Żółtka oddzielić od białek.
Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka.
Do utartej masy dodać płynny miód, sodę, przyprawy korzenne, mąkę żytnią i mleko, pokrojone w paski śliwki i morele. Wszystko dobrze wymieszać.
Osobno ubić 6 białek na sztywną piane i dodać do utartej masy piernikowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec ok 1 godziny do momentu suchego patyczka.
Ciasto należy zrobić nawet 2 tygodnie przed świętami, owinąć starannie w lniana ścierkę i schować w suchym i chłodnym miejscu.
Przed podaniem udekorować czekolada i bakaliami.
Składniki
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek.
Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka.
Do utartej masy dodać płynny miód, sodę, przyprawy korzenne, mąkę żytnią i mleko, pokrojone w paski śliwki i morele. Wszystko dobrze wymieszać.
Osobno ubić 6 białek na sztywną piane i dodać do utartej masy piernikowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec ok 1 godziny do momentu suchego patyczka.
Ciasto należy zrobić nawet 2 tygodnie przed świętami, owinąć starannie w lniana ścierkę i schować w suchym i chłodnym miejscu.
Przed podaniem udekorować czekolada i bakaliami.