Ten tort jest fenomenalny. Wygląda na skomplikowany, a prawda jest taka, że jest nadzwyczaj prosty i stosunkowo szybki do zrobienia. Gwarantuję Ci, że jeżeli go zrobisz zbierzesz same pochwały. Każdy kto zrobi choć kęs – przepadnie. Fantastyczny smak czekolady , beza z kawałkami orzechów i cudowny krem waniliowo – malinowy. Mój tort zniknął od razu, a zrobiłam go naurodziny naszej rodzinnej najmłodszej „iskierki”. Od dzisiaj na blogu polecam tylko ten tort. Moje kulinarne arcydzieło 🙂
Smacznego!
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.
Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.
Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.
Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.
W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.
Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.
Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.
Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.
Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.
Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.
Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.
Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.
W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.
Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.
Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.
Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.
Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.
Tort wygląda świetnie, bardzo chciałam uzyskać podobny efekt. Miałam już dwa podejścia, za każdym razem dokładnie trzymałam się przepisu. Za każdym razem krem kompletnie się rozpływał w momencie, kiedy dodawałam mascarpone do śmietany. Za każdym razem też beza miała przed pieczeniem raczej konsystencję kremu, a wynik był co prawda smaczny, ale nie był bezą. Zrobiłam już kilka bez w życiu i nigdy nie miałam takie problemu. Koniec końców czułam się jak bym odniosła totalną porażkę, tort był płaski (nawet warstwa z brownie była widocznie niższa niż na zdjęciach mimo odpowiedniego rozmiaru blachy), krem wylewał się bokami, a beza nie była bezą. Ale żeby oddać sprawiedliwość – wszystkim bardzo smakował.
Witam, zakupiłam już 2 tortownice i w weekend zabieram się za pieczenie ? mam tylko pytanie- czy moge zamienić orzechy włoskie na ziemne ? Bardzo je lubimy, ale nie chce popsuć bezy. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wspaniały i szybki przepis. Odkąd urodziła nam się córeczka – szczególnie cenię takie przpeisy ?
tak oczywiście – można zamienić 🙂
Dziękuję, że odpowiedziałaś. Ściskam serdecznie ☺ Jutro robię ???
Przepyszny!przepis do którego wracam:)
Kingo, czy jeśli chce upiec tylko jeden blat z jedna bezą ale w 24cm formie to mam pozostawić ilość składników czy zmniejszyć ?
zmniejszyłabym o 1/3
Upiekłam i zrobiłam. Z braku okrągłych 2-ch jednakowych blach, upiekłam w prostokątnej i przecięłam ją na pół. Bardzo dobry, a dzięki prostocie uważam, że zyskał na wyglądzie (dekoracja owocami). Smakował wszystkim, pyszny, nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dziękuję serdecznie i… więcej takich przepisów
Witam.Chcialam wykorzystać przepis na blaty do tortu z tym że chce mieć 3 blaty 26cm i bez bezy .czy w związku z tym mogę upiec 1 i później przekroić na 3 części czy raczej się rozwali. I ile zwiększyć ilość składników. Dziękuję z góry i pozdrawiam
polecam upiec blaty osobno zwiększając proporcje o połowę
Bezą mi nie wyszła ? jest miękka… co mam zrobić?
Kingo ratuj!! Wszędzie widzę, pytania o formę 24cm, ja mam aż 26…o ile muszę zwiększyć ilość wszystkich składników na ciasto, bezę i krem??
nie musisz zwiększać tort wyjdzie nieco niższy
Witaj Kingo, Chcę upiec blaty do ciasta, i dręczy mnie pytanie czy po przełożeniu kremami brwoni się nie rozleci i nie namięknie za bardzo od kremów?
Serdecznie pozdrawiam
Kinia kochana! Czy Twoim zdaniem tort lepiej upiec dzień wcześniej czy może tego samego dnia (Wcześnie rano) co będzie podawany? Chcę go zrobić na urodziny córci na sobotę:) Ale nie wiem kiedy go zrobić i czy on potrzebuje dlugiego lezakowania w lodówce?.Jeśli dzień wcześniej to jak przechowuje się takie blaty żeby nie wyschly i zmiękł? W piekarniku? Czy pod przykryciem?:) byłabym wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam Cię serdecznie!
