Świąteczne złote trufle

Lubię bliskim dawać własnoręcznie przygotowane prezenty. Zawsze uważnie słucham co lubią, a czego nie, o czym marzą lub po prostu co chcą sobie kupić. Wspaniale jest widzieć na twarzy uśmiech kiedy odpakowywany jest prezent. Zawsze staram się aby była to niespodzianka. W tym roku dla mojej przyjaciółki zrobię wyjątkowe trufle na które przepis znajdziecie poniżej. Fenomenalnie pyszne, a na dodatek wegańskie, bez glutenowe i bez cukru.

Są tak wspaniałe i darowane wyjątkowej osobie, że musiały wykąpać się w złocie.

Ahhhhhhhhh jak ja lubię obdarowywać. A wy?

Ilość porcji7 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas25 minut

 15 daktyli
 150 g mielonych migdałów
 2 łyżki kakao
 1 szklanka wiórków kokosowych
 1 łyżka likieru Baileys
 1 łyżka soku z pomarańczy
 złoty barwnik spożywczy
 do obtoczenie 4 łyżki mielonych migdałów

1

Daktyle wraz z sokiem i likierem zmiksować na pastę przez około 2 minuty.

2

Dodać wszystkie pozostałe składniki. Ponownie miksować całość przez 2 minuty lub do momentu kiedy powstanie gładka pasta.

3

Z masy uformować kuleczki obtoczyć je w mielonych migdałach i za pomocą grubego pędzla nanieść złoty barwnik spożywczy.

4

RADA: jeżeli masa jest za sucha i nie chce się formować należy dodać więcej soku lub ciepłej wody. Jeżeli natomiast jest za mokra wystarczy dołożyć mielonych migdałów lub wiórków kokosowych.

5

Użyłam daktyli Medjool.

6

Barwnik spożywczy w kolorze złota można zastąpić kakao, wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami lub po prostu trufle oblać czekoladą

Wartości odżywcze

Porcji 7

Składniki

 15 daktyli
 150 g mielonych migdałów
 2 łyżki kakao
 1 szklanka wiórków kokosowych
 1 łyżka likieru Baileys
 1 łyżka soku z pomarańczy
 złoty barwnik spożywczy
 do obtoczenie 4 łyżki mielonych migdałów

Przygotowanie

1

Daktyle wraz z sokiem i likierem zmiksować na pastę przez około 2 minuty.

2

Dodać wszystkie pozostałe składniki. Ponownie miksować całość przez 2 minuty lub do momentu kiedy powstanie gładka pasta.

3

Z masy uformować kuleczki obtoczyć je w mielonych migdałach i za pomocą grubego pędzla nanieść złoty barwnik spożywczy.

4

RADA: jeżeli masa jest za sucha i nie chce się formować należy dodać więcej soku lub ciepłej wody. Jeżeli natomiast jest za mokra wystarczy dołożyć mielonych migdałów lub wiórków kokosowych.

5

Użyłam daktyli Medjool.

6

Barwnik spożywczy w kolorze złota można zastąpić kakao, wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami lub po prostu trufle oblać czekoladą

Świąteczne złote trufle

 

 

(Wyświetlono 1 820 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. lena 29 listopada 2017 o 15:07

    Cześć Kinga 🙂
    jak długo można 'przechowywać’ takie trufle? w lodówce?
    muszę zaplanować kiedy je zrobić przed świętami -i jak spakować na prezenty 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:26

      spokojnie do 2 tygodni

      Odpowiedz
  2. Ewelina 21 grudnia 2015 o 14:04

    Wyglądają smakowicie. Czym można zastąpić likier Baileys? Może być amaretto?

    Odpowiedz
    1. admin 21 grudnia 2015 o 18:59

      można innym dowolnym likierem, można go też pominąć i dodać więcej soku z pomarańczy:)

      Odpowiedz
      1. Ewelina 26 grudnia 2015 o 20:05

        Trufle przepyszne. kolejny sprawdzony przepis

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.