I stało się! Nareszcie mogę Wam go pokazać. Trwało to trochę zanim osiągnęłam wymarzony efekt ale jak to się mówi „cierpliwi zostaną wynagrodzeni”. Przedstawiam niesamowity sernik, chyba od teraz najlepszy na blogu o smaku pomarańczy i cappucinnno na orzechowym spodzie. Nie jest może szybki, tani ale raz na jakiś czas możemy przecież zaszaleć. Polecam go na świąteczny stół – jest doskonały.
Smacznego:)
Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół.
Formę do pieczenia o średnicy 22-cm formy wykładamy papierem do pieczenia i zewnątrz owijamy folią aluminiową (może wyciec trochę masła więc lepiej uchronić piekarnik i dom od dymu palącego się tłuszczu:)
W misce mieszamy orzechy, 2 łyżki stołowe cukru, zmielone ciastka oraz masło.
Mocno wgniatamy w dno przygotowaną masę na spód. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika.
Podnosimy temperaturę piekarnika do 230º C.
W dużym naczyniu starannie miksujemy dwa rodzaje sera, 1 szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, dobrze za każdym razem mieszając. Wlewamy śmietanę.
Do soku z pomarańczy wsypujemy kawę instant i cynamon; mieszamy, aż kawa się rozpuści. Stopniowo przelewamy sok z przyprawami do masy z sera i mieszamy wszystko do otrzymania jednolitego ciasta.
Ciasto wlewamy do formy na przygotowany wcześniej podkład. Całość pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140º i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2-3h - najlepiej całą noc, po czym gotowy sernik posypujemy kawą cappuccino i dekorujemy połówkami orzechów.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół.
Formę do pieczenia o średnicy 22-cm formy wykładamy papierem do pieczenia i zewnątrz owijamy folią aluminiową (może wyciec trochę masła więc lepiej uchronić piekarnik i dom od dymu palącego się tłuszczu:)
W misce mieszamy orzechy, 2 łyżki stołowe cukru, zmielone ciastka oraz masło.
Mocno wgniatamy w dno przygotowaną masę na spód. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika.
Podnosimy temperaturę piekarnika do 230º C.
W dużym naczyniu starannie miksujemy dwa rodzaje sera, 1 szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, dobrze za każdym razem mieszając. Wlewamy śmietanę.
Do soku z pomarańczy wsypujemy kawę instant i cynamon; mieszamy, aż kawa się rozpuści. Stopniowo przelewamy sok z przyprawami do masy z sera i mieszamy wszystko do otrzymania jednolitego ciasta.
Ciasto wlewamy do formy na przygotowany wcześniej podkład. Całość pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140º i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2-3h - najlepiej całą noc, po czym gotowy sernik posypujemy kawą cappuccino i dekorujemy połówkami orzechów.
To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Moi goście zachwycają się nim, ilekroć go nie zrobię. Czasami rośnie jak szalony, czasami jest mocno zbity. Zdecydowanie lepszy jest w wersji „puszystej”, ale nie znalazłam sposobu jak to uzyskać. Pomożesz?
myślę że dużo zależy id sera i stopnia mieszania
Kinga, Ile minut powinno trwać ucieranie dwóch rodzajów sera z cukrem i mąką? Zawsze mam problem, raz za krótko innym razem rosnie jak szalony, będę bardzo wdzięczna za podanie przybliżonych ram czasowych:)
Pozdrawiam 🙂
Asiu około 3-5 minut aby cukier się lekko rozpuścił
Hej Kinga- jutro robię sernik, jakiej śmietany do niego użyłaś?
śmietany 30% lub 36%
Brzmi i wygląda pysznie. A na jakiej średnicy formę to przepis?
22 cm
Witaj,
w treści przepisu jest forma 22 cm, powyżej odpowiedź, iż 25 cm 🙂 czy możesz Kinga doprecyzować ?:)
ma być 22 cm 🙂 już poprawiam 🙂