Ps. Jestem zakochana w Twoich przepisach:):):):))!!!!!!!!!
kochana spokojnie możesz upiec dzień wcześniej blaty, a przełożyć kremem w dniu podania. Przechowuj go najlepiej w piekarniku bez jakiegokolwiek przykrycia 🙂
Ps. bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Z całego serca dziękuję Ci za odpowiedź!:) nie spodziewałam sie że odpiszesz!:) że znajdziesz czas. To świadczy tylko o tym… Jaką jesteś wyjątkową osobą:) nie dość że tworzysz z pasją i dzielisz się z nią z nami to jeszcze dbasz o swoich „uczniów- czytelników-kulinarnych amatorów”:) jestem oczarowana każdym twoim przepisem lecę z nimi po kolei:) już w Masterchefie kibicowaliśmy z mężem od początku tylko Tobie! Oczarowalaś nas swoją prostotą:) i skromnością…:) zwykła prosta dziewczyna jak każdą z nas..
i na tym blogu widać jak biją od Ciebie same ciepłe uczucia i jak każdy przepis jest tym skąpany:) przepraszam że tutaj to wszystko piszę… Ale jeśli jest okazja to chcę abyś wiedziała jak wielu masz kulinarnych fanów:) jesteś najlepsza:*:*
Witam. Chciałabym zapytać, jak kroi się ten tort? Chcę zrobić na urodziny męża i zastanawiam się, czy przy krojeniu tort nie będzie się kruszył i rozpadał? Chcę zrobić w tortownicy o śr 24cm. Pozdrawiam
Tort kroi się bardzo dobrze – kruszy się delikatnie tylko beza
Witam , pieczemy góra -dół czy z termoobiegiem? 🙂
góra -dół
Cześć Kingo!, czy zamiast mąki pszennej można użyć innej mąki? – jeśli tak, czy może być np. mąka kokosowa? chyba że polecasz inną? Czekam na Twoją odpowiedź 😉
może to być mąka kokosowa ale wtedy połowa podanej porcji
Droga Kingo!
Właśnie przygotowuję się do zrobienia tortu na urodziny męża i mam w związku z tym pytanie, wyczytałam, że na tortownicę o średnicy 24cm najlepiej zwiększyć ilość składników do 1,5 porcji, ale jak zwykle mam dylemat z jajkami- w przepisie są 3, więc dla 1,5 porcji to będą 4,5 jajka 😀 lepiej dać 4 czy 5 jajek, bo dodać połowę to się chyba mija z celem?
lepiej dać 4 jajka
Chcę użyć na wierzch gotowej bezy. Ile czasu mam piec samo Brownie? Czy da się upiec całość razem i potem przekroić?
Pani Kingo, ratunku! Piekę właśnie ten tort już 10 minut dłużej niż czas zalecany, a beza na obu blatach jest miękka w dotyku. Ubiłam ją dobrze, zresztą często piekę bezy. Boję się, że brownie wyschnie, jeśli jeszcze trochę potrzymam całość w piekarniku?. Dodam, że piekę w programie góra dół. Bardzo proszę o poradę, to prezent urodzinowy dla siostry?
niestety nie mam dwóch form do tortu, więc jeśli masę na brownie i na bezę podzielę na dwie części i najpierw upiekę jedną, a po około 1 godzinie drugie brownie i bezę, to czy coś im będzie jak poczekają tyle w lodówce?
brownie spokojnie może poczekać bezę przygotowałabym w dwóch etapach czyli podzielić składniki i wykonać recepturę 2 razy
Witam serdecznie ?? Mam zamiar robić ten tort, (drugi raz, pierwszy zachwycił nas smakiem), ale chciałabym zrobić większy, tzn. mam tortownice o średnicy 30 cm. Czy należy zwiększyć składniki o połowę? Zależy mi na tym, aby te spody, chodzi głównie o beze, nie były cienkie bardzo. ? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Basia
dokładnie jeżeli zwiększymy o połowę będzie wszystko ok
Jeśli podwajam liczbę składników to czas pieczenia również?
to zależy od wielkości formy im większa forma tym czas zbliżony do podanego – mniejsza wydłużamy czas
Pani Kingo
Tort w smaku obłędny, zamiast malin użyłam jagód. Jedyny problem miałam z konsystencją kremu. Wszystko mi się rozlalo, było bardzo bardzo rzadkie, a wszystko robiłam jak w przepisie.
