Wegańskie Raffaello

Czas ostatnio tak pędzi. Kilka lat temu myślałam, że żyję nadzwyczaj szybko, ale dziś cofam te słowa. Nie wiem, kiedy mija mi dzień, a co dopiero tydzień czy miesiąc. Każdego poranka obiecuję sobie, że zwolnię. Każdego dnia  pojawia się nowy pomysł, interes czy problem. Każdego dnia plączą się ze sobą sprawy ważne i bezsensowne. Pisząc ten post już wiem, jakie będzie moje noworoczne postanowienie ? – NIE MARNOWAĆ CZASU. Co prawda nie marnuję go teraz jednak za mało efektywnie z niego czerpie. Sprawy błahe potrafią przysłonić te na prawdę ważne. Muszę to jak najszybciej zmienić.

Dzisiejszy przepis  został co prawda napisany w pośpiechu, ale zrobiony w skupieniu.  Fantastyczne wegańskie Raffaello, które smakują wspaniale. Większość z nas zna ich oryginalny smak. Te kuleczki musicie spróbować, bo smakują zdecydowanie lepiej.?

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania1 godz. 10 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ szklanki  syropu klonowego
 2 łyżki stałej części mleka kokosowego ♥
 1 szczypta soli
 15 sztuk migdałów
 do obtoczenia wiórki kokosowe
 ♥ mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu - to krem/masa kokosowa.

1

Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić

2

Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.

3

Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

4

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.

5

Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Możliwości:
6

orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia

7

wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane

8

syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód

9

zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu

10

można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach

Wartości odżywcze

15 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie78
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 5.8g8%
Sód 3mg1%
Węglowodany 6.4g3%
Białko 1.3g

Wapń 10mg1%
Żelazo 1mg6%
Potas 79mg2%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ szklanki  syropu klonowego
 2 łyżki stałej części mleka kokosowego ♥
 1 szczypta soli
 15 sztuk migdałów
 do obtoczenia wiórki kokosowe
 ♥ mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu - to krem/masa kokosowa.

Przygotowanie

1

Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić

2

Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.

3

Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

4

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.

5

Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Możliwości:
6

orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia

7

wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane

8

syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód

9

zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu

10

można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach

Notes

Wegańskie Raffaello ?
(Wyświetlono 37 702 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)