Ciasta jogurtowe kocham za wilgotność, lekkość i smak. Taka jest moja babka. Na 100% pojawi się na moim wielkanocnym stole. Jest orzeźwiająca za sprawą cytryny, lekka, nie tłusta. Jest pyszna i wspaniała. Przygotowanie to zaledwie kilka minut, a efekt powalający. Nie lubię przepisów, które pochłaniają pół dnia, są skomplikowane. W Święta mamy cieszyć się rodziną, wolnym czasem i smakiem. Moja Babka – właśnie łączy te wszystkie elementy! Rodzina kocha świąteczne lenistwo, delektuje się wolnym czasem i zachwyca cytrynową pysznością.
Polecam Wam przetestować na sobie i waszych bliskich! Niech te Święta będą lekkie i orzeźwiające.
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. ( Ja użyłam formy sylikonowej więc pominęłam te krok. Forma miała średnicę 22 cm. Można też użyć formy keksowej o wymiarach 23 x 10 cm).
Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiać przez sito. Dodać nasiona chia i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Ciasto wymieszać aż składniki się połączą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek wożony w ciasto wychodzi suchy.
Na glazurę w rondelku zagotować cukier i sok z cytryny. Do momentu kiedy cukier się rozpuści i powstanie przeźroczysty syrop. Ostudzić
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, umieścić na kratce. Ponakłuwać wykałaczką, a następnie polać przygotowaną glazurą cytrynową.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. ( Ja użyłam formy sylikonowej więc pominęłam te krok. Forma miała średnicę 22 cm. Można też użyć formy keksowej o wymiarach 23 x 10 cm).
Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiać przez sito. Dodać nasiona chia i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Ciasto wymieszać aż składniki się połączą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek wożony w ciasto wychodzi suchy.
Na glazurę w rondelku zagotować cukier i sok z cytryny. Do momentu kiedy cukier się rozpuści i powstanie przeźroczysty syrop. Ostudzić
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, umieścić na kratce. Ponakłuwać wykałaczką, a następnie polać przygotowaną glazurą cytrynową.
Czy można użyć formy 18cm?
tak
Witam 😉 Robiłam już parę razy tą babkę i za każdym razem wychodzi bardzo zbita, chodź robię identycznie jak w przepisie ;( mimo tego i tak jest pyszna, ale co mogłam zrobić źle??
a czy składniki mają temperaturę pokojową?
Tak mają
Super przepis. Troche zmodyfikowałam i dodałam cukier trzcinowy i żurawinę… właśnie stygnie…wyszła trochę ciemniejsza, chyba przez cukier trzcinowy.
bardzo się cieszę że się udała – dzięki za komentarz 🙂
witam:)) zapomnilam dodac oliwy ,ale to niczego nie zmienilo :))zostalo zjedzona w mgnieniu oko.Super byla pyszna :)) dzieki
cudowanie! dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Zrobiłam i wyszedł mi zakalec ? Totalna świąteczna porażka.
Co mogłam zrobic źle? Czy ciasto ma być utarte mikserem czy nie?
jaką temperaturę miały składniki?
pokojową czy z lodówki
ciasto ma być tylko mieszane – nie jest potrzebny do tego mikser
Być może jajka były dopiero co wyciągnięte z lodówki.
Ale zrobiłam po raz drugi, dokładnie, powoli, według wskazówek i wyszła.
Była bardzo słodka, bardzo mokra i bardzo cytrynowa! pyszna!
Następnym razem dam tylko mniej cukru, bo tutaj wydaje mi się, że było go za dużo 🙂
uffff:) cieszę się że wyszła 🙂
Witam,
Mam pytanie czy tak przygotowane ciasto z tego przepisu można podzielić i piec w mniejszych foremkach na babeczki/muffinki? Jak w takim przypadku zmieni się czas i temperatura pieczenia?
Robiłam już tą babkę w zwykłej formie i wyszła super (znikła w pół dnia ?). Serdecznie pozdrawiam ??
małe babeczki piekłabym około 10-15 minut
i zamiast cukru miod albo inny słodzik ?
myslisz, że mogę użyć jogurtu sojowego zamiast naturalnego ?
spokojnie 🙂
Tak się zastanawiam czy wyszłaby mi ta babka gdybym zastąpiła olej puree bananowym? Jak Pani sądzi? Ja chyba spróbuję :p
Witam,
moja babka jest bardzo wilgotna, czy to normalne? Siedziała w piekarniku 50 min. Jest obłędu w smaku, ale zaskakująco wilgotna. Sama nie wiem czy to specyfika tego ciasta czy zwyczajny zakalec? Pozdrawiam.
Magdo ta babka taka ma być 🙂
Pani Kingo W moim przypadku do trzech razy sztuka!!! W końcu mi wyszła 🙂 jest przepyszna 🙂
ufffffff! bardzo się cieszę 🙂
mam pytanie 🙂 czy mokre składniki pkt.3 wymieszać mikserem czy ręcznie?? i dodając mąkę dalej mikserem??
Pozdrawiam Aneta
spokojnie można ręcznie
Dziękuję za odpowiedzi:) Na pewno upiekę:)
pozdrawiam serdecznie:)
Rewelacyjny przepis. Najlepsza babka jaka piekłam i jadłam.
bardzo się cieszę :* dziękuję za komentarz i wypróbowanie
ehhhh, no i czym zastąpić ten nieszczęsny cukier?
przepraszam że tak nudzę, ale jestem na diecie a mam wielką ochotę na tą orzeźwiającą babkę:)
erytrolem 🙂
hej
pszenną mąkę chcę zastąpić czymś zdrowszym, jaka mąka będzie najlepsza w tym wypadku?
można zastąpić maka gryczaną lub orkiszową
Hej!! Czy mogę użyć zwykłego jogurtu naturalnego (nie znalazłam greckiego bez laktozy) lub roślinnego? Mam lekką nietolerancje laktozy, więc w miarę możliwości staram się jej unikać.
Asia myślę że się uda – nie próbowałam – ostatnio robiłam dużo wypieków do mojej nowej książki na produktach mlecznych bez laktozy lub roślinnych i wszystko wychodziło super 🙂
Jakiej wielkości jest forma której użyłaś Kinga w tym przepisie?
24 cm