Namoczyć rodzynki w rumie.
Pokruszyć drożdże, wymieszać z połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, stopić masło i wystudzić.
Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, kilka kropli aromatu cytrynowego.
Składniki wymieszać dolewając pozostałe mleko (Drugą połowę mleka wymieszać z roztartym szafranem.) wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło.
Na koniec wsypać nasączone rodzynki i dokładnie wyrobić.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie nałożyć do przygotowanej formy do jej 1/3 wysokości i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 10min. (ja piekłam w dwóch formach na babki)
Wstawić do nagrzanego do temp 180C piekarnika i piec 50-55 min.
Ozdobić według upodobania - ja prezentuje dwie wersje - jedna z lukrem druga z czekoladą.
Składniki
Przygotowanie
Namoczyć rodzynki w rumie.
Pokruszyć drożdże, wymieszać z połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, stopić masło i wystudzić.
Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, kilka kropli aromatu cytrynowego.
Składniki wymieszać dolewając pozostałe mleko (Drugą połowę mleka wymieszać z roztartym szafranem.) wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło.
Na koniec wsypać nasączone rodzynki i dokładnie wyrobić.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie nałożyć do przygotowanej formy do jej 1/3 wysokości i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 10min. (ja piekłam w dwóch formach na babki)
Wstawić do nagrzanego do temp 180C piekarnika i piec 50-55 min.
Ozdobić według upodobania - ja prezentuje dwie wersje - jedna z lukrem druga z czekoladą.