Moi drodzy ten tydzień będzie bardzo słodki:) Po wczorajszej akcji na moim profilu Facebook w której mieliście zadecydować jak go zaczniemy: na słono czy na słodko? Porażającą przewagą wygrała opcja druga:) Oczywiście dla osób lubiących pikantne smaki, będących na diecie też się coś znajdzie.
Zacznę od propozycji na klasyczną babkę piaskową z marcepanem.
Marcepan to kolejne cudo, które zawsze znajdzie się w szafce kuchennej. Ciasto to powstało spontanicznie, oczywiście w nocy 🙂 i smakuje fantastycznie. Polecam do niego szklankę zimnego mleka. Dodatek marcepanu sprawia że pięknie pachnie i jest wilgotne (mąka ziemniaczana również dodaje tu wilgotności). Można zaszaleć i dodać do niego owoce np. kawałki jabłek, orzechy lub czekoladę. Mój mąż jadł je z Nutellą na śniadanie. Opcji do wyboru jest wiele i za to kocham gotowanie:)
Smacznego:)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło wraz z cukrem, 2 kroplami aromatu migdałowego i skórką z cytryny ucierać około 6 min. Dodać pokrojony w kostkę marcepan - dokładnie wymieszać.
W osobnej misce ubić jajka. Dodać je do masy maślanej, połączyć.
Do masy maślano-marcepanowej dodać wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały. Całość ucierać około 5 min.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 55 min aż nabierze złotego koloru.
Wystudzić, udekorować np. plasterkami fig i cukrem pudrem.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło wraz z cukrem, 2 kroplami aromatu migdałowego i skórką z cytryny ucierać około 6 min. Dodać pokrojony w kostkę marcepan - dokładnie wymieszać.
W osobnej misce ubić jajka. Dodać je do masy maślanej, połączyć.
Do masy maślano-marcepanowej dodać wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały. Całość ucierać około 5 min.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 55 min aż nabierze złotego koloru.
Wystudzić, udekorować np. plasterkami fig i cukrem pudrem.
Wygląda naprawdę fajnie 😉 zapisuje do wypróbowania
Świetny przepis , ale ile jajek?
5 jajek
Ale apetyczne ciacho! Jestem pewna, że zapach podczas pieczenia był nieziemski. Uwielbiam słodki marcepan 😉