Mam dla Was propozycję, oczywiście bardzo smaczną. To zapiekana wołowina z polentą. Zdecydowanie konkretne, rozgrzewające i bardzo aromatyczne danie. Jeżeli nie mam czasu na przygotowanie polenty i zapiekanie całości w piekarniku wołowinę podaję z nachosami i dużą ilością świeżej pietruszki.
Uwielbiam ten zapach i smak!
Smacznego 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
Na dużej patelni podgrzać olej i zeszklić na nim pokrojona w kostkę cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mieloną wołowinę i obsmażyć ją przez 8 minut.
Dodać pomidory w puszcze, kukurydzę, pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą mieloną gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Do rondla wsypać polentę. Dodać masło oraz mleko – wymieszać. Całość zalać gorącym bulionem cały czas mieszając tak aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, na górę wyłożyć polentę, posypać parmezanem i piec 20 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać pietruszką.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
Na dużej patelni podgrzać olej i zeszklić na nim pokrojona w kostkę cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mieloną wołowinę i obsmażyć ją przez 8 minut.
Dodać pomidory w puszcze, kukurydzę, pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą mieloną gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Do rondla wsypać polentę. Dodać masło oraz mleko – wymieszać. Całość zalać gorącym bulionem cały czas mieszając tak aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, na górę wyłożyć polentę, posypać parmezanem i piec 20 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać pietruszką.