Wegańskie Raffaello

Czas ostatnio tak pędzi. Kilka lat temu myślałam, że żyję nadzwyczaj szybko, ale dziś cofam te słowa. Nie wiem, kiedy mija mi dzień, a co dopiero tydzień czy miesiąc. Każdego poranka obiecuję sobie, że zwolnię. Każdego dnia  pojawia się nowy pomysł, interes czy problem. Każdego dnia plączą się ze sobą sprawy ważne i bezsensowne. Pisząc ten post już wiem, jakie będzie moje noworoczne postanowienie ? – NIE MARNOWAĆ CZASU. Co prawda nie marnuję go teraz jednak za mało efektywnie z niego czerpie. Sprawy błahe potrafią przysłonić te na prawdę ważne. Muszę to jak najszybciej zmienić.

Dzisiejszy przepis  został co prawda napisany w pośpiechu, ale zrobiony w skupieniu.  Fantastyczne wegańskie Raffaello, które smakują wspaniale. Większość z nas zna ich oryginalny smak. Te kuleczki musicie spróbować, bo smakują zdecydowanie lepiej.?

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania1 godz. 10 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ szklanki  syropu klonowego
 2 łyżki stałej części mleka kokosowego ♥
 1 szczypta soli
 15 sztuk migdałów
 do obtoczenia wiórki kokosowe
 ♥ mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu - to krem/masa kokosowa.

1

Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić

2

Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.

3

Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

4

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.

5

Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Możliwości:
6

orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia

7

wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane

8

syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód

9

zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu

10

można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach

Składniki

 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ szklanki  syropu klonowego
 2 łyżki stałej części mleka kokosowego ♥
 1 szczypta soli
 15 sztuk migdałów
 do obtoczenia wiórki kokosowe
 ♥ mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu - to krem/masa kokosowa.

Przygotowanie

1

Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić

2

Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.

3

Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

4

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.

5

Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Możliwości:
6

orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia

7

wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane

8

syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód

9

zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu

10

można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach

Wegańskie Raffaello ?
(Wyświetlono 1 938 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

26 komentarzy

  1. Avatar Margaret 12 lutego 2019 o 21:16

    Przechowywać max tydzień w lodówie czy dopiero po tygodniu są gotowe do zjedzenia?

    1. admin admin 13 lutego 2019 o 21:07

      gotowe jest od razu po przygotowaniu. Potem całe mozna przechowywać do tygodnia w lodówce

  2. Avatar Kasia 11 lutego 2019 o 19:33

    Najlepszy przepis na zdrowy deser! A robię i piekę naprawde sporo…;) smakują obłędnie! Jedyny problem, to że jestem w stanie zjeść ich nawet 5 naraz ?
    Bardzo polecam!!

    1. admin admin 12 lutego 2019 o 11:04

      kochana bardzo dziękuję Ci za tak miły komentarz i przede wszystkim za korzystanie z przepisów 🙂

  3. Avatar Patrycja 26 stycznia 2019 o 23:27

    Pani Kingo czy zamiast oleju kokosowego można dodać roztopionego masła? Pozdrawiam

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:35

      tak

  4. Avatar Olga 25 stycznia 2019 o 15:00

    Ja znam wersję z kaszy jaglanej – ale ta też wydaje się smakowita 🙂 Tyle że jednak mimo wszystko chyba trochę bardziej czasochłonna.

  5. Avatar Dominika 18 stycznia 2019 o 13:40

    Bardzo fajny pomysł. Myślę, że smakuje tak dobrze jak wygląda. Koszt zrobienia takich kuleczek z tego co widzę też nie jest duży. Wypróbuję i dam znać czy smakowało:)

  6. Avatar Laura 18 stycznia 2019 o 13:10

    Super, bardzo mi się podoba ten przepis. Jest dość prosty a takie wege raffaello myślę że będzie smaczne. Szukam co mogę zastosować zamiast tego nadzienia.

  7. Avatar Michalina 18 stycznia 2019 o 11:07

    Super, wyglądają jak normalne tylko mało nadzienia. Widziałam że takie coś moja koleżanka robiła sobie na diecie, sprawdzę to bo wygląda smakowicie. Pozdrawiam.

  8. Avatar Marcin 18 stycznia 2019 o 09:17

    Super, bardzo mi się podoba taka opcja z wegańskim raffaello, bardzo lubię takie słodycze. Muszę sobie zrobić takie wegańskie raffaello i sprawdzić jak smakują.

  9. Avatar Klaudia 16 stycznia 2019 o 13:01

    Wyglądają bardzo przekonująco. Oczywiście w wolnym czasie wypróbuję w swoim domu. Dobra alternatywa dla klasycznego raffaello 🙂 Pozdrawiam i mam nadzieję, że uda mi się tak jak tobie.

  10. Avatar Anna 31 października 2018 o 13:24

    Pani Kingo, czy tą stałą część mleka kokosowego można zastąpić musem kokosowym, takim ze słoiczka?

    Pozdrawiam 🙂

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:35

      jasne 🙂
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  11. Avatar Piotrk 24 września 2018 o 14:04

    Może by lekko uprażyć migdały przed wsadzeniem ich w masę? 😉

  12. Avatar Anna 29 maja 2018 o 17:46

    A skąd taka piękna bransoletka? 🙂

    1. admin admin 1 czerwca 2018 o 20:30

      kupiona dosłownie za 3 zł we Flying Tiger 🙂

  13. Avatar AnaFIol 23 maja 2018 o 10:23

    Witam, masa cudna w smaku. Polecam nie używać blendera do połączenia składników, bo masa mi się rozwarstwiła i nie dało się już ulepić kulek. Co nie zmiania faktu, że wyjadaliśmy ją rodzinnie z miseczek ze smakiem 🙂 Pozdrawiam

  14. Avatar Emka 18 maja 2018 o 22:21

    Kingo petarda!!!! W zyciu czegos lepszego nie jadlam. Kogo bym nie poczestowala mowil to samo!!! Sklepowe rafaello przy tym moze przestac istniec, to przewyzsza je we wszystkim – zarowno w smaku jak i w wartosci!! Jeszcze raz MEGA! ❤

    1. admin admin 19 maja 2018 o 10:54

      bardzo dziękuję, nawet nie masz pojęcia jak cieszy mnie twój komentarz. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i oczywiście polecam się na przyszłość.

  15. Avatar Natan 5 marca 2018 o 10:53

    Są przepyszne ale bez tego wegańskie w nazwie byłyby jeszcze lepsze 😀

  16. Avatar anna 11 lutego 2018 o 15:22

    a czy można dać orzechy laskowe zamiast nerkowca?? bo je uwielbiam. Albo migdały?? orzechy makadamia i brazylijskie są dość tłuste. a za nerkowcami nie przepadam.

    1. admin admin 11 lutego 2018 o 19:34

      oczywiście że można zamienić

  17. Avatar Sandra 7 listopada 2017 o 14:16

    Pycha są? dzięki za przepis Kinga ?
    Co proponujesz zrobić z resztą mleka kokosowego? Na pewno masz jakiś smaczny przepis na curry albo zupkę?

    1. admin admin 7 listopada 2017 o 19:10

      ja najczęściej dodaję do kremu z dyni lub po prostu rano robię owsiankę 🙂

      1. Avatar Eriska 2 grudnia 2017 o 22:16

        Jak robisz owsianke.z.mlekiem kokosowym??

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *