Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)
Odstawić do lodówki na 30 min.
Jajka zmiksować z cukrem
Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować
Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..
Piekarnik nastawić na 200C.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
Poukładać na masie jabłka.
Wylać pozostałą cześć masy.
Wstawić do piekarnika i piec 20min.
Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
Ciasto piec jeszcze 10 min.
1 porcji
Składniki
Przygotowanie
Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)
Odstawić do lodówki na 30 min.
Jajka zmiksować z cukrem
Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować
Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..
Piekarnik nastawić na 200C.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
Poukładać na masie jabłka.
Wylać pozostałą cześć masy.
Wstawić do piekarnika i piec 20min.
Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
Ciasto piec jeszcze 10 min.