Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z papryką? Znudziły Ci się leczo, papryki faszerowane. Mam dla Ciebie genialny przepis na peperonatę. To danie włoskie, takie sycylijskie ratatui przygotowane z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami. Uwielbiam ją jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno. Można ją zrobić na 2 sposoby każdy jest pyszny
♥ niezwykle aromatyczny – polega na podpieczeniu całych papryk w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż lekko się przypalą (wtedy uwalniają swój słodki i lekko wędzony smak) następnie należy umieścić je w torebce foliowej na 10 minut i po tym czasie obrać ze skóry – resztę robi się tak jak w przepisie pomijając już piekarnik tylko całość dusić na głębokiej patelni.
♥ niezwykle szybki – polega na pominięciu pieczenia papryki w piekarniku, całe danie można zrobić na patelni.
Ja zrobiłam kombinację tych dwóch sposobów i wyszła moja fenomenalna peperonata. Zresztą zobaczcie przepis.
Aaaaa! Co ważne jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe, przechowywać je można w lodówce do tygodnia.
Smacznego 🙂
Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.
Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.
Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.
ocet można zastąpić sokiem z cytryny
peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu
Porcji 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 238
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 14.6g23%
- Węglowodany 25.6g9%
- Błonnik pokarmowy 4.89g20%
- Białko 4.5g9%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.
Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.
Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.
ocet można zastąpić sokiem z cytryny
peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu
Czy z papryki mrożonej też wyjdzie dobra? Mam trochę własnej produkcji, nie było co z nią zrobić to pokroiłam i zamroziłam…
tak powinna wyjść równie pyszna
Dziękuje za umilenie wieczoru tą potrawą 😉 Było smakowicie!
cieszę się że skusiliście się na przepis 🙂 polecam się na przyszłość 🙂
Rewelacja!!!!!!!!! Ja nie chce nic mówić, ale to kolejny przepis którym jestem oczarowana….Po prostu przepyszne….gdyby nie to, że jestem na diecie to chyba zjadłabym całą brytfanke:) Nie mniej jednak od kilku dni moja dietka jest mega urozmaicona a ja szczęśliwsza, bo wiem, że kolejnego dnia znowu coś cudownego ugotuje dzięki tym magicznym przepisom:)
Prosze tylko o małą podpowiedź jaki miód jest najlepszy? Ja dałam lipowy, bo taki miałam, jednakże chciałabym wiedzieć jaki Kiniu Ty dajesz:) I jeszcze raz dziękuje!!!!!!!!!!
Asiu nawet nie masz pojęcia jak się cieszę! Ten przepis zdobył i moje serce 🙂 kochana ja najczęściej używam również miodu lipowego 🙂
Nigdy nie przypuszczałam, że mi wyjdzie.
Aromatyczna i w smaku rewelacyjna.
A taka prosta w wykonaniu.
Moja przygoda z gotowaniem się zaczęła …
Dziękuję za inspirację, przepis, książkę.
Czy nowo wydana książka jest wzbogacona nowymi przepisami?
Mam pierwszą, i jestem w dylemacie
Pozdrawiam
bardzo się cieszę że się udało i że smakowało 🙂
Kasiu druga książka to reedycja zawiera te same przepisy co w starej + 30 top przepisów z bloga
myślę że pierwsza ci wystarczy 🙂
Witam serdecznie,
dziękuję za odpowiedź. W takim razie czekam na następne książki.
Korzystając z okazji zapytam o warsztaty gotowania? Czy cos takiego prowadzisz?
Dobrych, Spokojnych Świąt życzę dla Ciebie i Najbliższych.
Zrobiłam. Wiedziałam, że będzie pyszna, ale okazała się obłędna.
cudownie!!!!!!!! ale się cieszę z takich komentarzy :*