Zabawy było co nie miara, a wszystko za sprawą przepisu na ciasto, które gościło na wielu blogach i zrobiło ogromna furorę w sieci. Przepis jest fantastyczny! Nigdy nie byłam fanką bananowych ciast, ale chlebek Sophie Dahl zmienił wszystko. Kolejny idealny wypiek – robi się go mega szybko, zużywa się do niego mało składników i niesamowicie smakuje. Jest wilgotny i cudownie pachnie bananami. Zresztą zobaczcie sami!
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Składniki
Przygotowanie
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Ja użyłam formy silikonowej więc pominęłam smarowanie:)
Piekarnik nagrzać do 180 st C
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą, imbirem i sodą i dodać stopniowo do bananów.
Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Chlebek wyśmienity?Zapach w domu powoduje slinotok. Nie pozwoliłam mu wystygnac do końca. Musiałam spróbować. Świetny!!! I chociaż jestem beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie to Twoje przepisy Kingo są magiczne- zawsze wychodzą. Jesteś moim kulinarnym guru ⚘
aaaaaaa Sylwia dziękuję :* nawet nie masz pojęcia ile radości mi sprawiłaś :*
Witam, mam pytanie co do pieczenia czy ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym góra dół czy termoobieg ?
Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam
w piekarniku nastawionym na grzanie góra – dół
Dziękuje 🙂
Chlebek już w piekarniku, dodałam jeszcze trochę bakalii dla urozmaicenia 🙂 i pomyślałam, że może by tak zamiast masła dodać awokado, ale niestety okazało się niezdatne do spożycia 🙁 więc zostałam przy oleju kokosowym 🙂 a mąkę dodałam pełnoziarnistą.
PS trafiłam tu wraz z zakupem książki „Fit pyszności” i… sama zostałam kupiona! Jest tutaj przecudownie, tyle wspaniałych przepisów, że nie wiem od którego zacząć! I te kolorowe zdjęcia! Wszystko jest super czyli tak jak być powinno 🙂 od teraz śledzę na bieżąco! Nigdzie nie wychodzę – zostaję tutaj tak długo jak tylko można! 🙂
Fit słodkości oczywiście, ale myślę, ze w środku same pyszności 😀
Magdo dziękuję – takie komentarze są dla mnie najpiękniejsze – nawet nie masz pojęcia jak poprawiłaś mi humor :* dziękuję za to że tutaj ze mną jesteś i że poświeciłaś swój czas aby do mnie napisać – to cudowne!
Gdybym miała cię obok wyściskałabym cię i wycałowała :*
A czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego? który z tych składników jest zdrowszy?
Pozdrawiam 🙂
tak oczywiście :*
Czy można zamiast mąki orkiszowej użyć mąk gryczanej, ryżowej, kukurydzianej lub pełnoziarnistej pszennej?
Serdecznie pozdrawiam! 🙂
Użyłam mieszanki wspomnianych wyżej mąk, wyszło idealnie! 🙂 po raz kolejny!
bardzo się cieszę że mieszanki się sprawdzają 🙂
Anulka spokojnie można użyć mąki gryczanej lub pełnoziarnistej pszennej