AleBabka:)

Dzisiaj typowo świąteczny przepis na drożdżową babę Wielkanocną – Ale Babka:)!!! jak firmowo to firmowo – hehehe
Dziś też szczególny dzień ponieważ mój blog ma swoje pierwsze urodziny. Miałam zamiar upiec coś wyjątkowego z tej okazji lecz ogrom obowiązków przedświątecznych nie pozwolił mi na świętowanie:)
Jednak tak jak moja Babcia mam zamiar świętować jubileusz przez tydzień – więc jeszcze wszystko przede mną:)
Z okazji Świąt życzę wszystkim samych udanych wypieków:), pyszności na stołach i wspólnie spędzonych słodkich chwil.
A jak smakuje AleBabka? jest typowo świąteczna, maślana z nuta szafranu, mięciutka i przepięknie pachnie. Idealna na Wielkanocny stół:)
Dziękuję wszystkim i zapraszam na Ale babkę:)
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 150 g rodzynek
 1 kieliszek rumu
 50 g drożdży
 ¼ l mleka
 ½ kg mąki
 150 g cukru
 4 żółtka
 aromat cytrynowy
 ½ kostki masła
 szafran

1

Namoczyć rodzynki w rumie.
Pokruszyć drożdże, wymieszać z połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, stopić masło i wystudzić.

2

Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, kilka kropli aromatu cytrynowego.
Składniki wymieszać dolewając pozostałe mleko (Drugą połowę mleka wymieszać z roztartym szafranem.) wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło.
Na koniec wsypać nasączone rodzynki i dokładnie wyrobić.

3

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie nałożyć do przygotowanej formy do jej 1/3 wysokości i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 10min. (ja piekłam w dwóch formach na babki)
Wstawić do nagrzanego do temp 180C piekarnika i piec 50-55 min.
Ozdobić według upodobania - ja prezentuje dwie wersje - jedna z lukrem druga z czekoladą.

Składniki

 150 g rodzynek
 1 kieliszek rumu
 50 g drożdży
 ¼ l mleka
 ½ kg mąki
 150 g cukru
 4 żółtka
 aromat cytrynowy
 ½ kostki masła
 szafran

Przygotowanie

1

Namoczyć rodzynki w rumie.
Pokruszyć drożdże, wymieszać z połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, stopić masło i wystudzić.

2

Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, kilka kropli aromatu cytrynowego.
Składniki wymieszać dolewając pozostałe mleko (Drugą połowę mleka wymieszać z roztartym szafranem.) wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło.
Na koniec wsypać nasączone rodzynki i dokładnie wyrobić.

3

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie nałożyć do przygotowanej formy do jej 1/3 wysokości i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 10min. (ja piekłam w dwóch formach na babki)
Wstawić do nagrzanego do temp 180C piekarnika i piec 50-55 min.
Ozdobić według upodobania - ja prezentuje dwie wersje - jedna z lukrem druga z czekoladą.

AleBabka
(Wyświetlono 65 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *