Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem. Ja to robię w szklanej misce nad garnkiem z gotującą wodą w tzw. kąpieli wodnej. Należy uważać aby żółtka się nie ścięły. Ma to być gęsty krem - kogel-mogel.
Do masy jajecznej dodać mascarpone i wymieszać na gładką masę.
Do szklanego naczynia wylać pierwszą warstwę masy na to ułożyć biszkopty namoczone w kawie z przyprawami i oprószyć kakao. Znowu wylać masę z mascarpone i tak na przemian do wyczerpania składników. U mnie powstały 3 warstwy masy i 2 biszkoptów.
Deser schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. Przed podaniem oprószyć ponownie kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady.
Składniki
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem. Ja to robię w szklanej misce nad garnkiem z gotującą wodą w tzw. kąpieli wodnej. Należy uważać aby żółtka się nie ścięły. Ma to być gęsty krem - kogel-mogel.
Do masy jajecznej dodać mascarpone i wymieszać na gładką masę.
Do szklanego naczynia wylać pierwszą warstwę masy na to ułożyć biszkopty namoczone w kawie z przyprawami i oprószyć kakao. Znowu wylać masę z mascarpone i tak na przemian do wyczerpania składników. U mnie powstały 3 warstwy masy i 2 biszkoptów.
Deser schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. Przed podaniem oprószyć ponownie kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady.