Skusiła mnie ta papryka:)

Kiedy wchodzę do warzywniaka zachwyca mnie wszystko. Często kolory decydują o tym co będzie na kolację:) Jak ją zobaczyłam wiedziałam, że  będzie „królowa wieczoru”. Mowa dzisiaj o papryce. To idealna pora na te warzywo. Kiedyś jej nie lubiłam, a teraz wręcz przepadam. Moje smaki ostatnio wariują, przeżywam rewolucję języka i bardzo mi się to podoba. Farsz do owych papryk jest moim smacznym eksperymentem:) – to połączenie mięsa mielonego, fasoli, kuskusu i wina w asyście pomidorów i świeżych ziół. Co wy na to?
Smacznego:)

Ilość porcji10 porcji

 500 g mięsa mielonego z szynki
 1 cebula
 1 puszka fasoli czerwonej
 2 puszki pomidorów krojonych
 5 łyżek kasy kuskus
 świeże zioła: natka selera naciowego, zielona cebulka
 przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
 200 ml wino czerwone wytrawne
 olej
 papryki ( u mnie było ich 10 sztuk)

1

Mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobina oleju aż uzyska złoty kolor.
Dodać drobno pokrojona cebulę, dobrze wymieszać.
Dodać wino i dusić.
Pod koniec dodać pomidory, fasolę i czekać aż płyn nieco się zredukuje.

2

Na samym końcu dodać przyprawy, zioła i kaszę, dobrze wymieszać.
Papryki dobrze wyczyścić odcinając górna część z szypułką.
Nadziewać je przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180C na 45 min.

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

 500 g mięsa mielonego z szynki
 1 cebula
 1 puszka fasoli czerwonej
 2 puszki pomidorów krojonych
 5 łyżek kasy kuskus
 świeże zioła: natka selera naciowego, zielona cebulka
 przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
 200 ml wino czerwone wytrawne
 olej
 papryki ( u mnie było ich 10 sztuk)

Przygotowanie

1

Mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobina oleju aż uzyska złoty kolor.
Dodać drobno pokrojona cebulę, dobrze wymieszać.
Dodać wino i dusić.
Pod koniec dodać pomidory, fasolę i czekać aż płyn nieco się zredukuje.

2

Na samym końcu dodać przyprawy, zioła i kaszę, dobrze wymieszać.
Papryki dobrze wyczyścić odcinając górna część z szypułką.
Nadziewać je przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180C na 45 min.

Skusiła mnie ta papryka
(Wyświetlono 106 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *