Kanapka szefa – czyli m膮偶 w kuchni

Atencion Atencion!!!

Wielkie wydarzenie 馃檪 dzisiaj danie mojego m臋偶a! Jeszcze si臋 Wam nie chwali艂am ale robi on najlepsze steki jakie kiedykolwiek jad艂am! Wypracowa艂 sobie perfekcj臋, kt贸ra smakuje ka偶demu kto ma okazj臋 jej kosztowa膰. Na sukces sk艂ada si臋: odpowiednia selekcja, namaszczenie, czas i dotyk. Zaraz Wam wyt艂umacz臋 馃檪

Selekcja – starannie wybiera mi臋so, kt贸re musi mie膰 艂adny kolor i przerosty t艂uszczyku

Namaszczenie – chodzi mi tu o przygotowanie mi臋sa, o jego doprawienie, o szacunek dla produktu.

Czas – sumienie odlicza czas, daje mi臋su odpocz膮膰 – zna ka偶dy jego sekret 馃檪

Dotyk – podczas sma偶enia tudzie偶 grillowania ca艂y czas delikatnie sprawdza stopie艅 wypieczenia, jego d艂onie czaruj膮 niesamowity smak.

Kanapka szefa (za moj膮 pomoc膮 u艂o偶on膮 estetycznie do zdj臋cia :)) 聽to jego i kumpli 聽ulubione danie podczas m臋skich spotka艅 z pi臋艣ciarskimi wydarzeniami w tle 馃檪

Smacznego:)

Ilo艣膰 porcji1 porcja

 250 g rostbef
 25 cm bu艂ka paryska
 kilka listk贸w sa艂aty
 majonez
 3 z膮bki czosnku
 mas艂o
 3 ser w plastrach
 olej
 s贸l i pieprz:

1

Mi臋so wyjmij z lod贸wki 2 godziny przed sma偶eniem, umyj i osusz r臋cznikiem papierowym.

2

Przed sma偶eniem rozbij lekko je pi臋艣ci膮, pos贸l i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie ca艂e olejem rzepakowym.

3

Patelnie grillow膮 mocno rozgrzej i na tak膮 wy艂贸偶 przygotowywane mi臋so. Sma偶 z ka偶dej strony po 2,5 min.

4

Po tym czasie od艂贸偶 na talerz, niech mi臋so odpocznie, pu艣ci krew. Oko艂o 6-8 minut.

5

W trakcie kiedy odpoczywaj膮 posmaruj steki mas艂em i wyci艣nij 艣wie偶o czosnek.

6

Po tym czasie powrotem wrzu膰 stek na mocno rozgrzana patelnie i sma偶 lekko dociskaj膮c mi臋so 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdj臋ciu), je偶eli chcesz bardziej wysma偶ony sma偶 2 min d艂u偶ej.

7

Gotowe mi臋so wyjmij na desk臋 i daj mu oko艂o 4 min aby odpocz臋艂o w tym czasie przekr贸j 艣wie偶膮 bu艂k臋, posmaruj j膮 delikatnie mas艂em.

8

Na bu艂k臋 wy艂贸偶 sa艂at臋 i majonez, nast臋pnie pokrojone w cienkie plastry mi臋so oraz kawa艂ki sera.

9

Najlepiej smakuje pono膰 z zimnym piwem :))

Warto艣ci od偶ywcze

Porcji 1

Sk艂adniki

 250 g rostbef
 25 cm bu艂ka paryska
 kilka listk贸w sa艂aty
 majonez
 3 z膮bki czosnku
 mas艂o
 3 ser w plastrach
 olej
 s贸l i pieprz:

Przygotowanie

1

Mi臋so wyjmij z lod贸wki 2 godziny przed sma偶eniem, umyj i osusz r臋cznikiem papierowym.

2

Przed sma偶eniem rozbij lekko je pi臋艣ci膮, pos贸l i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie ca艂e olejem rzepakowym.

3

Patelnie grillow膮 mocno rozgrzej i na tak膮 wy艂贸偶 przygotowywane mi臋so. Sma偶 z ka偶dej strony po 2,5 min.

