Kokosanki to smak moich egzotycznych wakacji. Nigdzie nie jadłam tak doskonałych. Miękkie w środku, niesamowicie aromatyczne i przyjemnie słodkie. Nie byłabym sobą gdybym nie wzięła ze sobą przepisu. Musiałam go mieć.
Każdego dnia musiałam zjeść kokosankę w towarzystwie świeżego mango, którego smak powalał mnie na kolana. Życzę każdemu tak aromatycznych i pysznych wakacji.
W kraju gdzie kokos, wanilia i rum są tak pospolite ja u nas ziemniaki czy jabłka powstają cudowne potrawy z nimi w roli głównej. Kuchnia zupełnie inna, biedna jednak bogata w niesamowity, aromatyczny smak. Już wkrótce napiszę relację z mojej podróży. Nie zdradzę teraz miejsca które odwiedziłam, ale za to zdradzę przepis który zdobyłam 🙂
Smacznego 🙂
Blachę dopieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na temperaturę 160 º C z funkcją grzania góra-dół.
Kokos wymieszać z mlekiem skondensowanym, rumem, ekstraktem waniliowym i skórką z limonki.
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając sok z limonki.
Połączyć ubite białka z masą kokosową. Delikatnie wymieszać. Formować kulki i wykładać w odstępach na blachę, najlepiej odmierzać masę za pomocą łyżki.
Piec około 10-15 minut aż nabiorą lekko złotego koloru. Ostudzić.
Kokosanki można polać gorzką czekoladą lub podawać z lodami, jogurtem czy świeżymi owocami.
Porcji 28
Składniki
Przygotowanie
Blachę dopieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na temperaturę 160 º C z funkcją grzania góra-dół.
Kokos wymieszać z mlekiem skondensowanym, rumem, ekstraktem waniliowym i skórką z limonki.
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając sok z limonki.
Połączyć ubite białka z masą kokosową. Delikatnie wymieszać. Formować kulki i wykładać w odstępach na blachę, najlepiej odmierzać masę za pomocą łyżki.
Piec około 10-15 minut aż nabiorą lekko złotego koloru. Ostudzić.
Kokosanki można polać gorzką czekoladą lub podawać z lodami, jogurtem czy świeżymi owocami.
Pani Kingo to są najlepsze kokosanki jakie piekłam i jadłam do tej pory. Dzięki za świetny przepis z wykorzystaniem zalegającego w spiżarni słodzonego skondensowanego mleka. Mąż zachwycony pochłania całą upieczoną przeze mnie prawie potrójną porcję. Gorąco pozdrawiam.
Właśnie tak smakują najlepsze kokosanki! Soczyste w środku, chrupiutkie z zewnątrz, i nie kleja się do zębów! Ideał! Takich kokosanek szukałam:)
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Czy można użyć mleczka kokosowe z puszki?
niestety w tym przepisie nie
Próbowałam już kilku wersji kokosanek, wychodzą dobre, ale nie kruszą się i nie są chrupiące. Jest na to jakaś rada?:)
*kruszą się, przepraszam;)
krócej piec 🙂
Czy można czymś zastąpić mleko skondensowane? czymś bez laktozy?
P.S.Z góry dziękuję za odp. Wczoraj robiłam batoniki na detoxie – moja dorastająca córka była zachwycona. Szukamy więc dalej
Przepis cudowny! W smaku przepyszne. Musiałam je jednak piec znacznie dłużej, bo aż pół godziny, żeby lekko się zarumieniły (szt.30) i wydaje mi się, że są lekko za suche w środku. Może powinnam z termoobiegiem piec?
jeżeli pieczemy z termoobiegiem to obniżamy temperaturę o 10 C – za długie pieczenie spowodowało że zrobiły się suche
Ile ml mleka? Jaka ma być pojemność puszki?
400 ml
Witam KINGO!
NAJLEPSZE kokosanki jakie jadłem. Proste, szybkie, soczyste i absolutnie wspaniałe z limonkową nutą. Polecam wszystkim. Pozdrawiam.?
uwielbiam takie informacje! dzięki za wypróbowanie
Bardzo smaczne prosty przepis polecam
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie 🙂
Właśnie zrobiłam i jest pysznie. W końcu świetny przepis na kokosanki 🙂 Wanilia i rum to strzał w dziesiątkę. Ja uformowałam duże kokosanki z całej łyżki i piekłam 25 minut. Ile czasu można je przechowywać?
do tygodnia w metalowym pudełku