Na pewno zrobię ponownie, tylko co z tym kremem??
należy dobrze ubić śmietanę i dodać mascarpone bez wody – czasami problem tkwi w mascarpone – to jeden z najlepiej „trzymających” się kremów na blogu dlatego polecam zrobić kolejne podejście 🙂
A mascarpone jakiej firmy Pani używa?
najczęściej Piątnica
Kingo planuję upiec bezę tylko na jednym spodzie. W związku z tym drugi spód również się suszy w piekarniku? Czy zmniejszyć proporcje do bezy? pozdrawiam
tak – najlepiej zmneijszyć o połowę
Witam 🙂
Zrobiłam tort, lecz zamiast cukru pudru trzcinowego dałam zwykły cukier puder i tort wyszedł bardzo słodki. Za słodki niestety. Powinien być tak słodki czy jest jakaś różnica „słodkości” między zwykłym cukrem a trzcinowym?
cukru pudru jeżeli dajemy w takiej samem ilości powinno być mniej jest on znacznie słodszy!
Wczoraj piekłam po raz kolejny, w bezie cukier zostawiłam w normalnej proporcji, ale w brownie i masie ucięłam o połowę- i wyszedł idealny, nie za słodki, nie za mdły 🙂 Szkoda, ze nigdzie nie mogłam znaleźć cukru pudru trzcinowego, bo pewnie i w smaku by troszkę inny był niż ze zwykłym białym cukrem. Następnym razem przejadę pół miasta w poszukiwaniu trzcinowego 😉
Pozdrawiam serdecznie Pani Kingo :*
Pani Magdo na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
bardzo się ciesze że tort smakował – polecam poszukać cukru trzcinowego gdyż on nadaje całości karmelowy smak.
Kingo, proszę napisz mi w takim razie, ile dodać mniej więcej zwykłego cukru pudru zamiast trzcinowego? Muszę dziś upiec tort na urodziny kolegi, a niestety nigdzie nie znalazłam cukru pudru trzcinowego 🙁
pozdrawiam! 🙂
tyle samo 🙂
witam! 😉 można pominąć orzechy w bezie, jeśli tak to trzeba je czymś zastąpić dla utrzymania smaku czy nie ma takiej potrzeby? 😉 pozdrawiam!
można je zastąpić wiórkami kokosowymi 🙂
Własnie zrobiłam na próbę przed urodzinami chłopaka- obłędny! W życiu nie jadłam tak dobrego tortu, a jadłam ich wiele. Rodzinka jest zachwycona i ten przepis zapewne zostanie już u nas na stałe 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Asiu bardzo mi miło czytać takie słowa :*
hmmm też troche nie rozumiem, czyli podane proporcje wystarczą na połowę ciasta? bo coś mi się wierzyć nie chce że z podanych proporcji tj 3 białek wyjdą mi dwie takie spore bezy?
Czy jak chcę zrobić tort o średnicy 24 cm to podane składniki mam pomnożyć x 4?
Proszę o ratunek, bo słaby ze mnie matematyk kulinarny:/
Natalia spokojnie z 3 białek wyjdzie Ci bezy na 2 pokrycie 2 blatów – widoczne na zdjęciu ciasto powstało z proporcji podanych w przepisie. Natalia moje ciasto ma średnicę 21 cm jeżeli chcialbys zrobić na formę o średnicy 24 cm to możesz zostawić tą proporcje która jest podana w przepisie i wtedy wyjdzie nieco niższe lub zrobić przepis z 1,5 porcji tzn. ilość podana w przepisie + dodatkowo jeszcze połowa porcji składników podanych.
Cześć, czy podane składniki na masę bezową i brownie są podane w ilości odpowiedniej dla dwóch spodów? Czy trzeba pomnożyć składniki razy 2?
podane ilości są dla 2 spodów
Dzien dobry, jakaś podpowiedz co do ilości składników do małej tortownicy 18x18x6,8? Z góry dziekuje! Nie moge sie go doczekac?
