Ten przepis to hit ostatnich tygodni. Jest fantastyczny! Delikatny przez gatunki użytego sera i aksamitny przez dodatek śmietany i białej czekolady. Nie wymaga długiego mieszania składników, ubijania piany. Wystarczy tylko wymieszać. Niższa temperatura pieczenia powoduje, że zachowuje on śliczny kolor i nie pęka, a dodatek marakui ożywia smak. Ważne jest aby użyć czekolady dobrej jakości i dać mu odpocząć noc w lodówce bez obręczy, wtedy tworzy się w nim magia.
Sami poczujecie jak tylko spróbujecie:)
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180° C z funkcją grzania góra - dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.
Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 - 15 min min, wyjąć i przestudzić.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.
W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera, cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.
Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować świeżą marakują.
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180° C z funkcją grzania góra - dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.
Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 - 15 min min, wyjąć i przestudzić.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.
W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera, cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.
Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować świeżą marakują.
Kingo dziękuję za ten przepis! rewelacyjny smak! zrobiłam w sobotę – zniknęlo jeszcze ciepłe, musialam wczoraj znów zrobic….nie miałam marakuji, dodałam do masy starta skórkę cytrynową i zwiększyłam ilość składników na spód x 2. Od dzis nasz ulubiony sernik! Pozdrawiam i dzięki również za super zdjęcia
dziękuję bardzo za wypróbowanie. Bardzo się cieszę:)
Ja pominełam niestety marakuję, ale przy drugim pieczeniu sprawdzimy z owocem ! 🙂 Mama na serniczki patrzyła krzywo, że nie wyrośnie, że masa mało słodka (zawsze zmniejszam jednak ilosc cukru z przepisów jakichkolwiek), że dziwne i że wymyślam i że ona to tylko klasycznie. A wyszły przerewelacyjne, na prawde niesamowicie delikatne, przy zmniejszonej ilości cukru (2 łyżki plus to co w czekoladzie) wyszły nazwałabym.. wytrawne, idealne do kawy! Spód z herbatników zagości u mnie na wieki. DZIEKI KINGA ! Jesteś najlepsza 🙂
ULA:************ dziękuję za tak miły komentarz:) i za wypróbowanie przepisu 🙂
Ja też zrobiłam w końcu bez marakuji i wyszły genialne! Będę robić regularnie:)
Kinga, jak tylko wyzdrowieję biorę to na warsztat 🙂
Ile kosztuje marakuja i gdzie można ją kupić?
Ja spotkałam marakuję jedynie w Tesco. Jeszcze jakieś dwa tygodnie temu była dostępna 🙂 Za sztukę ok. 2-3 zł 🙂 Smak… mhmmmm, jeden z moich ulubionych :))
ja kupiłam w Tesco i tak jak pisze Marta około 2-3 zł za sztukę
Dzięki dziewczyny!:) Jutro jadę w takim razie do Tesco, a w piątek serwuję serniczki na Walentynki!!!)
Ula daj znać jak smakowało:)
Byłam w Tesco i niestety marakuja wyprzedana:( Może jeszcze jutro gdzieś znajdę. Kupiłam pitaję i mango na koktajl:) Najwyżej sernik zrobię w innym terminie, ale trochę szkoda.
Idealny na Walentynki!