tresciwy obiad? 🙂
oczywiście że można dorzucić mięso
Inspiracja na dzisiaj 🙂 Przepyszna!!!
jak duzy wagowo batat?
ok 300 g – ja i tak nie wykorzystałam całego – resztę plastrów zużyłam na chipsy – przepis na nie pojawi się wkrótce