Coraz bliżej nam do Nowego Roku, nie mówiąc już o Świętach. Przeglądając ostatnio ubiegłoroczne posty trafiłam na post „To będzie rok”. Pisałam w nim o moich marzeniach, celach i postanowieniach. W sumie dokładniej opiszę Wam pod koniec roku co udało mi się w 2013 zrobić i z czego wywiązać 🙂 Bardzo dobre okazało się spisanie tego na tym blogu. Wracając do tematu, pisałam o tym, że chciałabym pozbyć się kilku kg, założyłam też zakładkę „dieta ze smakiem” i chcąc w pełni usatysfakcjonowana zamknąć ten rok tkwię w moim postanowieniu i rozpieszczam siebie „odchudzonymi” przepisami. Wpadłam na pomysł aby nie męczyć się podczas Świąt (odmawianiem sobie pyszności) i mój ukochany piernik zastąpić nieco zdrowszą formą. Powiem Wam, że moim zdaniem jest doskonały. Korzenny, miodowy i co najważniejsze ekspresowy 🙂
Smacznego:)
Rodzynki namoczyć sokiem z pomarańczy. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów, przyprawę piernikową oraz pestki słonecznika i dyni wymieszać w misce. Całość zmiksować niezbyt drobno.
Do mieszanki dodać miód, olej oraz rodzynki wraz sokiem z pomarańczy. Całość zagnieść tak aby składniki dobrze się połączyły.
Mieszankę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce silikonowej - wtedy nie musimy niczym jej smarować ani wykładać), masę równo rozłożyć i lekko docisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 20-25 min. Wystudzić.
Udekorować dowolnie*
Baton można udekorować lukrem cytrynowym, świeżymi owocami lub jeść od razu. Do ciasta można też dodać kakao.
Ciasto świetnie pasuje drobno pokrojone do jogurtu na śniadanie lub pokrojone w kostkę jako batony.
Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.
Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.
Składniki
Przygotowanie
Rodzynki namoczyć sokiem z pomarańczy. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów, przyprawę piernikową oraz pestki słonecznika i dyni wymieszać w misce. Całość zmiksować niezbyt drobno.
Do mieszanki dodać miód, olej oraz rodzynki wraz sokiem z pomarańczy. Całość zagnieść tak aby składniki dobrze się połączyły.
Mieszankę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce silikonowej - wtedy nie musimy niczym jej smarować ani wykładać), masę równo rozłożyć i lekko docisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 20-25 min. Wystudzić.
Udekorować dowolnie*
Baton można udekorować lukrem cytrynowym, świeżymi owocami lub jeść od razu. Do ciasta można też dodać kakao.
Ciasto świetnie pasuje drobno pokrojone do jogurtu na śniadanie lub pokrojone w kostkę jako batony.
Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.
Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.
Można pominąć słonecznik i pestki dyni w dac więcej orzechów ?
oczywiście
Kingo ! zrobiłam wszystko jak w przepisie, a ciasto mi się rozsypuje w rękach.. nie sklepiło się. I nie da rady pokroić na mniejsze batoniki. Co mogło pójść nie tak, żebym następnym razem już wiedziała co poprawić 🙂 ?
Moniko może płatki wchłonęły za dużo soku jeżeli taka sytuacja się ponowi proponuje dodać właśnie więcej soku z pomarańczy i miodu
Witam
Mam pytanie;-)
czym można zastąpić płatki owsiane????
Niestety nie mogę ich spożywać…:(
Pozdrawiam
Justyna
innymi płatkami np. jaglanymi, gryczanymi
Bardzo dziękuję;-)
Przepraszam, ale jeszcze jedno pytanie;-)
przepis jest na blachę o jakiej średnicy?
Pozdrawiam
około 23 cm
Pierniczki robiłam, ale piernika jeszcze nie. A mam foremki silikonowe, może w końcu trzeba je wykorzystać na coś dobrego 🙂 Zdjęcia są mega apetyczne!
Kinga mistrzowski przepis! Sama lubię „odchudzić” sobie przepis. Uwielbiam pierniki, pierniczki, wiec ten przepis jest idealny dla mnie! Po raz kolejny wypróbuje przepis z działu Dieta ze smakiem:) pozdrawiam!
Pani Kingo jest pani cudowna!
już od tygodnia szukam jakiegoś przepisu na piernik w wersji zdrowszej i odchudzonej.
Dziękuje 🙂
Prosze mi powiedzieć czym moge zastąpić rodzynki bo naprawde ich nie znosze? może suszone śliwki?albo daktyle?(czy wtedy tez nasączyc je w soku pomaranczowym)
i czy zamiast miodu moge użyć syropu klonowego? czy raczej nie kombinować ? 🙂
na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
rodzynki można zastąpić czym sobie Pani życzy 🙂 ale koniecznie należy dodać sok z pomarańczy miód tak samo można zastąpić 🙂
super, jestem na diecie więc na świetna będzie idealny:)
Kingo,
Czy można pominąć rodzynki (niestety ich nie lubię:P) albo zastąpić je np. suszoną żurawiną?
Czy proporcje do tortownicy 26 cm będą takie same?
P.S Przepis cudny, jutro zabieram się za pieczenie:)
Pozdrawiam
Dosiu:) oczywiście możesz zastąpić rodzynki czym sobie życzysz. Przy tortownicy 26 cm radziłabym zrobić z 1,5 porcji.
Z chęcią taki zrobię w ramach eksperymentu 🙂