Nie potrafię żyć bez słodyczy. Moja zasada: po słonym – słodkie – obowiązuje codziennie. Przyznam, że ostatnio walczę z nadbagażem i staram się wybierać tą zdrową słodycz. Wiele osób pisze, że jedzenie na diecie jest mdłe i nie dobre. Ja uważam, że każda dieta może smakować wyjątkowo jeżeli wszystko odpowiednio przygotujemy, doprawimy i podejdziemy do tego również w odpowiedni sposób. Dzisiejszy deser jest …. nawet nie ma słowa, które by opisało jak niesamowicie smakuje. Na pewno jest cenny ponieważ odżywia nasz organizm poprzez awokado, robi się go ekspresowo no i zaspokaja potrzebę na wyjątkową słodycz.
W takich chwilach po prostu uświadamiam sobie jak ja kocham gotować i eksperymentować. Jedzenie i my sami dajemy sobie i innym tyle możliwości. Najważniejsze to czerpać z tego jak najwięcej.
Kochani NA ZDROWIE! Mus czekoladowy z cynamonem – czyli słodycz z korzyścią.
Smacznego 🙂
Awokado przekroić w pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać pokrojone daktyle i mleko. Całość zmiksować aż będzie gładka i kremowa masa.
Dodać kakao, cynamon sól i wanilię i znowu zmiksować.
Mus przełożyć do szklaneczek lub pucharków i umieścić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny.
Przed podaniem posypać kakao.
kakao- można zamienić na karob
miód - syrop z agawy, Stevie bądź cukier
cynamon - szczyptę chili lub kardamon, wanilię, przyprawę do pierników
mleko kokosowe - inne mleko roślinne lub zwykłe
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
Awokado przekroić w pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać pokrojone daktyle i mleko. Całość zmiksować aż będzie gładka i kremowa masa.
Dodać kakao, cynamon sól i wanilię i znowu zmiksować.
Mus przełożyć do szklaneczek lub pucharków i umieścić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny.
Przed podaniem posypać kakao.
kakao- można zamienić na karob
miód - syrop z agawy, Stevie bądź cukier
cynamon - szczyptę chili lub kardamon, wanilię, przyprawę do pierników
mleko kokosowe - inne mleko roślinne lub zwykłe
Kinia, a czy jest aplikacja do telefonu z Twoimi przepisami?
jeszcze nie 🙂 zastanawiam się nad tym 🙂
Czy czuć smak awokado w tym deserze?
nie :)czekolada i cynamon to smaki dominujące
Oooooo to dobrze 🙂 bo nie przepadam za jego smakiem 😉
Deser pyszny, taki aksamitny rozpływa się w ustach ?
bardzo się cieszę że przypadł Ci do smaku – dziękuje za komentarz i wypróbowanie 🙂
Zrobilam. Pyszny, na prawde slodki i zdrowy. Polecam;))) Az nie chce sie wierzyc ze cos fajnego mozna wykombinowac z takich skladnikow. a jak z kcal?
Paulina jest to kaloryczny deser jednak składa się z tych zdrowych tłuszczy które mają wpływ na nasz organizm. Policzę i podam wartość kaloryczną 🙂
ilewazy.pl
dla wszystkich produktów użytych w przepisie: 692 kcal
dla porcji 100g: 185 kcal
wygląda smakowicie 🙂 czy daktyle należy namoczyć?
Ile to może mieć kalorii na jedną porcję?
Daktyle świeże czy suszone? 🙂
suszone
Kinia ależ to wygląda przepysznie .☺
Zawsze w tego typu deserach pojawiają się te przeklęte daktyle 😛 i za każdym razem tak bardzo żałuję, że jestem na nie uczulona… :/ niestety to samo tyczy się fig.. ale ratuje się jakoś zamieniając je na suszone śliwki, też wychodzi smacznie 🙂
dokładnie:) można też użyć suszonych moreli lub namoczonej suszonej żurawiny
Zamiast daktyli można użyć…banana. Wyjdzie równie pysznie 😉
dokładnie :*