Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Ten przepis miażdżąco wygrał w „smacznej bitwie” z kremem z pieczonych batatów. Jak widać wolicie polskie smaki 🙂

Potraktuję ten post jako zwiastun mojego programu, który już z początkiem listopada (2.11) rusza na antenie KUCHNI +. Oczywiście ZUPA – Zdrowa Ulubiona Pyszna Apetyczna – (tak nazywa się program)  zaskoczy  Was  zupełnie nowymi przepisami których nie mam na blogu i w książce. Będą zupy o rożnych smakach i dodatkach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście na bieżąco będę informować Was o datach emisji tutaj i na moim facebooku.

Wracajmy do naszej wygranej czyli kremu z ziemniaków. Cudownie rozgrzewa, ma kremową strukturę i wspaniały balans smaku. Taka prosta a taka pyszna, a tutaj zdjęcie „smacznej walki”

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 porcje:
 3 ziemniaki
 3 łodygi selera naciowego
 3 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 l bulionu warzywnego
 100 ml mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 200 g wędzonego łososia
 1 świeża natka pietruszki
 sól i pieprz

1

Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.

2

Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

3

Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.

4

Zupę zmiksować na krem, dodać mleko - wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

5

Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

Składniki na 4 porcje:
 3 ziemniaki
 3 łodygi selera naciowego
 3 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 l bulionu warzywnego
 100 ml mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 200 g wędzonego łososia
 1 świeża natka pietruszki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.

2

Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

3

Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.

4

Zupę zmiksować na krem, dodać mleko - wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

5

Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

 

(Wyświetlono 2 514 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Marta 22 września 2018 o 12:42

    Przespisy sa ciekawe ale brakuje mi podanych wartości odżywczych 🙁

    Odpowiedz
  2. Kornelia 17 kwietnia 2018 o 11:22

    Bardzo fajny przepis, ja jednak robię ciut inaczej. Nie dodaje selera naciowego i zamiast łososia, boczek zrumieniony. Pycha!

    Odpowiedz
    1. admin 17 kwietnia 2018 o 19:51

      🙂

      Odpowiedz
  3. alina_baranowska24@wp.pl 16 sierpnia 2017 o 13:33

    Extra odkrycie,eksplozja smaków,prosto i szybko! Będzie częstym gościem w mojej kuchni!

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:24

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  4. marta 20 października 2014 o 20:27

    Właśnie zjedliśmy na kolację – pyyychaaa!

    Odpowiedz
    1. admin 22 października 2014 o 00:34

      bardzo się cieszę że smakowało 🙂

      Odpowiedz
  5. AB 18 października 2014 o 10:32

    Czy ten program będzie można oglądać w internecie?

    Odpowiedz
    1. admin 18 października 2014 o 23:05

      niestety nie 🙁

      Odpowiedz
  6. Ma 17 października 2014 o 13:26

    Rewelacyjny i niedrogi przepis,
    właśnie zrobiłam 🙂
    ja użyłam łososia wędzonego na zimno.

    Odpowiedz
    1. admin 18 października 2014 o 23:07

      :* dziękuję za wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz
  7. Ola 17 października 2014 o 11:54

    Czym można zastąpić seler?

    Odpowiedz
    1. admin 17 października 2014 o 13:05

      selerem korzeniowym lub pominąć

      Odpowiedz
  8. Monika 16 października 2014 o 21:34

    łosoś to taki wędzony na zimno? czy może być tez łosoś wędzony na ciepło?

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2014 o 23:17

      może być też wędzony na ciepło

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.