Kokosowe gwiazdki

Czy na świątecznym stole muszą być tylko pierniczki? Przecież jest tyle cudownych, uroczych i smakowitych świątecznych ciasteczek. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję – moją wersję kokosanek. Zrobiłam je na spodzie z wafli, a masę kokosową wymieszałam z likierem i skórką pomarańczy. Są niesamowicie wilgotne w środku, a dodatek cytrusa nadaje im niepowtarzalny smak.
Zapraszam:)
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 białka
 1 szczypta soli
 165 g cukru pudru
 200 g wiórków kokosowych
 2 łyżki likieru pomarańczowego
 1 skórka z pomarańczy
 2 wafle tortowe
 do dekoracji: lukier cytrynowy, polewa czekoladowaPrzygotowanie:

1

Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec dosypując stopniowo cukier puder.

2

Do masy białkowej dodać wiórki kokosowe i 2 łyżki likieru i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać.

3

Z wafli tortowych wykrawać foremkami do pierników gwiazdki.

4

Na waflowe gwiazdki wykładać masę bezowo - kokosową.

5

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 150C , piec ok 30 min aż gwiazdki będę lekko złote.

6

Gotowe kokosanki ostudzić i polać lukrem cytrynowym lub czekoladową.

Składniki

 2 białka
 1 szczypta soli
 165 g cukru pudru
 200 g wiórków kokosowych
 2 łyżki likieru pomarańczowego
 1 skórka z pomarańczy
 2 wafle tortowe
 do dekoracji: lukier cytrynowy, polewa czekoladowaPrzygotowanie:

Przygotowanie

1

Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec dosypując stopniowo cukier puder.

2

Do masy białkowej dodać wiórki kokosowe i 2 łyżki likieru i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać.

3

Z wafli tortowych wykrawać foremkami do pierników gwiazdki.

4

Na waflowe gwiazdki wykładać masę bezowo - kokosową.

5

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 150C , piec ok 30 min aż gwiazdki będę lekko złote.

6

Gotowe kokosanki ostudzić i polać lukrem cytrynowym lub czekoladową.

Kokosowe gwiazdki
(Wyświetlono 578 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.