4

Po tym czasie od艂贸偶 na talerz, niech mi臋so odpocznie, pu艣ci krew. Oko艂o 6-8 minut.

5

W trakcie kiedy odpoczywaj膮 posmaruj steki mas艂em i wyci艣nij 艣wie偶o czosnek.

6

Po tym czasie powrotem wrzu膰 stek na mocno rozgrzana patelnie i sma偶 lekko dociskaj膮c mi臋so 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdj臋ciu), je偶eli chcesz bardziej wysma偶ony sma偶 2 min d艂u偶ej.

7

Gotowe mi臋so wyjmij na desk臋 i daj mu oko艂o 4 min aby odpocz臋艂o w tym czasie przekr贸j 艣wie偶膮 bu艂k臋, posmaruj j膮 delikatnie mas艂em.

8

Na bu艂k臋 wy艂贸偶 sa艂at臋 i majonez, nast臋pnie pokrojone w cienkie plastry mi臋so oraz kawa艂ki sera.

9

Najlepiej smakuje pono膰 z zimnym piwem :))

Kanapka szefa – czyli m膮偶 w kuchni
(Wy艣wietlono 199 razy, 1 wy艣wietle艅 dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Avatar Marta 31 pa藕dziernika 2017 o 12:26

    Co to za rodzaj sera, cheddar najbardziej pasuje?

    1. admin admin 2 listopada 2017 o 15:24

      dok艂adnie tak jak piszesz

  2. Avatar Marta 31 pa藕dziernika 2017 o 12:25

    Gdzie kupujecie mi臋so na steka w Tarn G贸rach?Ja zawsze filet kupuje bo tylko on nie jest lykowaty, raz kupi艂am z marketu jakie艣 6 mi臋s dojrzewajace,taki gniot zylasty 偶e masakra.

    1. admin admin 2 listopada 2017 o 15:25

      mi臋so na steki dobrej jako艣ci mo偶na zam贸wi膰 u rze藕nika lub kupi膰 kawa艂ki pol臋dwicy porcjowane w Lidlu

  3. Avatar Kasia 27 listopada 2013 o 22:12

    A my juz dzisiaj zaserwowalismy sobie kanapke szefa, fajny post bo od razu wiedzialam co zrobie na szybki obiad, naprawde dobre!, nio i fajne rady co do tego jak upiec steka bo wyszlo idealnie:))) pozdrowienia

    1. admin admin 28 listopada 2013 o 15:03

      Kasiu ale si臋 ciesz臋 偶e spr贸bowali艣cie i 偶e si臋 mi臋so uda艂o:) dzi臋kuj臋 za komentarz 馃檪

  4. Avatar aga 27 listopada 2013 o 19:25

    Jakiej grubo艣ci by艂o mi臋so prze usma偶eniem??

    1. admin admin 28 listopada 2013 o 15:02

      oko艂o 2,5cm

  5. Avatar www.krzywakromeczka.blogspot.com 27 listopada 2013 o 09:50

    az zglodnia艂am 馃檪

  6. Avatar Alion 27 listopada 2013 o 09:50

    Czyli mozna solic wolowine przed smazeniem?

    1. Avatar Eryk 27 listopada 2013 o 14:44

      Mo偶na, ale zaraz przed, lub po usma偶eniu, lub minimum 1h przed…

      1. Avatar aga 12 grudnia 2013 o 13:30

        bardzo fajny, przydatny przepis. Nie mog艂am znale藕膰 nigdy idealnego, a tu prosz臋. DZI臉KUJ臉!!!!!

    2. admin admin 27 listopada 2013 o 16:39

      ja zawsz臋 sol臋 przed sma偶eniem 馃檪

  7. Avatar Dalji 27 listopada 2013 o 00:44

    Jest prawie 1:00 w nocy, a ja patrz膮c na kanapk臋 Twojego m臋偶a sta艂em si臋 tak g艂odny………. 偶e a偶 pisz臋 to z telefonu przed lod贸wk膮 馃榾

Napisz komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *