Kanapka szefa – czyli mąż w kuchni

Atencion Atencion!!!

Wielkie wydarzenie 🙂 dzisiaj danie mojego męża! Jeszcze się Wam nie chwaliłam ale robi on najlepsze steki jakie kiedykolwiek jadłam! Wypracował sobie perfekcję, która smakuje każdemu kto ma okazję jej kosztować. Na sukces składa się: odpowiednia selekcja, namaszczenie, czas i dotyk. Zaraz Wam wytłumaczę 🙂

Selekcja – starannie wybiera mięso, które musi mieć ładny kolor i przerosty tłuszczyku

Namaszczenie – chodzi mi tu o przygotowanie mięsa, o jego doprawienie, o szacunek dla produktu.

Czas – sumienie odlicza czas, daje mięsu odpocząć – zna każdy jego sekret 🙂

Dotyk – podczas smażenia tudzież grillowania cały czas delikatnie sprawdza stopień wypieczenia, jego dłonie czarują niesamowity smak.

Kanapka szefa (za moją pomocą ułożoną estetycznie do zdjęcia :))  to jego i kumpli  ulubione danie podczas męskich spotkań z pięściarskimi wydarzeniami w tle 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 g rostbef
 25 cm bułka paryska
 kilka listków sałaty
 majonez
 3 ząbki czosnku
 masło
 3 ser w plastrach
 olej
 sól i pieprz:

1

Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed smażeniem, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

2

Przed smażeniem rozbij lekko je pięścią, posól i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie całe olejem rzepakowym.

3

Patelnie grillową mocno rozgrzej i na taką wyłóż przygotowywane mięso. Smaż z każdej strony po 2,5 min.

4

Po tym czasie odłóż na talerz, niech mięso odpocznie, puści krew. Około 6-8 minut.

5

W trakcie kiedy odpoczywają posmaruj steki masłem i wyciśnij świeżo czosnek.

6

Po tym czasie powrotem wrzuć stek na mocno rozgrzana patelnie i smaż lekko dociskając mięso 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdjęciu), jeżeli chcesz bardziej wysmażony smaż 2 min dłużej.

7

Gotowe mięso wyjmij na deskę i daj mu około 4 min aby odpoczęło w tym czasie przekrój świeżą bułkę, posmaruj ją delikatnie masłem.

8

Na bułkę wyłóż sałatę i majonez, następnie pokrojone w cienkie plastry mięso oraz kawałki sera.

9

Najlepiej smakuje ponoć z zimnym piwem :))

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 250 g rostbef
 25 cm bułka paryska
 kilka listków sałaty
 majonez
 3 ząbki czosnku
 masło
 3 ser w plastrach
 olej
 sól i pieprz:

Przygotowanie

1

Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed smażeniem, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

2

Przed smażeniem rozbij lekko je pięścią, posól i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie całe olejem rzepakowym.

3

Patelnie grillową mocno rozgrzej i na taką wyłóż przygotowywane mięso. Smaż z każdej strony po 2,5 min.

4

Po tym czasie odłóż na talerz, niech mięso odpocznie, puści krew. Około 6-8 minut.

5

W trakcie kiedy odpoczywają posmaruj steki masłem i wyciśnij świeżo czosnek.

6

Po tym czasie powrotem wrzuć stek na mocno rozgrzana patelnie i smaż lekko dociskając mięso 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdjęciu), jeżeli chcesz bardziej wysmażony smaż 2 min dłużej.

7

Gotowe mięso wyjmij na deskę i daj mu około 4 min aby odpoczęło w tym czasie przekrój świeżą bułkę, posmaruj ją delikatnie masłem.

8

Na bułkę wyłóż sałatę i majonez, następnie pokrojone w cienkie plastry mięso oraz kawałki sera.

9

Najlepiej smakuje ponoć z zimnym piwem :))

Kanapka szefa – czyli mąż w kuchni
(Wyświetlono 1 150 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Marta 31 października 2017 o 12:26

    Co to za rodzaj sera, cheddar najbardziej pasuje?

    1. admin 2 listopada 2017 o 15:24

      dokładnie tak jak piszesz

  2. Marta 31 października 2017 o 12:25

    Gdzie kupujecie mięso na steka w Tarn Górach?Ja zawsze filet kupuje bo tylko on nie jest lykowaty, raz kupiłam z marketu jakieś 6 mięs dojrzewajace,taki gniot zylasty że masakra.

    1. admin 2 listopada 2017 o 15:25

      mięso na steki dobrej jakości można zamówić u rzeźnika lub kupić kawałki polędwicy porcjowane w Lidlu

  3. Kasia 27 listopada 2013 o 22:12

    A my juz dzisiaj zaserwowalismy sobie kanapke szefa, fajny post bo od razu wiedzialam co zrobie na szybki obiad, naprawde dobre!, nio i fajne rady co do tego jak upiec steka bo wyszlo idealnie:))) pozdrowienia

    1. admin 28 listopada 2013 o 15:03

      Kasiu ale się cieszę że spróbowaliście i że się mięso udało:) dziękuję za komentarz 🙂

  4. aga 27 listopada 2013 o 19:25

    Jakiej grubości było mięso prze usmażeniem??

    1. admin 28 listopada 2013 o 15:02

      około 2,5cm

  5. www.krzywakromeczka.blogspot.com 27 listopada 2013 o 09:50

    az zglodniałam 🙂

  6. Alion 27 listopada 2013 o 09:50

    Czyli mozna solic wolowine przed smazeniem?

    1. Eryk 27 listopada 2013 o 14:44

      Można, ale zaraz przed, lub po usmażeniu, lub minimum 1h przed…

      1. aga 12 grudnia 2013 o 13:30

        bardzo fajny, przydatny przepis. Nie mogłam znaleźć nigdy idealnego, a tu proszę. DZIĘKUJĘ!!!!!

    2. admin 27 listopada 2013 o 16:39

      ja zawszę solę przed smażeniem 🙂

  7. Dalji 27 listopada 2013 o 00:44

    Jest prawie 1:00 w nocy, a ja patrząc na kanapkę Twojego męża stałem się tak głodny………. że aż piszę to z telefonu przed lodówką 😀

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *