Dip, salsa i humus czyli pomysł na urodziny

Każda impreza, którą robię w domu najlepiej smakuje kiedy podaję różnego rodzaju pasty,  dipy i salsy. Wspaniałym dodatkiem są drożdżowe faworki, zrobione z ciasta do pizzy z różnymi ziarnami.  Polecam Wam takie domowej roboty paluchy i sosy ponieważ smakują zawsze i znikają w momencie.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Salsa MANGO - AVOCADO
 1 duże mango
 1 avocado (najlepiej odmiana Hass)
 1 limonka
 1 pęczek koperku
HUMMUS
 1 puszka ciecierzycy
 3 ząbki czosnku
 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 szczypta płatków chili
 sól i pieprz
 1 oliwa z oliwek
Dip SZPINAK - FETA
 200 g sera feta
 200 g sera śmietankowego
 2 garście szpinaku baby
 1 cebula dymka
 sól i pieprz

Salsa MANGO - AVOCADO
1

Mango i awokado obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę

2

Całość skropić sokiem z limonki, dodać siekany koperek i wymieszać

HUMMUS
3

Ciecierzycę odcedzić na sicie, a następnie zmiksować na gładki krem.

4

Dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini oraz sok z cytryny i sól.

5

Cały czas wlewając cienką stróżką oliwę miksować do uzyskania aksamitnego kremu. Podawać posypane płatkami chili.

Dip SZPINAK - FETA
6

Ser feta i śmietankowy oraz szpinak zmiksować na gładki krem.

7

Doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekaną zieloną cebulką.

Składniki

Salsa MANGO - AVOCADO
 1 duże mango
 1 avocado (najlepiej odmiana Hass)
 1 limonka
 1 pęczek koperku
HUMMUS
 1 puszka ciecierzycy
 3 ząbki czosnku
 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 szczypta płatków chili
 sól i pieprz
 1 oliwa z oliwek
Dip SZPINAK - FETA
 200 g sera feta
 200 g sera śmietankowego
 2 garście szpinaku baby
 1 cebula dymka
 sól i pieprz

Przygotowanie

Salsa MANGO - AVOCADO
1

Mango i awokado obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę

2

Całość skropić sokiem z limonki, dodać siekany koperek i wymieszać

HUMMUS
3

Ciecierzycę odcedzić na sicie, a następnie zmiksować na gładki krem.

4

Dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini oraz sok z cytryny i sól.

5

Cały czas wlewając cienką stróżką oliwę miksować do uzyskania aksamitnego kremu. Podawać posypane płatkami chili.

Dip SZPINAK - FETA
6

Ser feta i śmietankowy oraz szpinak zmiksować na gładki krem.

7

Doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekaną zieloną cebulką.

Dip, salsa i humus czyli pomysł na urodziny

(Wyświetlono 3 784 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Waldek 3 lutego 2019 o 20:08

    Cześć Kingo,
    czy faworki (chrusty) są na zdjęciach z ciasta francuskiego?

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:28

      tak

      Odpowiedz
  2. klaudia 4 maja 2016 o 18:44

    Czy jeśli tragiczny brak tahini można użyć odrobinę oleju sezamowego?

    Odpowiedz
    1. admin 5 maja 2016 o 12:12

      można i polecam też dodać podprażony z solą sezam 🙂

      Odpowiedz
  3. Kikngakinkinga 16 listopada 2014 o 16:23

    Cale urodzinowe menu wyszło wspaniale:) bardzo smaczne!

    Odpowiedz
    1. admin 16 listopada 2014 o 21:39

      bardzo dziękuję! cieszę się że wszystko smakowało 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.