Witam październik w jesiennych kolorach. Dynia na dobre zagościła w mojej kuchni i prędko jej nie opuści. Przygotujcie się na istne dyniowe szaleństwo. Uwielbiam przepisy które smakują fenomenalnie, a poza tym są cudowne dla naszego ciała. Taka jest dzisiejsza zupa – rozgrzewa, jest treściwa a przy tym nie tuczy. Zupa z dyni i słodkich ziemniaków jest niesamowicie aromatyczna dzięki podpieczonym warzywom. Mój mąż za nią przepada. Mój szwagier i siostra zawsze biorą ją ode mnie na wynos. I wiecie co? Najwspanialsze dla osoby gotującej jest to jak widać, że komuś smakuje, a dla blogera kulinarnego jak ktoś korzysta z przepisu.
Dziś polecam Wam tą zupę – bo warto, bo to będzie pyszny październik.
Smacznego 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.
W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.
Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.
Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.
Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.
Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.
W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.
Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.
Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.
Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.
Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).
Dzisiaj robię na obiad tą zupę, jest pyszna :] ja dodaję zamiast gałki muszkatołowej i chilli dodaję curry i kurkumę :] pozdrawiam :]
dziękuję za komentarz :*
Wlasnie sie robi .. moja ulubiona zupa
A Pania uwielbiam ❤️
dziękuję za komentarz 🙂 – proszę zawracaj się do mnie po imieniu 🙂
Droga Kingo,
Dziękuję bardzo za przepisy : dzis zrobilam zupkę dyniową a wczoraj wolowinę ze sliwką wszystko mniaam :-))
na jutro tez cos podpatrzę od Ciebie
pozdrawiam
Czy może być inna dynia czy tylko hokkaido?:)
spokojnie może być inna dynia
Właśnie zrobiłam i jest pycha!! Zamiast ziemniaków dodałam właśnie marchewkę i z przypraw trochę kurkumy oraz zamiast papryczki, troszkę wędzonej ostrej papryki w proszku co dodało lekko pikanterii i podwędzonego smaku. Pozdrawiam
bardzo dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Ja też uwielbiam ten krem,zamiast ziemniaków dodaję marchewkę a cebulę i czosnek podpiekam razem z dynią,pozdrawiam
? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
dziękuję za komentarz ??
Zupa przepyszna! Wszystkim smakowała. Świetnie, że dzieli się Pani przepisami by inni również mogli poczuć niebo w gębie 🙂
Dzieki za inspiracje na dzisiejszy obiad ? Mala wariacja na temat Twojego przepisu – do czosnku i cebuli dorzucilam mielony kminek, ziarna kardamonu i kawalki cynamonu (wyciagnelam przed miksowaniem zupy). Wyszlo niezle
super pomysł 🙂
zupa rewelacyjna przepyszna:)
dziękuję bardzo za wypróbowanie przepisu i za komentarz 🙂
Też robię, cebulkę i czosnek podsmazam w garnku, dodaje dynie i zwykle ziemniaki, potem zalewam bulionem i doprawiamy tylko curry. Na koniec blenduje, pycha.
muszę wypróbować 🙂 dzięki za inspirację :*
Czy ta zupka dyniowa będzie nadawać się także dla dzieci? Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z papryczki chili, tylko czy to jej nie zepsuje?
Izo spokojnie nadawać się będzie dla dzieci jeśli pominiesz wspomniane chili. Proponuję ci dodać je potem w wersji dla dorosłych 🙂
proszę napisać ile mniej więcej wsypać tej gałki muszkatałowej , soli ?puszka mleka kokosowego ale ile ml?:)
mleko kokosowe o pojemności 400 ml, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej
Zupa rewelacyjna 🙂 ja zamiast ziemniaków daje marchew pozdrawiam i dziękuję za inspiracje 🙂
bardzo dziękuję 🙂
Muszę spróbować z batatami. Do tej pory robiłam z pomidorami i to jedna z moich ulubionych zup: http://zabieganamama.com/jamajska-zupa-dyniowa-z-mleczkiem-kokosowym/
Kinga Twoje przepisy są super. Jakich słodkich ziemniaków użyłeś do zupy, czy były to bataty?
tak to były bataty 🙂 dziękuję za miłe słowo :*
Zrobilam ta zupe pyszna, kocham mleko kokosowe, jestem od niego uzalezniona.