Koszyczki z wędzonym łososiem

Jako przykładna córka wędkarza, uwielbiam rybki :). O moich uzależnieniach od nich pisałam już w niejednym poście. Wierzcie mi rzadko tak mam, ale tylko myśląc o „fiszkach”:) mam ślinotok i zaraz chyba pobiegnę do lodówki po łososia, który jest w niej zawsze:) Dzisiejsza propozycja to świetna przystawka, wygląda bardzo efektownie i smakuje pysznie.

Zapraszam na koszyczki z ciasta filo z wędzonym łososiem i jogurtem z dużą ilością koperku. Przyznam, że tak szybko jak się je robi tak szybko znikają. Ja też już znikam bo mam ogromną ochotę na ……….. 🙂 już mnie dobrze znacie 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji12 porcji

 1 opakowanie ciasta filo
 200 g wędzonego na zimno łososia
 250 g jogurtu greckiego
 sok z połowy cytryny
 sól i pieprz
 1 koperek
 2 łyżki roztopionego masła

1

Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.

2

Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.

3

Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)

4

Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

5

Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

 1 opakowanie ciasta filo
 200 g wędzonego na zimno łososia
 250 g jogurtu greckiego
 sok z połowy cytryny
 sól i pieprz
 1 koperek
 2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie

1

Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.

2

Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.

3

Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)

4

Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

5

Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.

Koszyczki z wędzonym łososiem
(Wyświetlono 1 472 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Ela 26 lutego 2017 o 09:09

    3 minuty w piekarniku do zrumienienia? To jakiś rekord świata

    Odpowiedz
    1. admin 26 lutego 2017 o 16:46

      ciasto filo jest bardzo cienkie przypomina kartkę papieru dlatego tak krótki czas

      Odpowiedz
  2. Iwonka 19 września 2013 o 20:13

    Czy można użyć ciasta francuskiego ?, ponieważ w Poznaniu w Starym Browarze ( tj Piotr i Paweł oraz Alma) nie było ciasta filo 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 22 września 2013 o 21:43

      oczywiście można tylko należy je obciążyć grochem aby nie wyrosło i ładnie się uformowało

      Odpowiedz
  3. WioWiola 15 września 2013 o 16:41

    Mam pytanie, czy pare godzin wczesniej moge zrobic takie koszyczki z jogurtem i lososiem ? Czy koszyczek namoknie od jogurtu ?

    Odpowiedz
    1. admin 16 września 2013 o 12:57

      najlepiej nakładać przed podaniem

      Odpowiedz
  4. marta 30 sierpnia 2013 o 17:00

    Kingo! w jakim sklepie można kupić ciasto filo?

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2013 o 22:45

      ja dostałam w ALmie ale widziałam też w Piotr i Paweł oraz w wybranych Makro

      Odpowiedz
  5. Andźka 29 sierpnia 2013 o 08:08

    Koszyczki są boskie!

    Odpowiedz
  6. marikodzi 28 sierpnia 2013 o 22:24

    Kingo – przepis, jakie lubię najbardziej – efektowny, a nie trzeba spędzać wieków w kuchni no i napewno przepyszne! I zdjęcia jak zwykle boskie! Gdzie kupujesz ciasto filo (jestem z T.G.)? Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.