Paulina możesz zostawić proporcje po prostu ciasto wyjdzie nieco wyższe
Witam, piszę ponieważ nie bardzo rozumiem. Z tego co widzę to chyba trzeba dwa placki Brownie upiec? Czyli produkty 2razy pomnożyć? Niedługo córcia ma urodziny i strasznie chce tort czekoladowy a Pani cudo wygląda bardzo apetycznie aż świnka cieknie. Pozdrawiam 🙂
tak należy upiec dwa placki, a proporcje również są podobne dla dwóch placków
ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Witam 😉 Czym mogę zastąpić laskę wanilii?
można pominąć 🙂 lub zastąpić ekstraktem waniliowym
Witam,upiekłam spód jednak ciasto pod bezą jest trochę mokre,jakby niedopieczone.Czy to od bezy czy po prostu się nie dopiekło?Pozdrawiam
Brownie to ciasto które jest wilgotne w środku 🙂 także wszystko jest dobrze 🙂
Dziękuję za odpowiedź, tort wyszedł przepyszny.Robiłam w tortownicy 24cm i podwoilam ilość składników.Goście niedowierzali że to tort zrobiony przeze mnie,a niektórzy stwierdzili że to najlepszy tort jaki jedli:)
aaaaaaaaaaaaa super! uwielbiam takie informacje! :* dziękuję:*
Ale moje placki są twarde i suche…. może w środku nie, ale po brzegach jest suchy i mam wrażenie że będzie niesmaczny
Asiu może za długo trzymałaś w piekarniku – jeżeli tak wyglądają możesz nasączyć je sokiem pomarańczowym lub herbatą z sokiem malinowym.
a ja pytanie tego typu: czy nie trzeba tego czekoladowego placka nasączać?
właśnie jestem w trakcie pieczenia dla dziecka na urodziny. Dzisiaj piekę tylko spody, jutro przełożę kremem, ale co z nasączaniem placka, czy on nie będzie za suchy?
nie nie trzeba – Brownie ma to do siebie że jest wilgotne
A jeśli używam mrożonych malin to czy mogę wrzucić zamrożone do kremu?
tak 🙂
Upieklam i mimo ze nie byl z wygladu taki piekny to w smaku genialny! juz narzeczony upomina sie o kolejny:-D
tak się cieszę! najważniejsze że smakował 🙂 dziękuję za komentarz :*
Witam, chce upiec tort dzień wcześniej ale boje się, ze beza nie będzie już taka chrupka, a jest to tort urodzinowy na roczek koleżanki synka i jutro ma już stać i czekać ?Proszę doradzić czy zaryzykować i zrobić gotowy tort już dziś czy dodać jakiś chrupki dodatek inny? Tylko jako? ?
polecam upiec dzień wcześniej same blaty – a w dniu wydarzenia przełożyć kremem
Zastanawiam się czy zamiast malin można dodać inne owoce – np. mango albo brzoskwinie?
oczywiście! pełna dowolność – polecam jednak owoce o kwaśnej nucie
Za tydzień piekę – będzie urodzinowym tortem dla mojego 4latka 🙂
koniecznie daj znać jak smakował 🙂 i oczywiście czy się udał 🙂
Przepyszny! Zamiast malin mus z mango 😉
mmmmmmmmmm to musiało być genialne!
Witam! Mam pytanie.. czy masło klarowane zamiast miękkiego masła byłoby ok?? I czy mąkę pszenną można zastąpić inna?
tak można zastąpić masłem klarowanym lub olejem kokosowym, mąkę można zastąpić mąką razową, gryczaną lub orkiszową
Witam,
Chciałabym upiec ten tort na przyjęcie komunijne mojej córki, czy bezę można byloby włożyć do środka,jeśli chciałabym zrobić inną dekorację?
A może polecisz inny przepis na tę okazję?
Pozdrawiam!
bezę można włożyć do środka lub pominąć tą cześć przepisu i zrobić tort brownie bez bezy
Witam,
Piekłam już raz ten tort i był wspaniały! mam pytanie-chciałabym zrobić go w wersji maxi na tortownicę 24cm, czy wyjdzie jak oryginał jeśli podwoje składniki ciasta? i czy wtedy krem należałoby zrobić również x2?
Pozdrawiam serdecznie!
tak należy podwoić składniki również dla kremu 🙂