Ostatnio przepadłam. Każdy dzień zaczynam od wyciskania soków. Kombinuję, eksperymentuję, a co najważniejsze doskonale się czuję. Lodówka jest pełna owoców i warzyw, a moje poranki pełne witamin i energii. Na moim profilu FB podaję „tajemnicze mikstury”. Aby zachować jak najwięcej wartości wyciskanych soków ważny jest dobry sprzęt. Wielu z Was pyta czego używam. Wybrałam wyciskarkę wolnoobrotową firmy Eldom PJ400 PerfectJuicer. Używam jej od 3 miesięcy codziennie i przyznam, że działa świetnie, w obsłudze jest prosta i co najważniejsze doskonale się ją myje. Do zdobycia jest w rozsądnych pieniądzach . Więcej o niej poczytać możecie TUTAJ.
Z produkcji moich soków zostaje mnóstwo odpadów i przyznam szczerze, że lepiej ich nie wyrzucać tylko w „mądry” sposób wykorzystać. Polecam np. dodać do zupy – odpadki powstałe z wysikania soku z buraka lub zrobić takie oto ciasto z odpadków z marchewki. Brzmi to dziwnie ale smakuje genialnie! Jeszcze takiego ciasta nie jedliście! Zapraszam na ciasto z odpadków! PS. obowiązkowo do podania z sokiem z marchewki i imbiru.
Smacznego:)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny - wymieszać łyżką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.
Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny - wymieszać łyżką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.
Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )
a czy jest szansa że ciasto się uda gdy użyję mąki żytniej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej?
uda się ale będzie bardziej zbite i ciężkie
Właśnie piekę dałam wiecej marchewki i bakali i dodałam. Soku ☺ ładnie rośnie. Jak się upiecxe dam znać ?
koniecznie
Ciasto jest przepyszne, zamiast żurawiny dodałam pokrojone w paski suszone śliwki i orzechy. W smaku MEGA, ale mało wyrosło. Piekłam w keksowej foremce, 180 stopni z termoobiegiem na dolnym poziomie piekarnika.
aaaa wspaniale – dzięki za komentarz 🙂
Mąka pszenna pełnoziarnista to jaki typ? 2000?
od 1850
Upieklam, cudowne jest to ciasto. Tak lekkie i aromatyczne.I jak mega uroslo.
Kinga – krolowa!
aaaa dzięki 🙂
dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Nooo rewelacja! Szybko, przyjemnie, pachnąco i bez marnowania jedzenia 😀 MNIAM!
Robiłam pierwszy raz z Twojego przepisu i wyszło mega! Zamiast cukru dodałam ksylitol (choć nadal dla mnie za słodkie) i zamiast żurawiny – rodzynek bo nie miałam w domu. Polewy już nie robiłam bo bez tego jest wybitne! Gratuluje przepisu 🙂
aaa nawet nie wiesz jak się cieszę kiedy czytam takie komenatarze 🙂 oczywisćie polecam się na przyszłość 🙂
Zrobiłam kolejny już raz. Jest pyszne! Ale… robię z maki orkiszowej i ciasto bardzo mało wyrasta, nie jest tak pięknie puszyste jak na Twoich zdjęciach, a dzisiaj wyszedł zakalec… lubię zakalce, nie powiem 🙂 ale chciałabym żeby w końcu pięknie wyrosło. Co robię źle? Czy to wina mąki? PS. Ubite raczej dobrze – robiłam w TM.
OK. Zakalec bo… dałam jedna łyżeczkę sody, a ciasto robiłam z podwójnej porcji ?ale w dalszym ciągu nie wiem dlaczego tak słabo rośnie? ? dzisiaj urosło i opadło jak otwarłam piekarnik, żeby wbić patyczek.
może odpadki były „zbyyt mokre” – dlatego potrzebujemy więcej sody gdyż ona odpowiedzialna jest w początkowym procesie za wyrośnięcie ciasta
wszystko zalezy od typu mąki i tego czy odpadki „są mokre”? jeżeli tak należy je nieco odcisnąć lub dodać więcej maki. Co do typu mąki i wyższy tym większe prawdopodobieństwo zakalca
Nie wierzyłam ze wyjdzie ale nie dosc ze wyszło to jest mega pyszne ! Dałam 150gr oleju i słodzik zamiast cukru . Robiłam w termomixie , unikałam motylkiem przez 5 min /obr3,5 . To tak jakby komuś miao pomoc . Potem tylko na 30sec/obr 2 zeby pomieszać wszystko . Dałam suszona żurawinę . Naprawdę pyszności ! Polecam
super 🙂 Edyta dzięki, że napisałaś opcję na urządzenie – wielu osobom to ułatwi sprawę 🙂
Witam co można dodać zamiast oleju….sok z marchewki moze być? ?
polecam banan zmiksować z sokiem z marchewki
Już jutro w przedszkolu, w którym pracuję będą urodziny marchewki, zrobimy sok marchewkowy,a potem ciasto z odpadków!
wspaniale!