Kochani dzisiaj bardzo krótki post. Starałam się napisać jakiś wstęp i tak jak zaczynałam tak szybko go usuwałam. Moje myśli gdzieś błądzą więc darowałam Wam moje wywody.
Starałam się opisać Wam moje szczęście jakie ostatnio mnie spotyka, radość którą daje mi….., energię którą czerpię z…….., dobro które powraca jednak dziś się wstrzymam.
Podsyłam Wam za to przepis na fantastyczny makaron z pesto ze szpinaku i złotymi krewetkami – moja dzisiejsza doskonała kolacja.
Smacznego:)
Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.
Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.
Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.
Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.
Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.
Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.
Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.
Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.
Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.
Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.
Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.
Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.
Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.
Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.
Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.
Gdzie można kupić dobre krewetki mrożone? Ostatnio kupiłam w biedronce i miały strasznie brzydki zapach. Jak poznać czy sa dobre?
ja kupuje w Makro ale są też czasami w Lidlu. Cięzko jest określić stan mrożonych krewetek ponieważ istotny wpływ ma ich właściwe przetrzymywanie.
a jakiej firmy są godne polecenia?
ja kupuje świeże w Makro 🙂 ale świetnie sprawdzą się też te z Lidla – gotowane
Droga Pani Kingo
Czy do tego przepisu można wykorzystać mrożone krewetki?
Pozdrawiam
tak, należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym
Kingo jesteś niesamowita! Uwielbiam Twoje przepisy i jeszcze ani razu się nie zawiodłam 🙂 szczególnie te odchudzone robią furorę. Mam prośbę czy mogłabyś się podzielić swoim przepisem na naleśniki z serem bo jakoś nie mogę trafić z przepisem a wiem że zrobisz je znakomite! 😉 pozdrawiam serdecznie Aneta
jasne postaram się dodać jak najszybciej przepis): dziękuję CI bardzo za tak miłe słowa:)
zrobiłem te danie przed chwilą z żoną, wyglądało smakowicie, jednak nie są to chyba moje smaki, albo po prostu daliśmy za dużo szpinaku, w każdym razie moja żona zachwycona 🙂 🙂 🙂
ciesze się że napisałeś:) i że żonie smakowało:)
Witam mam pytanie moge użyć mrożonego szpinaku ??
ja do tego dania użyłam świeżego szpinaku, zbledowałam go z innymi składnikami podanymi w przepisie. Mrożonego używam firmy Frosta
Kinia!!!! pychaaaa!!! jesteś mistrzynią pozytywnej energii i super pysznych przepisów:)
dziękuję Ci bardzo:) takie pozytywne komentarze dają mi jej jeszcze więcej :*
uwielbiam <3
Czym mogę zastąpić szpinak? Gdyż niestety nie mogę go jeść 🙁
pietruszką lub rukolą 🙂
Rukolą! Równie pyszne 🙂
Już nie mogę się doczekać aż go zmajstruję, składniki idealne, a wygląda jak marzenie:)
A ja właśnie wczoraj taki sam jadlam na obiad:) pyszności!!!:)