Jako przykładna córka wędkarza, uwielbiam rybki :). O moich uzależnieniach od nich pisałam już w niejednym poście. Wierzcie mi rzadko tak mam, ale tylko myśląc o „fiszkach”:) mam ślinotok i zaraz chyba pobiegnę do lodówki po łososia, który jest w niej zawsze:) Dzisiejsza propozycja to świetna przystawka, wygląda bardzo efektownie i smakuje pysznie.
Zapraszam na koszyczki z ciasta filo z wędzonym łososiem i jogurtem z dużą ilością koperku. Przyznam, że tak szybko jak się je robi tak szybko znikają. Ja też już znikam bo mam ogromną ochotę na ……….. 🙂 już mnie dobrze znacie 🙂
Smacznego 🙂
Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.
Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.
Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)
Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.
Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.
Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)
Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.
3 minuty w piekarniku do zrumienienia? To jakiś rekord świata
ciasto filo jest bardzo cienkie przypomina kartkę papieru dlatego tak krótki czas
Czy można użyć ciasta francuskiego ?, ponieważ w Poznaniu w Starym Browarze ( tj Piotr i Paweł oraz Alma) nie było ciasta filo 🙁
oczywiście można tylko należy je obciążyć grochem aby nie wyrosło i ładnie się uformowało
Mam pytanie, czy pare godzin wczesniej moge zrobic takie koszyczki z jogurtem i lososiem ? Czy koszyczek namoknie od jogurtu ?
najlepiej nakładać przed podaniem
Kingo! w jakim sklepie można kupić ciasto filo?
ja dostałam w ALmie ale widziałam też w Piotr i Paweł oraz w wybranych Makro
Koszyczki są boskie!
Kingo – przepis, jakie lubię najbardziej – efektowny, a nie trzeba spędzać wieków w kuchni no i napewno przepyszne! I zdjęcia jak zwykle boskie! Gdzie kupujesz ciasto filo (jestem z T.G.)? Pozdrawiam!