Do wykończenia ciasta zastosowałam fantastyczny złoty spray, który sprawił że prezentowało się niesamowicie. Muszę przyznać, że i bez niego wyglądał fenomenalnie. Jeden z gości stwierdził trafnie, że w Dubaju zrobiłby furorę, stąd dzisiejsza nazwa postu:)
Przepis zmodyfikowany z blogu Liski – White Plate
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.
Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.
Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.
Włóż do piekarnika na 15 min.
Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.
Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.
Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)
Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.
Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min
Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.
W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.
Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.
Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.
Spray złoty, kwiatki opłatkowe, zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.
Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.
Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.
Włóż do piekarnika na 15 min.
Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.
Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.
Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)
Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.
Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min
Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.
W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.
Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.
Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.
Spray złoty, kwiatki opłatkowe, zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.
To jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam i jadlam??? dziękuję Kingo?
Będę testowała serniczek, czy do masy maślanej dodać łyżkę mieszanki serów, miksować, następnie jedno jajko- miksować i tak na zmianę do skończenia jajek i sera? Jak długo miksować jedną porcję sera i na jakich obrotach miksera? Dziękuję za odpowiedź:)
dokładnie tak – miksujemy do połączenia wszystkich składników najlepiej na średnich obrotach
Witam,
Niebo w gębie ze tak powiem :), bardzo smaczny. Kilka przepisów przetestowałam i musze powiedzieć że za każdym razem wszystko jest bardzo smaczne i udane, a nie jestem w tej dziedzinie mocna. Gratuluje strony i umiejetności 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*
Witam Wszystkich! Krótko o serniku – BOSKI !!! Lepszego jak dotąd nie jadłem – wszystkim domownikom i rodzinie smakuje. Lekko słonawy spód, słodki środek i słona polewa karmelowa. Ja posypałem jeszcze połamanymi krakersami (bo miałem kilka). KINGO – dziękuję za przepis, to będzie główny przysmak na mojej lipcowej 40-stce. Pozdrawiam !
bardzo się cieszę – to ulubiony sernik mojej siostry 🙂 i też często gości na naszym stole 🙂
Życzę pysznych urodzin :*
Robiłam wczoraj,boski:) jako ciasteczka wykorzystalam herbatniki. Soli użyłam zwyklej,kuchennej. Bardzo ciekawy smakk. Polecam
również uwielbiam ten sernik – cieszę się że przypadł Ci do smaku 🙂 gorąco pozdrawiam 🙂
Jakie ciasteczka owsiane na spód będą najlepsze: jakieś gotowe kupione w sklepie, czy też któreś Twojego przepisu?
Kornelia ja kupuję owsiane Digestive