Kanapka szefa – czyli mąż w kuchni

Atencion Atencion!!!

Wielkie wydarzenie 🙂 dzisiaj danie mojego męża! Jeszcze się Wam nie chwaliłam ale robi on najlepsze steki jakie kiedykolwiek jadłam! Wypracował sobie perfekcję, która smakuje każdemu kto ma okazję jej kosztować. Na sukces składa się: odpowiednia selekcja, namaszczenie, czas i dotyk. Zaraz Wam wytłumaczę 🙂

Selekcja – starannie wybiera mięso, które musi mieć ładny kolor i przerosty tłuszczyku

Namaszczenie – chodzi mi tu o przygotowanie mięsa, o jego doprawienie, o szacunek dla produktu.

Czas – sumienie odlicza czas, daje mięsu odpocząć – zna każdy jego sekret 🙂

Dotyk – podczas smażenia tudzież grillowania cały czas delikatnie sprawdza stopień wypieczenia, jego dłonie czarują niesamowity smak.

Kanapka szefa (za moją pomocą ułożoną estetycznie do zdjęcia :))  to jego i kumpli  ulubione danie podczas męskich spotkań z pięściarskimi wydarzeniami w tle 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 g rostbef
 25 cm bułka paryska
 kilka listków sałaty
 majonez
 3 ząbki czosnku
 masło
 3 ser w plastrach
 olej
 sól i pieprz:

1

Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed smażeniem, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

2

Przed smażeniem rozbij lekko je pięścią, posól i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie całe olejem rzepakowym.

3

Patelnie grillową mocno rozgrzej i na taką wyłóż przygotowywane mięso. Smaż z każdej strony po 2,5 min.

4

Po tym czasie odłóż na talerz, niech mięso odpocznie, puści krew. Około 6-8 minut.

5

W trakcie kiedy odpoczywają posmaruj steki masłem i wyciśnij świeżo czosnek.

6

Po tym czasie powrotem wrzuć stek na mocno rozgrzana patelnie i smaż lekko dociskając mięso 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdjęciu), jeżeli chcesz bardziej wysmażony smaż 2 min dłużej.

7

Gotowe mięso wyjmij na deskę i daj mu około 4 min aby odpoczęło w tym czasie przekrój świeżą bułkę, posmaruj ją delikatnie masłem.

8

Na bułkę wyłóż sałatę i majonez, następnie pokrojone w cienkie plastry mięso oraz kawałki sera.

9

Najlepiej smakuje ponoć z zimnym piwem :))

Wartości odżywcze

1 porcji

Serving size

Składniki

 250 g rostbef
 25 cm bułka paryska
 kilka listków sałaty
 majonez
 3 ząbki czosnku
 masło
 3 ser w plastrach
 olej
 sól i pieprz:

Przygotowanie

1

Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed smażeniem, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

2

Przed smażeniem rozbij lekko je pięścią, posól i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie całe olejem rzepakowym.

3

Patelnie grillową mocno rozgrzej i na taką wyłóż przygotowywane mięso. Smaż z każdej strony po 2,5 min.

4

Po tym czasie odłóż na talerz, niech mięso odpocznie, puści krew. Około 6-8 minut.

5

W trakcie kiedy odpoczywają posmaruj steki masłem i wyciśnij świeżo czosnek.

6

Po tym czasie powrotem wrzuć stek na mocno rozgrzana patelnie i smaż lekko dociskając mięso 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdjęciu), jeżeli chcesz bardziej wysmażony smaż 2 min dłużej.

7

Gotowe mięso wyjmij na deskę i daj mu około 4 min aby odpoczęło w tym czasie przekrój świeżą bułkę, posmaruj ją delikatnie masłem.

8

Na bułkę wyłóż sałatę i majonez, następnie pokrojone w cienkie plastry mięso oraz kawałki sera.

9

Najlepiej smakuje ponoć z zimnym piwem :))

Notes

Kanapka szefa – czyli mąż w kuchni
(Wyświetlono 2 148 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)