Buraki rządzą w mojej kuchni! Należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka (najlepiej pić 1 szklankę soku dziennie). Piszę o tym bo warto wiedzieć, jak jedzenie może wspomóc leczenie lub stanowić lekarstwo dla naszego organizmu. To warzywo ponad to: odkwasza organizm, ułatwia trawienie, obniżaja poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy, wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek. Są bardzo zdrowe jednak aby w pełni zachować ich właściwości najlepiej piec je lub pić sok wyciśnięty z surowych buraków.
Tym daniem jestem zachwycona. Pieczone buraki ostatnio królują w mojej kuchni o czym na pewno przekonacie się w kolejnych postach. W mojej książce znalazły się w słodkim rozdziale jako doskonałe ciasto z buraków. Dzisiaj zdrowy obiad czyli kasza jaglana, pieczone buraki i kawałki sera Feta. Fantastyczny smak!
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Blaszkę wysmarować 1 łyżką oliwy i wyłożyć na nią buraki, papryki, obraną marchewkę przekrojoną w pół, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki oraz rozmaryn. Całość skropić łyżka oliwy i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby warzywa przestygły. W tym czasie ugotować kasze jaglaną.
Najpierw należy zagotować 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy. Kaszę solidnie przepłukać na sicie i wrzucić do garnka z zagotowaną wodą wraz z 1 ząbkiem czosnku. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować 10-15 minut aż kasza wchłonie wodę.
Warzywa obrać ze skórki i pokroić: buraki i marchewkę w kostkę, papryki w paseczki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć na nie kasze jaglaną na nią wyłożyć pomidory krojone z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.
Przygotowane upieczone warzywa wyłożyć na pomidory. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie talarki oraz ser typu Feta pokrojony w kostkę. Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.
Porcji 5
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Blaszkę wysmarować 1 łyżką oliwy i wyłożyć na nią buraki, papryki, obraną marchewkę przekrojoną w pół, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki oraz rozmaryn. Całość skropić łyżka oliwy i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby warzywa przestygły. W tym czasie ugotować kasze jaglaną.
Najpierw należy zagotować 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy. Kaszę solidnie przepłukać na sicie i wrzucić do garnka z zagotowaną wodą wraz z 1 ząbkiem czosnku. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować 10-15 minut aż kasza wchłonie wodę.
Warzywa obrać ze skórki i pokroić: buraki i marchewkę w kostkę, papryki w paseczki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć na nie kasze jaglaną na nią wyłożyć pomidory krojone z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.
Przygotowane upieczone warzywa wyłożyć na pomidory. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie talarki oraz ser typu Feta pokrojony w kostkę. Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.
Przepis, do którego często wracam. To jest pyszne. I dziś też będzie. ?
niestety pieczenie 1h marchewki i papryki to średni pomysł, były spalone już po 20 min ;/
A wiadomo ile kalorii ma jedna porcja
Doskonałe danie 🙂 wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję 🙂
:* 🙂
Muszę przyznać, że te buraczki wyglądają obłędnie! Na pewno wykorzystam przepis 🙂
Kingo!
Twoje przepisy robią furorę w moim domu, a ten należy do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego na nastepny dzien w pracy niż te buraki z fetą. Niestety nie wszystko da się zapakować do pudełka i podgrzać w mikrofali, ale to jest idealne!
Odkryciem były dla mnie też Twoje chipsy z batatów. Gulasz z pieczarek i ciecierzycy- miodzio! Chia bowl- deser niezastąpiony! Rób dalej to co robisz, bo wychodzi Ci świetnie! Buziaki
aaaaaa ale mi miło – dziękuję! musiałabyś mnie teraz widzieć jak cieszę się do monitora :* dzięki
Ps. oczywiście polecam się na przyszłość 🙂
Kingo!
Twoje przepisy robią furorę w moim domu, a ten należy do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego na nastepny dzien w pracy niż te buraki z fetą. Niestety nie wszystko da się zapakować do pudełka i podgrzać w mikrofali, ale to jest idealne!
Odkryciem były dla mnie też Twoje chipsy z batatów. Gulasz z pieczarek i ciecierzycy- miodzio! Chia bowl- deser niezastąpiony! Rób dalej to co robisz, bo wychodzi Ci świetnie! Buziaki i pozdrowienia.
Czy kaszę jaglaną można zastąpić jakąś inną, uwielbiam gryczaną, ale czy będzie smakowała z burakami? kasza jaglana na razie jest u mnie na ostatnim miejscu, ale próbuję się do niej przekonać 🙂
Klaudia spokojnie możesz zastąpić kaszą gryczaną 🙂 będzie pasować 🙂
Pani Kingo kolejny przepis na pyszotkę , już się cieszę .Jeszcze trochę i będzie znowu urozmaicona moja kuchnia. 😀
Rewelacyjny przepis! Nawet mój narzeczony się zajadał (dwie dokładki), a zazwyczaj kaszy nie je wcale. Po prostu PYCHA !
Pozdrawiam imienniczkę 😉
Kochana Kingo 🙂 Kingi wiedzą co dobre 🙂 – pozdrowienia dla narzeczonego.
Ps. polecam się na przyszłość 🙂
Przepis nie spełnił moich oczekiwań – Zepsułem sobie 3 buraczki, koszt za prąd użyty przez piekarnik wyniósł conajmniej 50 zł. W tych pieniądzach dostałbym 2 razy McZestaw powiększony z kuponów. A finał był taki że pies nie chciał tego zjeść. Ale plus jest taki, że powiększyła mi się zawartość kompostu. Smacznego!
Ale może zrobiłem coś źle 😉
może po prostu niektóre buraki wolą kompost ?
Super przepis. Czy można czymś zastąpić lub pominąć ser? Niestety, nie jem nabiału.
spokojnie można użyć wędzonego tofu lub pominąć
Kingo, ja też robię różne wariacje z burakami 😉 polecam dodanie do Twojego dania dodać prazony na patelni słonecznik luskany będzie bosko <3
Masz rację. Ja często dodaję prażone ziarna do carpaccio z buraków 🙂
Kinga! Czy wszystkie warzywa dajemy ze skórką do piekarnika?
tak ale pamiętaj aby je dobrze umyć i osuszyć – możesz też je obrać jeśli takie lubisz 🙂
Super przepis Od kiedy wyprobowalam nie moge sie najesc pieczonych burakow z feta – rewelacja jak dla mnie.
bardzo się cieszę! dziękuję za komentarz :*
Witam, ponawiam zapytanie poprzedniczki – co to za pomidorki nadziewane czosnkiem?
Pozdrawiam.
Witam, chodziło mi o przecier z krojonych pomidorów z czosnkiem – ja używam takiego https://3-mmedia.frisco.pl/id,3457054/h,360/w,360/
jest świetny bo produkowany jest w Chorwacji gdzie pomidory te mają wyjątkowy smak.
Witaj Kingo
Uwielbiam buraki i chce wyprobowac powyzsze danie. Czy w przepisie chodzi o pomidorki nadziewane czosnkiem? Kupowalam nieraz ale nadziewane. Serkami, ziolami itd. Czy chodzi o pomidorki ze sloika typu szuszone???
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam