Najlepsze kokosanki

Kokosanki to smak moich egzotycznych wakacji. Nigdzie nie jadłam tak doskonałych. Miękkie w środku, niesamowicie aromatyczne i przyjemnie słodkie. Nie byłabym sobą gdybym nie wzięła ze sobą przepisu. Musiałam go mieć.

Każdego dnia musiałam zjeść kokosankę w towarzystwie świeżego mango, którego smak powalał mnie na kolana. Życzę każdemu tak aromatycznych i pysznych wakacji.

W kraju gdzie kokos, wanilia i rum są tak pospolite ja u nas ziemniaki czy jabłka powstają cudowne potrawy z nimi w roli głównej. Kuchnia zupełnie inna, biedna jednak bogata w niesamowity, aromatyczny smak. Już wkrótce napiszę relację z mojej podróży. Nie zdradzę teraz miejsca które odwiedziłam, ale za to zdradzę przepis  który zdobyłam 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji28 porcji

Składniki na około 28 sztuk:
 400 g wiórków kokosowych
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 2 łyżki rumu
 2 białka
 1 łyżeczka soku z limonki
 1 skórka z limonki

1

Blachę dopieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na temperaturę  160 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Kokos wymieszać z mlekiem skondensowanym, rumem, ekstraktem waniliowym i skórką z limonki.

3

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając sok z limonki.

4

Połączyć ubite białka z masą kokosową. Delikatnie wymieszać. Formować kulki i wykładać w odstępach na blachę, najlepiej odmierzać masę za pomocą łyżki.

5

Piec około 10-15 minut aż nabiorą  lekko złotego koloru. Ostudzić.

6

Kokosanki można polać gorzką czekoladą lub podawać z lodami, jogurtem czy świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 28

Składniki

Składniki na około 28 sztuk:
 400 g wiórków kokosowych
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 2 łyżki rumu
 2 białka
 1 łyżeczka soku z limonki
 1 skórka z limonki

Przygotowanie

1

Blachę dopieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na temperaturę  160 º C z funkcją grzania góra-dół.

2

Kokos wymieszać z mlekiem skondensowanym, rumem, ekstraktem waniliowym i skórką z limonki.

3

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając sok z limonki.

4

Połączyć ubite białka z masą kokosową. Delikatnie wymieszać. Formować kulki i wykładać w odstępach na blachę, najlepiej odmierzać masę za pomocą łyżki.

5

Piec około 10-15 minut aż nabiorą  lekko złotego koloru. Ostudzić.

6

Kokosanki można polać gorzką czekoladą lub podawać z lodami, jogurtem czy świeżymi owocami.

Najlepsze kokosanki

 

(Wyświetlono 7 805 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

19 komentarzy

  1. Elżbieta 23 marca 2020 o 10:24

    Pani Kingo to są najlepsze kokosanki jakie piekłam i jadłam do tej pory. Dzięki za świetny przepis z wykorzystaniem zalegającego w spiżarni słodzonego skondensowanego mleka. Mąż zachwycony pochłania całą upieczoną przeze mnie prawie potrójną porcję. Gorąco pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Olcia82 22 stycznia 2019 o 11:54

    Właśnie tak smakują najlepsze kokosanki! Soczyste w środku, chrupiutkie z zewnątrz, i nie kleja się do zębów! Ideał! Takich kokosanek szukałam:)

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:41

      dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  3. Marta 27 marca 2018 o 15:59

    Czy można użyć mleczka kokosowe z puszki?

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:37

      niestety w tym przepisie nie

      Odpowiedz
  4. Weronika 17 sierpnia 2017 o 12:21

    Próbowałam już kilku wersji kokosanek, wychodzą dobre, ale nie kruszą się i nie są chrupiące. Jest na to jakaś rada?:)

    Odpowiedz
    1. Weronika 17 sierpnia 2017 o 12:21

      *kruszą się, przepraszam;)

      Odpowiedz
    2. admin 21 sierpnia 2017 o 18:23

      krócej piec 🙂

      Odpowiedz
  5. Felinia 16 maja 2017 o 13:06

    Czy można czymś zastąpić mleko skondensowane? czymś bez laktozy?
    P.S.Z góry dziękuję za odp. Wczoraj robiłam batoniki na detoxie – moja dorastająca córka była zachwycona. Szukamy więc dalej

    Odpowiedz
  6. Ola / Prosteznatury.pl 12 marca 2017 o 15:30

    Przepis cudowny! W smaku przepyszne. Musiałam je jednak piec znacznie dłużej, bo aż pół godziny, żeby lekko się zarumieniły (szt.30) i wydaje mi się, że są lekko za suche w środku. Może powinnam z termoobiegiem piec?

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:02

      jeżeli pieczemy z termoobiegiem to obniżamy temperaturę o 10 C – za długie pieczenie spowodowało że zrobiły się suche

      Odpowiedz
  7. maggie 8 marca 2017 o 12:25

    Ile ml mleka? Jaka ma być pojemność puszki?

    Odpowiedz
    1. admin 8 marca 2017 o 16:26

      400 ml

      Odpowiedz
  8. Sylwek 3 marca 2017 o 19:33

    Witam KINGO!
    NAJLEPSZE kokosanki jakie jadłem. Proste, szybkie, soczyste i absolutnie wspaniałe z limonkową nutą. Polecam wszystkim. Pozdrawiam.?

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 22:49

      uwielbiam takie informacje! dzięki za wypróbowanie

      Odpowiedz
  9. Ania 17 września 2016 o 16:45

    Bardzo smaczne prosty przepis polecam

    Odpowiedz
    1. admin 19 września 2016 o 10:06

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz
  10. Kasia 22 lutego 2016 o 15:34

    Właśnie zrobiłam i jest pysznie. W końcu świetny przepis na kokosanki 🙂 Wanilia i rum to strzał w dziesiątkę. Ja uformowałam duże kokosanki z całej łyżki i piekłam 25 minut. Ile czasu można je przechowywać?

    Odpowiedz
    1. admin 24 lutego 2016 o 00:15

      do tygodnia w metalowym pudełku

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.