Najprostszy obiad na świecie

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Uważam, że w wielu domach żywność jest marnowana. Wystarczy tylko dobra organizacja.

Ja mam swoje zasady tzn. co dwa dni kupuję świeże warzywa, owoce i chleb. Świeże mięso i ryby codziennie – tyle ile jesteśmy w stanie zjeść. Jogurty, nabiał rządzą się swoimi prawami. Zjadamy zawsze produkty, którym najbliżej do końca ich ważności.  Staram się mieć w lodówce w przewadze jedzenie, które nigdy nie było zapakowane w pudełka, folie itd.

Raz w tygodniu jest tzw. czyszczenie lodówki tzn. nie robię zakupów i gotuję, przetwarzam, zjadam wszystko to co pozostało. Wtedy dopiero uruchamia się w głowie kreatywność kulinarna 🙂

Dziś przedstawiam wam danie obiadowe, które robi się samo i zawsze smakuje doskonale. Piersi kurczaka zawinięte w szynkę długoodjrzewającą z pieczonymi, młodymi warzywami. Rozsądek przy zakupach najlepiej smakuje 🙂 -zobaczcie

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 3 -4 porcji:
 4 piersi kurczaka
 4 plastry szynki długodojrzewającej lub wędzonego  boczku
 ½ kg młodych ziemniaków
 1 czerwona papryka
 1 burak
 3 ząbki czosnku
 1 czerwona cebula
 natka pietruszki
 1 garść świeżego groszku
 4 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz
 ½ cytryny
 świeży rozmaryn

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. Młode ziemniaki umyć, pozostawić w łupinkach, buraka obrać, usunąć łupinki z czosnku i czerwonej cebuli.

2

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie warzywa tzn.: ziemniaki (większe należy przekroić w pół), paprykę pokrojona w paski, czerwoną cebulę i buraka pokrojone w ćwiartki, groszek zielony, wyciśnięty przez praskę czosnek.

3

Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na warzywa rozmaryn oraz polastry cytryny.

4

Piersi kurczaka również oprószyć solą i pieprzem po czym owinąć szynką i umieścić na warzywach.

5

Całość włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny - do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 3 -4 porcji:
 4 piersi kurczaka
 4 plastry szynki długodojrzewającej lub wędzonego  boczku
 ½ kg młodych ziemniaków
 1 czerwona papryka
 1 burak
 3 ząbki czosnku
 1 czerwona cebula
 natka pietruszki
 1 garść świeżego groszku
 4 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz
 ½ cytryny
 świeży rozmaryn

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. Młode ziemniaki umyć, pozostawić w łupinkach, buraka obrać, usunąć łupinki z czosnku i czerwonej cebuli.

2

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie warzywa tzn.: ziemniaki (większe należy przekroić w pół), paprykę pokrojona w paski, czerwoną cebulę i buraka pokrojone w ćwiartki, groszek zielony, wyciśnięty przez praskę czosnek.

3

Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na warzywa rozmaryn oraz polastry cytryny.

4

Piersi kurczaka również oprószyć solą i pieprzem po czym owinąć szynką i umieścić na warzywach.

5

Całość włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny - do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

Notes

Najprostszy obiad na świecie
(Wyświetlono 8 135 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)