Creme brulee ze skórką pomarańczy

Doczekałam się palnika i teraz szaleje. W sumie nie wiem kto bardziej ja czy mój mąż piroman:)

Na pierwszy ogień poszedł klasyczny deser creme brulee. Wyszedł idealny, kremowy z nutą wanilii i skórki pomarańczy z pyszną cienką skórką skarmelizowanego brązowego cukru. PYCHA! To kolejne idealne rozwiązanie na wykorzystanie żółtek po bezie.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 żółtka
 30 g cukru
 200 ml śmietanki 36%
 1 skórka starta z pomarańczy
 1 laska wanilii, przepołowiona wzdłuż
 brązowy cukier do posypania

1

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ok 6-7 min

2

W rondelku zagotować śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii i skórką z pomarańczy.

3

Gdy śmietana się zagotuje odstawić ją na kilka minut i wyjąć laskę wanilii

4

Do masy z żółtek powoli wlewać śmietanę, należy to robić bardzo wolno aby żółtka się nie zwarzyły jednocześnie delikatnie mieszać aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.

5

Przed wlaniem do żaroodpornych naczyń należy miskę z masą uderzyć o blat aby pozbyć się z niej powietrza.

6

Nastawić piekarnik na temperaturę 120C i piec creme brulee ok 60 min - może to być nieco dłużej jeżeli użyjemy głębszych ramekinów - ważne jest aby masa była ścięta.

7

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

8

Przed podaniem usunąć delikatnie wilgoć za pomocą ręcznika papierowego, posypać brązowym cukrem i palnikiem go skarmelizować.

9

Jeżeli nie masz palnika możesz wsadzić na kilka minut do piekarnika z funkcją grill na temp 180 C

Składniki

 2 żółtka
 30 g cukru
 200 ml śmietanki 36%
 1 skórka starta z pomarańczy
 1 laska wanilii, przepołowiona wzdłuż
 brązowy cukier do posypania

Przygotowanie

1

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ok 6-7 min

2

W rondelku zagotować śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii i skórką z pomarańczy.

3

Gdy śmietana się zagotuje odstawić ją na kilka minut i wyjąć laskę wanilii

4

Do masy z żółtek powoli wlewać śmietanę, należy to robić bardzo wolno aby żółtka się nie zwarzyły jednocześnie delikatnie mieszać aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.

5

Przed wlaniem do żaroodpornych naczyń należy miskę z masą uderzyć o blat aby pozbyć się z niej powietrza.

6

Nastawić piekarnik na temperaturę 120C i piec creme brulee ok 60 min - może to być nieco dłużej jeżeli użyjemy głębszych ramekinów - ważne jest aby masa była ścięta.

7

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

8

Przed podaniem usunąć delikatnie wilgoć za pomocą ręcznika papierowego, posypać brązowym cukrem i palnikiem go skarmelizować.

9

Jeżeli nie masz palnika możesz wsadzić na kilka minut do piekarnika z funkcją grill na temp 180 C

Creme brulee ze skórką pomarańczy
(Wyświetlono 26 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *