Ostatnio inspiracje dotyczące posiłków daje mi sama natura. Dzisiejsze danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a jak zaskakujące w odbiorze. Użyłam do niego czarnego ryżu, który jest moim najnowszym odkryciem. Uwielbiam jego lekko orzechowy smak i polecam Wam go do wypróbowania. Natomiast kiełki staram się hodować cały rok, jednak wiosną stanowczo wykorzystuję je na potęgę – w tym wypadku świetnie oddają obraz tego co dzieje się pod ziemią. Brokuły – warzywo siłaczy jest dopełnieniem mocy, która jest w tej doniczce:) ups słoiczku.
A co wy na takie przedstawienie jedzenia?
Smacznego:)
Ryż czarny przepłukać na sicie, zalać go zimną wodą i odstawić na noc.
Drugiego dnia ryż odcedzić i przepłukać.
Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucić przepłukany ryż i gotować 20 min aż zmięknie. Jeżeli cały płyn się nie wchłonął odcedzić na sicie.
Ryż wymieszać z kiełkami. Gotowy nakładać do szklanych naczyń i wykańczać ugotowanym brokułem.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Ryż czarny przepłukać na sicie, zalać go zimną wodą i odstawić na noc.
Drugiego dnia ryż odcedzić i przepłukać.
Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucić przepłukany ryż i gotować 20 min aż zmięknie. Jeżeli cały płyn się nie wchłonął odcedzić na sicie.
Ryż wymieszać z kiełkami. Gotowy nakładać do szklanych naczyń i wykańczać ugotowanym brokułem.
Kinga trochę rozczarował mnie ten przepis
dlaczego? wiele osób nie wie jak przygotować idealne ziemianki. Zazwyczaj wrzucamy do garnka z woda i gotujemy a moim zdaniem w ten sposób wiele tracą na strukturze i smaku.
Wygląda oblednie
Kinga, fajne to masz!!