Najlepszy pstrąg w migdałach

Zima sprawia, że jestem bardziej sentymentalna. Wspominam ludzi, miejsca i smaki. Robię to wszędzie – podczas zakupów, prowadzenia samochodu, na basenie. Zastanawiam się co będzie za kilka lat skoro już teraz mam w pamięci kulinarny raj. Pamiętam jak mój Tata łowił pstrągi w Dunajcu. I to właśnie ich smak przywołał ostatnio moje myśli i sprawił, że szybko znalazłam się w kuchni w tym tęczowym towarzystwie.

Niezwykle delikatne mięso, aromat czosnku, prażonych migdałów i pietruszki. Mój raj! Spróbujcie!

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 2 pstrągi tęczowe
 sok z ½ cytryny
 2 łyżki otrąb żytnich
 4 łyżki oliwy z oliwek
 50 g migdałów w płatkach
 1 natka pietruszki
 2 ząbki czosnku
 sól i pieprz

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.

2

Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.

3

Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.

4

Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.

5

Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.

6

Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 2 pstrągi tęczowe
 sok z ½ cytryny
 2 łyżki otrąb żytnich
 4 łyżki oliwy z oliwek
 50 g migdałów w płatkach
 1 natka pietruszki
 2 ząbki czosnku
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.

2

Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.

3

Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.

4

Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.

5

Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.

6

Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.

Najlepszy pstrąg w migdałach
(Wyświetlono 10 799 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)