Eton Mess z ananasem i bazylią

Deser doskonały! Połączenie składników fenomenalne! Wygląd zjawiskowy!

Eton Mess klasycznie podaje się z truskawkami, śmietaną i pokruszonymi bezami. Jednak czasami warto spróbować czegoś nowego. W domu miałam bezy, które upiekłam dzień wcześniej, piękny dojrzały ananas i dużo jogurtu naturalnego i świeżej bazylii prosto z mojego ogródka ziołowego. Powstała egzotyczna wersja, która zaskakuje smakiem. Ananas zestawiłam z brązowym cukrem, który uprzednio zblendowałam z listkami świeżej bazylii. Taka posypka świetnie sprawdza się w letnich deserach.

Już myślę o wersji mojito, kombinacji jest wiele także zachęcam Was do spróbowania i zabawy w odkrywanie własnych smaków:)

Smacznego:)

Ilość porcji10 porcji

 1 świeży ananas
 10 łyżek brązowego cukru
 1 krzaczek bazylii
 300 ml śmietany kremówki
 400 g jogurtu greckiego
 sok i skórka z limonki
 2 łyżki miodu
 płatki kokosa (można zastąpić wiórkami kokosowymi)
 25 sztuk bezików

1

Ananas obrać i pokroić w kostkę.

2

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać miód, soki i skórkę z limonki oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.

3

Cukier brązowy zblendować z listkami bazylii.

4

Do miski z kremem dodać 2/3 kawałków bez (jeżeli są duże połamać je). Wszystko wymieszać.

5

Do dużego naczynia lub kilku mniejszych wykładać w kolejności: krem śmietanowo-jogurtowy, kawałki ananasa, cukier z bazylią, krem-ananas-cukier kawałki bezy. Posypać wiórkami kokosu.

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

 1 świeży ananas
 10 łyżek brązowego cukru
 1 krzaczek bazylii
 300 ml śmietany kremówki
 400 g jogurtu greckiego
 sok i skórka z limonki
 2 łyżki miodu
 płatki kokosa (można zastąpić wiórkami kokosowymi)
 25 sztuk bezików

Przygotowanie

1

Ananas obrać i pokroić w kostkę.

2

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać miód, soki i skórkę z limonki oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.

3

Cukier brązowy zblendować z listkami bazylii.

4

Do miski z kremem dodać 2/3 kawałków bez (jeżeli są duże połamać je). Wszystko wymieszać.

5

Do dużego naczynia lub kilku mniejszych wykładać w kolejności: krem śmietanowo-jogurtowy, kawałki ananasa, cukier z bazylią, krem-ananas-cukier kawałki bezy. Posypać wiórkami kokosu.

Eton Mess z ananasem i bazylią
(Wyświetlono 522 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. anazaba.blogspot.pl 6 sierpnia 2013 o 20:27

    Hej Kinia !

    Nie widze opcji komentarza pod dietetycznym desrem z kakao wiec napisze tutaj.

    Jak ci ten desr wyszedl lejący ?! Bo ja zrobiłam wg przepisu Twojego i wyszedl twardy jak skała 🙂 Znaczy ubity . Żelatyny dalam 2 płaske łyzki

    Odpowiedz
    1. admin 7 sierpnia 2013 o 22:37

      nie! on ma być twardy ale nie jak skała 🙂

      Odpowiedz
  2. Klaudia 2 sierpnia 2013 o 09:20

    Chyba wolę wersję z truskawkami 🙂

    Odpowiedz
  3. adas 2 sierpnia 2013 o 00:58

    Ale ja ci DZIEWCZYNKO zazdroszczę tych zdjęć 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.