Ciasto lata – biszkopt z kremem

Słodka klasyka upalnych dni. Ten przepis to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zawsze w letnie dni, kiedy tylko pojawiły się truskawki moja Mama przygotowywała nam to ciasto. Zawsze z sentymentem po nie sięgam. Kiedy na Instagramie pokazałam tylko jego początki przygotowania, posypała się lawina komentarzy i wiadomości z prośbą o przepis. Dzisiejszy przepis nie jest fit, nie jest bez cukru, tłuszczu, glutenu. Dzisiejszy przepis to pyszna, lekka propozycja na fantastyczne ciasto z owocami.

Gwarantuję Wam, raz spróbujecie, a zostanie z Wami na lata. Ciasto lata – biszkopt z kremem i galaretką!

Biszkopt z kremem, galaretką i owocami



Ilość porcji: 15-18 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Czas całkowity: 90 minut

Składniki:

Składniki na biszkopt 

  • 3 jajka
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  •  ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  •  skórka starta z cytryny

Dodatkowo

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 400 ml wody
  • świeże truskawki

Przygotowanie:

  1. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do całkowitego  wystygnięcia.
  2. Przygotować biszkopt. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały ponad brzegi.
  3. Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier.
  4. Do ubitych białek cały czas miksując dodać żółtka.
  5. Nastepnie wymieszać obie mąki i przesiać je do masy.
  6. Całość mieszać za pomocą silikonowej szpatuły tak, aby delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  7. Ciasto przelać na przygotowną blaszkę i wyrównać. Piec 15 – 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Ponownie włożyć do piekarnika już wyłączonego z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzić.
  8. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w miseczce z wodą – ok 3 łyżki tak, aby napęczniała. Po 5 minutach dodać kolejne 3 łyżki wrzątku  i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła.
  9. Śmietanę ubić wraz cukrem pudrem. Kiedy będzie już sztywna dodać mascarpone oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie zmiksować, aż zaczną formować się wzorki na kremie.
  10. Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze 2 minuty.
  11. Przygotowanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki.
  12. Galaretkę truskawkową wylać na ciasto w momencie, kiedy zacznie tężeć. Ponownie całość włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.







22 Responses

  1. Kasia pisze:

    Na pewno teraz w weekend przetestuję ten przepis, akurat robimy małą imprezkę na działce więc na upalne dni taki placek z lodówki będzie moim zdaniem idealny. Wcześniej już robiłam dużo razy taki placek z galaretką , u mnie w domu wszyscy go lubią:) Dam znać jak przetestuję Pani przepis, ale na pewno będzie bardzo dobry,

  2. Justyna pisze:

    Ciężko znaleźć mi odpowiedniejsze słodkości na gorące dni. Chłodna galaretka i spora porcja owoców. Kusi oj kusi wyglądem, na sam widok aż coś słodkiego by się zjadło. Zapiszę sobie ten przepis i wykorzystam w weekend. Dzieciaki będą zachwycone. Jednak użyję malin, które uwielbiam zamiast truskaweczek. Super wpis i oby tak dalej!

  3. Ago pisze:

    Wizdzat tylko to zdjęcie przeniosłam się w czasie 25 lat w stecz! Pamiętam ten smak i zapach ! Już biografia się doczekać kiedy przedstawię go moim dzieciom ! Będą pod wrażeniem ! Pozdawiam

  4. Joanna pisze:

    Nie wiem co zrobiłam nie tak :-( wszystko krok po kroku zgodnie z przepisem ale gdy doszłam do etapu połączenia ubitego kremu z żelatyną to wszystko mi się zwarzyło i muszę zacząć od początku. Boję się tylko, że znowu będzie to samo. Co mogło być przyczyną? 🙁

    • Kasia pisze:

      Może żelatyna była za ciepla?

      • Joanna pisze:

        Zrobiłam drugie podejście i nie dałam żelatyny do kremu tylko krem łączyłam stopniowo z żelatyną. Najpierw dodałam troszkę kremu do żelatyny, delikatnie mieszałam, powtórzyłam dwa razy i potem już dałam cały pozostały krem. Tym razem wyszło rewelacyjnie. A mężowi tak smakowało, że właśnie jestem w trakcie pieczenia na weekend kolejnej, wielkiej blachy 🍓😍 Owoce z ryneczku od lokalnych „zbieraczy” także zapowiada się pyyycha!! Dziękuję!!!

    • admin admin pisze:

      za ciepła żelatyna , zła śmietana – najlepiej używać świeżej,mocno schłodzonej

  5. Monika pisze:

    Mimo iż nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast to muszę przyznać że to ciasto wyszło mi rewelacyjnie! Dzięki Kinga za świetne przepisy, zaglądam tu często i jestem twoja wielka fanka:) pozdrawiam

  6. LoveChocolate pisze:

    Zaraz będę robiła to ciasto pierwszy raz, oby wyszło, bo to na jutro dla gości, mam nadzieję, że będzie przepyszne. 😉

  7. Andzia pisze:

    Hej :)
    Składniki na biszkopt maja być w temperaturze pokojowej ? I czy skórka z cytryny jest niezbędna.? :) pozdrawiam :*

    • admin admin pisze:

      szczerze Ci powiem :) do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej choć nieraz robiłam ze składników prosto z lodówki i zawsze się udało :)
      do kremu stanowczo lepiej ubiją się mocno schłodzone
      skórkę można pominąć

  8. Andzia pisze:

    zrobiłam na weekend (bez skórki cytryny)
    PRZEPYSZNE!!! Na pewno jeszcze nie raz zrobię ! :)))

  9. Andzia pisze:

    Żelatynę można rozpuścić w gorącej wodzie ??? (Pierwszy etap ) bo tak zrobiłam i teraz nie wiem czy wyjdzie mi krem 😫😫

  10. Meg pisze:

    Zrobiłam biszkopt zgodnie z przepisem, ale ten z przepisu się nie udał. Wyglądał super, jednak po wystudzeniu był zbyt zbity, suchy, brakowało mu puszystosci. Nie wiem dlaczego 🤔

Napisz odpowiedź LoveChocolate

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel