Muffinki z bezą włoską

Szybko, szybko, szybko:) – ekspresowy post. Tyle ostatnio się dzieję i o wszystkim Wam na spokojnie opowiem. Teraz wybaczcie mój pośpiech ale na ostatni moment sprzątam, gotuję, kupuję i pracuję 🙂 Obiecuję Wam w przyszłym roku będzie więcej przepisów i starannie się do nich już teraz przygotowuję.
Szybki post i szybkie muffinki z orzechami, cytryną i bezą włoską.  Pychaaaaaaa! Tyle musi wystarczyć 🙂
Smacznego:)

Ilość porcji12 porcji

 280 g maki
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 80 g orzechów posiekanych
 1 jako
 150 g cukru brązowego
 125 g masła o temperaturze pokojowej
 150 ml lemoniady : sok z połowy cytryny + woda
 100 ml kefiru lub maślanka
Składniki na bezę włoską:
 2 białka
 100 g cukru
 40 ml wody

Przygotowanie muffinek:
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C , funkcja grzanie góra i dół.

2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.

3

Jajko utrzeć na puszystą pasę z cukrem oraz masłem - ja to robię mikserem ok 5 min. Dodać lemoniadę i kefir, dobrze wymieszać.

4

Do masy z lemoniadą przesiać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto.

5

Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piec 20 min.

6

Po upieczeniu wystudzić..

Przygotowanie bezy włoskiej:
7

W rondelku zgotować wodę z cukrem aż powstanie gęsty syrop. Powinien on osiągnąć temperaturę ok 120 C - ja nie mam termometru kuchennego więc aby sprawdzić czy syrop jest już gotowy należy do szklanki z zimną wodą wlać łyżeczką jedną krople syropu. Jeśli zrobi się kulka oznacza że jest już gotowy:)

8

W szklanej misce z odrobina soli ubijamy na sztywno piane z 2 białek.

9

Do masy białkowej wlewamy cienką strużką gorący syrop i miksujemy na najwyższych obrotach aż białka wystygną.

10

Tak przygotowana masę wykładamy na wcześniej upieczone Muffinki za pomocą rękawa cukierniczego lub dowolnie łyżką. Ciekawe formy można zrobić również patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką.

11

Beze włoska opalamy palnikiem lub wkładamy na kilka min do piekarnika z funkcją grilla lub tylko górną grzałką na temp 175 C.

Składniki

 280 g maki
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 80 g orzechów posiekanych
 1 jako
 150 g cukru brązowego
 125 g masła o temperaturze pokojowej
 150 ml lemoniady : sok z połowy cytryny + woda
 100 ml kefiru lub maślanka
Składniki na bezę włoską:
 2 białka
 100 g cukru
 40 ml wody

Przygotowanie

Przygotowanie muffinek:
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C , funkcja grzanie góra i dół.

2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.

3

Jajko utrzeć na puszystą pasę z cukrem oraz masłem - ja to robię mikserem ok 5 min. Dodać lemoniadę i kefir, dobrze wymieszać.

4

Do masy z lemoniadą przesiać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto.

5

Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piec 20 min.

6

Po upieczeniu wystudzić..

Przygotowanie bezy włoskiej:
7

W rondelku zgotować wodę z cukrem aż powstanie gęsty syrop. Powinien on osiągnąć temperaturę ok 120 C - ja nie mam termometru kuchennego więc aby sprawdzić czy syrop jest już gotowy należy do szklanki z zimną wodą wlać łyżeczką jedną krople syropu. Jeśli zrobi się kulka oznacza że jest już gotowy:)

8

W szklanej misce z odrobina soli ubijamy na sztywno piane z 2 białek.

9

Do masy białkowej wlewamy cienką strużką gorący syrop i miksujemy na najwyższych obrotach aż białka wystygną.

10

Tak przygotowana masę wykładamy na wcześniej upieczone Muffinki za pomocą rękawa cukierniczego lub dowolnie łyżką. Ciekawe formy można zrobić również patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką.

11

Beze włoska opalamy palnikiem lub wkładamy na kilka min do piekarnika z funkcją grilla lub tylko górną grzałką na temp 175 C.

Muffinki z bezą włoską
(Wyświetlono 47 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *