Ciasteczka z niespodzianką

Dzisiaj tknęło mnie na przemyślenia 🙂

Święte słowa – „wszędzie dobrze ale najlepiej w domu”.  Jestem osobą, która totalnie potrzebuje swojej przestrzeni. Mój dom, rodzina i zwierzęta  mnie uspokajają. Teraz piszę ten post i delektuję się widokiem ognia w kominku, uśmiecham się do kota sąsiada, który siedzi na kuchennym parapecie, czuję dotyk mojego męża na ramieniu i wsłuchuję się w spokojny sen mojego psa. Jestem szczęśliwa, że mam takie miejsce, że mam pasję i że spełniam swoje marzenia.

Zrozumiałam, że „nic nie muszę”, zrozumiałam, że  wszystko „mogę i chcę” bo przecież jeśli nie walczysz, o to czego pragniesz – nie masz prawa płakać z powodu czegoś, czego nie masz.

W tym miejscu chciałam też podziękować Beacie za rozmowy, wiarę i siłę!

Post zakończy przepis na pyszne, niesamowicie kruche ciasteczka z niespodzianką i ostatnia bardzo cenna myśl : DOBRO POWRACA!!! 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto kruche (z przepisu Michel Roux "Ciasta pikantne i słodkie"):
 250 g mąki tortowej
 200 g masła
 100 g cukru pudru
 1 szczypta soli
 2 żółtka
Krem kajmakowy i wykończenie ciastek 
 1 puszka masy kajmakowej
 3 łyżki masła
 1 banan
 1 sok z cytryny
 1 krokant pistacjowy (mogą być wiórki kokosowe, płatki migdałów)

Ciasto:
1

Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Dodać rozmiękczone masło, cukier i sól.

2

Czubkami palców wymieszać wszystko, następnie dodać żółtka. Zagniatać wszystko do otrzymania gładkiego ciasta.

3

Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.

4

Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać ciasteczka jednakowej wielkości, przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Ciasteczka piec w temperaturze 180 C około 10-15 min aż nabiorą złotego koloru. * Wyjmij i wystudź.

Krem kajmakowy i wykończenie ciastek :
6

Masę kajmakową umieść w garnuszku wraz z masłem i podgrzewaj na małym ogniu do połączenia składników. Jeżeli są grudki w masie kajmakowej należy całość zmiksować. Przestudź.

7

Banan pokrój na równe plasterki (ok  0,5 cm) i skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniał.

8

Na ciastko wyłóż plasterek banana, następnie dookoła owocu masę kajmakową i przykryj drugim ciastkiem.

9

Brzegi ciastka zanurzaj w misce z krokantem pistacjowym tak aby oblepiły całe obrzeże.
* Ciastka są pyszne również bez nadzienia. Można je przetrzymywać w metalowej puszcze, szczelnie zamknięte w suchym miejscu.

Składniki

Składniki na ciasto kruche (z przepisu Michel Roux "Ciasta pikantne i słodkie"):
 250 g mąki tortowej
 200 g masła
 100 g cukru pudru
 1 szczypta soli
 2 żółtka
Krem kajmakowy i wykończenie ciastek 
 1 puszka masy kajmakowej
 3 łyżki masła
 1 banan
 1 sok z cytryny
 1 krokant pistacjowy (mogą być wiórki kokosowe, płatki migdałów)

Przygotowanie

Ciasto:
1

Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Dodać rozmiękczone masło, cukier i sól.

2

Czubkami palców wymieszać wszystko, następnie dodać żółtka. Zagniatać wszystko do otrzymania gładkiego ciasta.

3

Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.

4

Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać ciasteczka jednakowej wielkości, przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Ciasteczka piec w temperaturze 180 C około 10-15 min aż nabiorą złotego koloru. * Wyjmij i wystudź.

Krem kajmakowy i wykończenie ciastek :
6

Masę kajmakową umieść w garnuszku wraz z masłem i podgrzewaj na małym ogniu do połączenia składników. Jeżeli są grudki w masie kajmakowej należy całość zmiksować. Przestudź.

7

Banan pokrój na równe plasterki (ok  0,5 cm) i skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniał.

8

Na ciastko wyłóż plasterek banana, następnie dookoła owocu masę kajmakową i przykryj drugim ciastkiem.

9

Brzegi ciastka zanurzaj w misce z krokantem pistacjowym tak aby oblepiły całe obrzeże.
* Ciastka są pyszne również bez nadzienia. Można je przetrzymywać w metalowej puszcze, szczelnie zamknięte w suchym miejscu.

Ciasteczka z niespodzianką
(Wyświetlono 180 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Avatar mmmmmMarzena 29 listopada 2013 o 19:00

    IIona on skoro twoje ciasteczka się kleja do musisz przed wałkowaniem posybać mąką i na wałkę i rozwałkować i nie będą się kleiły i bez problemu wyjmiesz i położysz na plachę. pozdrawiam.

  2. Avatar Ilona 13 listopada 2013 o 19:28

    ciasto wyszło rzadkie podsypałam jeszcze mąki po wyjęciu z lodówki nie szło niestety rozwałkowac (choc ztężało trochę )więc rękami ugniotłam ale po wycięciu ciastek ciężko było je odkleic i przenieśc na blaszkę bo sę rwały i nie chciały odklejac wiec pytam czeemu?w smaku nawet dodre kruche

    1. admin admin 14 listopada 2013 o 16:00

      Ilona nie wiem co mogło pójść nie tak. To moim zdaniem doskonały przepis Michela Roux z którego korzysta wiele osób i raczej się udaje.(tutaj przykład Michela Roux)
      Czy masło było z zawartością tłuszczu 82%? do kruchych ciast nie polecam używać margaryny lub masło-podobnych 🙂

  3. Avatar gin 12 listopada 2013 o 21:57

    Wyglądają smakowicie 🙂

  4. Avatar elamorela 12 listopada 2013 o 18:48

    Świetnie wyglądają, na pewno dodam je do mojego katalogu „do zrobienia” 🙂

  5. Avatar Magda 12 listopada 2013 o 11:31

    Kinga przepis wygląda smakowicie wiec chcialabym go wyprobowac:) chcialabym tylko zapytac ile z tej ilosci skladników wyjdzie ciastek(wykrawanych standardową szklanką)? chcialabym zrobic ok 20-30 ciastek:) Pozdrawiam bardzo serdecznie i zycze powodzenia w kuchni!:)

    1. admin admin 12 listopada 2013 o 13:01

      z przepisu wyjdzie około 36 ciastek – pojedynczych, złozonych podwójnie około 18, wszystko zależy jak cienko rozwałkujesz ciasto

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *