Sernik DUBAJ doskonały

Stało się! Ten przepis zdetronizował mój ukochany sernik szafranowy. Sprawcą jest sernik z orzechami, kajmakiem i solonym karmelem. Przepadłam, ten smak jest ze mną i już mnie nie opuści. Ekstremalnie kremowy, słodko-słony i niesamowicie zjawiskowy.
Moja przyjaciółka przewiozła mi z Londynu nowości do dekoracji ciast.
Do wykończenia ciasta zastosowałam fantastyczny złoty spray, który sprawił że prezentowało się niesamowicie. Muszę przyznać, że i bez niego wyglądał fenomenalnie. Jeden  z gości stwierdził trafnie, że w Dubaju zrobiłby furorę, stąd dzisiejsza nazwa postu:)
Kwiatki opłatkowe są u nas dostępne, a w tym wypadku świetnie pasowały do okazji chrzcin:)
Koniecznie do wypróbowania! wierzcie mi na słowo!
Zapraszam:)

Przepis zmodyfikowany z blogu  Liski – White Plate

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 60 g ciastek owsianych
 70 g solonych orzeszków fistaszków
 30 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
 400 g sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
 250 g mascarpone
 50 g masła
 80 g cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
 250 g masy kajmakowej
 3 jajka
 1 łyżka mąki pszennej
 1 szczypta soli morskiej
Składniki polewy kajmakowej z solą:
 170 g masy kajmakowej
 3 łyżki mleka
 2 łyżeczki masła
 ½ łyżeczka soli różowej himalajskiej

Spód:
1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.

3

Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.

4

Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

5

Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.

6

Włóż do piekarnika na 15 min.

Masa serowa:
7

Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.

8

Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.

9

Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)

10

Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce  mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.

11

Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min

12

Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

13

Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.

Polewa:
14

W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.

15

Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.

16

Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.

Do dekoracji
17

Spray złoty, kwiatki opłatkowe, zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.

Składniki

Składniki na spód:
 60 g ciastek owsianych
 70 g solonych orzeszków fistaszków
 30 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
 400 g sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
 250 g mascarpone
 50 g masła
 80 g cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
 250 g masy kajmakowej
 3 jajka
 1 łyżka mąki pszennej
 1 szczypta soli morskiej
Składniki polewy kajmakowej z solą:
 170 g masy kajmakowej
 3 łyżki mleka
 2 łyżeczki masła
 ½ łyżeczka soli różowej himalajskiej

Przygotowanie

Spód:
1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół.Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.

3

Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.

4

Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

5

Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.

6

Włóż do piekarnika na 15 min.

Masa serowa:
7

Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.

8

Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.

9

Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)

10

Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce  mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.

11

Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min

12

Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

13

Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.

Polewa:
14

W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.

15

Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.

16

Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.

Do dekoracji
17

Spray złoty, kwiatki opłatkowe, zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.

Sernik DUBAJ doskonały
(Wyświetlono 6 047 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

11 komentarzy

  1. Paulina 17 lipca 2019 o 19:58

    To jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam i jadlam??? dziękuję Kingo?

    Odpowiedz
  2. Joasia 20 lipca 2017 o 09:06

    Będę testowała serniczek, czy do masy maślanej dodać łyżkę mieszanki serów, miksować, następnie jedno jajko- miksować i tak na zmianę do skończenia jajek i sera? Jak długo miksować jedną porcję sera i na jakich obrotach miksera? Dziękuję za odpowiedź:)

    Odpowiedz
    1. admin 20 lipca 2017 o 19:52

      dokładnie tak – miksujemy do połączenia wszystkich składników najlepiej na średnich obrotach

      Odpowiedz
  3. Justyna 10 lipca 2017 o 14:28

    Witam,
    Niebo w gębie ze tak powiem :), bardzo smaczny. Kilka przepisów przetestowałam i musze powiedzieć że za każdym razem wszystko jest bardzo smaczne i udane, a nie jestem w tej dziedzinie mocna. Gratuluje strony i umiejetności 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 11 lipca 2017 o 21:04

      Bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  4. Sylwek 23 maja 2017 o 16:25

    Witam Wszystkich! Krótko o serniku – BOSKI !!! Lepszego jak dotąd nie jadłem – wszystkim domownikom i rodzinie smakuje. Lekko słonawy spód, słodki środek i słona polewa karmelowa. Ja posypałem jeszcze połamanymi krakersami (bo miałem kilka). KINGO – dziękuję za przepis, to będzie główny przysmak na mojej lipcowej 40-stce. Pozdrawiam !

    Odpowiedz
    1. admin 24 maja 2017 o 17:26

      bardzo się cieszę – to ulubiony sernik mojej siostry 🙂 i też często gości na naszym stole 🙂
      Życzę pysznych urodzin :*

      Odpowiedz
  5. Beata 25 września 2016 o 14:47

    Robiłam wczoraj,boski:) jako ciasteczka wykorzystalam herbatniki. Soli użyłam zwyklej,kuchennej. Bardzo ciekawy smakk. Polecam

    Odpowiedz
    1. admin 26 września 2016 o 13:47

      również uwielbiam ten sernik – cieszę się że przypadł Ci do smaku 🙂 gorąco pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  6. Kornelia 30 grudnia 2015 o 23:50

    Jakie ciasteczka owsiane na spód będą najlepsze: jakieś gotowe kupione w sklepie, czy też któreś Twojego przepisu?

    Odpowiedz
    1. admin 31 grudnia 2015 o 16:39

      Kornelia ja kupuję owsiane Digestive

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.