Ten przepis powstał podczas kręcenia Video „pizza jak z PIZZY HUT„, ponieważ miałam do wykorzystania więcej ciasta i inne cuda w kuchni. Została ona nawet uwieczniona w ostatnich scenach filmu i często własnie o nią pytaliście oglądając ten odcinek.
Kompozycja smaków – idealna, zaskakująca i nietypowa. Gruszka z roquefortem i camembertem to sprawdzony duet wzbogacona o orzechy i miód tworzy fantastyczne zestawienie. Musicie spróbować. Gwarantuję, że nie pożałujecie. Koniecznie podawać z rukolą lub listkami bazylii.
Smacznego:)
Włóż drożdże, cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.
Dodaj olej i ponownie zamieszaj.
Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.
Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.
Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.
Gruszkę pokrój w plastry i rozłóż na wyrośniętym cieście, posyp roquefortem, plastrami sera camembert orzechami i cienką stróżką miodu polej wyłożone dodatki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
Włóż drożdże, cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.
Dodaj olej i ponownie zamieszaj.
Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.
Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.
Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.
Gruszkę pokrój w plastry i rozłóż na wyrośniętym cieście, posyp roquefortem, plastrami sera camembert orzechami i cienką stróżką miodu polej wyłożone dodatki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.
Kingo, bardzo ci dziękuję za przepyszne przepisy. Korzystam często z Twoich pomysłów i nigdy się nie zawiodłam. Wszystko wychodzi i jest bardzo smaczne, a pizza z gruszką i serami to P O E Z J A 🙂 Próbując jej można poczuć szczęście na języku. To moje smaki :] Pozdrawiam….
Karolino nawet nie wiesz ile radości dają mi takie słowa:* dziękuję i korzystaj do woli 🙂
Tak bez żadnego sosu na spodzie? Czy nie będzie za sucha? Czy to na pewno dobry pomysł? 🙂
bez żadnego sosu ponieważ gruszka jest już soczysta i do tego ser rozpuszcza się tworząc coś podobnego do sosu 🙂
Kingo! Przepis na ciasto jest IDEALNY! Wcześniej oczywiście robiłam pizzę, ale w innych proporcjach składników, bez cukru etc. Twój przepis na dobre zagości w naszej kuchni. Bardzo dziękuję:-) Zainspirowana toskańskimi klimatami zmieniłam dodatki: szynka parmeńska, chorizo, mozzarella i na koniec pieczenia: połówki pomidorków koktajlowych, a przed podaniem porządna porcja oliwy i rukola. Pychota, jednak najważniejszym bohaterem było Twoje ciasto:-))) Pozdrawiam serdecznie!
Marto dziękuję za wypróbowanie przepisu i za komentarz:) sprawiłaś mi ogromna radość!
Sama uwielbiam pizze z rukolą i oliwą:) i też tak ją często podaję
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź:-) Pozdrawiam Cię serdecznie i przesyłam wyrazy uznania dla Twojej kulinarnej twórczości:-)))
wspaniała pizza! mam w planach na sobotę 🙂
Pani Kingo,
Nie przepadam za serami pleśniowymi, może być mieszanka żółtych i białych?Myśli Pani, że będzie równie smaczne?
Witam, na wstępie proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂 niesetny gruszka najlepiej smakuje z pleśniowymi, ewentualnie można je zamienić na ser kozi. Pozdrawiam 🙂
Dziękuje Kingo:) Spróbuje z kozim w takim razie.
Dla mnie najlepsze połaczenie z możliwych, czy to na pizzy, tarcie czy w sałatce 🙂 Buziaki!!!
:*
yyyym pyyysznosci <3 robię z podobnym dodatkami, tyle że nie dodaję camemberta i nerkowców, a miód mieszam z ziarnami wanilli, polecam 😀 w mojej kuchni i tak wygrywa pizza z krewetkami tygrysimi, żółtymi pomidorkami koktalowymi, szypiorkiem, chilli, czosnkiem i mozzarelo 😀 bardzo poodbają mi się pani przpeisy i korzystam z podobnych źródeł, sam staram sie gotowac i proawdzić własnego bloga, ale póki co jestem uczniem i muszę z=mieć też czas an naukę, licze na spotkanie, ew jakieś warztaty z panią w przyszłosci
Pozdrawiam i życzę smacznego 😉