Focaccia z grilla 🍕🍅🌿

Ten przepis jest genialny! Focaccia z suszonymi pomidorami 🍅 i świeżą bazylią 🌿 Zrobiłam ją w grillu elektrycznym, ale spokojnie możecie zrobić w piekarniku – taką wersję też podaję w przepisie. To dowód na to, że gluten smakuje obłędnie 😉 Jeżeli tylko możesz –  skuś się! Jeżeli nie 😔 – zrób wersję bezglutenową – używając do tego gotowej mieszanki takiej mąki. Nie mogę doczekać się, kiedy wypróbuję ten przepis w plenerze, na grillu ogrodowym. Najlepiej smakuje mi z odrobiną oliwy i balsamico. Kto chętny może pokusić się o zrobienie na jej podstawie grubej pizzy 🍕

Jestem ciekawa, którą wersję wypróbujecie? Obowiązkowo dajcie znać 😉

Foccacia z grilla z suszonymi pomidorami 🍅



Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Czas całkowity: 50 minut

Składniki:

  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1½ szklanki mąki typ 00
  • ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie
  • kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1.  Przygotować zaczyn. Małej miseczce wymieszać letnią wodę, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut.
  2. W misie robota z końcówką haka umieścić mąkę, kaszę kukurydzianą, sól i oliwą z oliwek. Całość wymieszać. Dodać zaczyn.
  3. Wyrabiać ciasto przez 10 minut –  do momentu, w którym będzie jednolitej i gładkie. (Jeśli nie masz robota –  tyle samo czasu wyrabiaj ciasto ręcznie).
  4. Po tym czasie z ciasta uformować kulę, wyłożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. Grill elektryczny rozgrzać do temperatury maksymalnej. Jego powłoki posmarować oliwą z oliwek.
  6. Z ciasta uformować prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto.
  7. Przełożyć przygotowaną focaccie na grill, domknąć górną pokrywę i grillować 10 minut. Pod koniec (ostatnie 2 minuty ) uchylić i na wierzch wyłożyć świeżę liście bazylii.

wersja pieczona w piekarniku

  1.  Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. Kratkę do pieczenia ułożyć na środkowym poziomie piekarnika.
  2. Na drewnianą deskę wyłożyć papier do pieczenia.  Papier posmarować delikatnie oliwą.
  3. Uformować na nim z wyrośniętego ciasta prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na wierzch wyłożyć suszone pomidory lekko wciskając je palcem w ciasto. Z wierzchu również całość posmarować oliwą.
  4. Energicznym ruchem przesunąć papier wraz z focaccią do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 10-15 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast drożdży instant można użyć 10 g drożdży świeżych
  • cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem
  • mąkę typ 00 – można zastąpić dowolną mąką pszenną jednak można wtedy nieco zwiększyć ilość drożdży
  • kasza kukurydziana (polenta) można zastąpić mąką kukurydzianą
  • suszone pomidory można zastąpić oliwkami, pesto, orzechami, kulkami mozzarelli
wartość kaloryczna dla 1 porcji 283 kcal
białko 7,9 g
tłuszcze 0,8 g
węglowodany 59,7 g

 







8 Responses

  1. Justyna pisze:

    Już nie mogłam się doczekać tego przepisu. Super, że dzień wcześniej go podałaś. Zaraz będę próbować🤗😊

  2. Marta pisze:

    Nie mogłam doczekać się tego przepisu. Widząc Twoją relację na IG co chwilę zaglądałam na bloga :) Muszę wypróbować :) A zdjęcie jak zawsze rewelacja :)

  3. Koniecznie wyprubuję ten przepis :) fajne i smaczne danie

  4. Ramcia pisze:

    Czym można zastąpić kasz kukurydzianą?

  5. A. pisze:

    Podajesz Kingo wartosc kaloryczną 1 porcji ale nie ma informacji na ile czesci podzielic foccacie. Wprawdzie pieszesz ze calosc to 2-3 porcje ale to spora różnica w ilosci kalorii. Mozesz precyzyjniej?😉 Nie kazdy liczy kalorie ale sa tacy jak ja którym zależy na tej informacji.

  6. Patryk pisze:

    Super ! Bardzo fajna Focaccia na grillu idealnie by smakowało. Świetna sprawa musimy w sezonie sprawdzić ten przepis koniecznie

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel