3 w 1 słodka mieszanka

Kolejny pomysł na jadalny prezent. Ostatnio pochłonęło mnie przygotowanie świąteczny podarunków. Tym razem chciałam stworzyć coś uniwersalnego. Udało się! 3 w 1, czyli słodka mieszanka, z której można zrobić owsiankę, ciasto lub ciasteczka albo po prostu batony bez pieczenia.

Wiem, że ta kompozycja skradnie serca wielu z Was. Oczywiście przygotowałam dla Was etykiety do druku – TUTAJ możecie pobrać etykietę główną. TUTAJ etykiety z przepisami. Wszystkie łączymy razem i dodajemy do prezentu.

Proszę Was o pochwalenie się jeżeli wykorzystacie ten pomysł :)

 

3 w 1 słodka mieszanka



Ilość porcji: 2-3 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: w zależności od wariantu
Czas całkowity: w zależności od wariantu

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżeczka sezamu
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka groszków czekoladowych
  • 1 łyżka orzechów włoskich

DODATKOWO:

Przygotowanie:

  1. W 500 ml naczyniu należy poukładać dowolnie, warstwami podane składniki.
  2. Wydrukować etykiety i przystroić butelkę wstążką.

WARIANTY PRZYGOTOWANIA:

CIASTO/ CIASTECZKA

  1.  Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C. Formę o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem (jeżeli robimy ciasto), natomiast jeżeli robimy ciasteczka blachę wyłożyć papierem.
  2.  Mieszankę  wsypać do miski. W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
  3. Dokładnie połączyć zawartość obu misek.
  • jeżeli pieczemy ciasto przełożyć masę do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • jeżeli robimy ciasteczka formować w dłoniach kulki wielkości orzecha. Umieścić na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczyć i piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

OWSIANKA

  1. Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w rondelku.
  2. Dodać dowolne mleko około 750 ml i zagotować. Ewentualnie udekorować sezonowymi owocami.

BATONY BEZ PIECZENIA

  1. Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w misce.
  2. W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
  3. Dokładnie połączyć zawartość obu misek i przełożyć, mocno naciskając do naczynia silikonowego.
  4. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić w batony.

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć dowolnych płatków np. żytnich, orkiszowych, jaglanych.
  • można zamiast siemienia użyć nasion chia
  • groszki czekoladowe można zastąpić pokrojoną w kostkę czekoladą lub drażami czekoladowymi
  • można użyć dowolnej kombinacji orzechów np. brazylijskie, włoskie, pekan, laskowe czy migdały
  • zamiast żurawiny można dodać śliwki suszone, morele, rodzynki lub daktyle
  • wiórki kokosowe można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami
  • cynamon można zastąpić przyprawą do piernika lub kandyzowaną skórką







15 Responses

  1. Agata pisze:

    Czekalam na ten przepis, wspanialy pomysl! ?

  2. Jadzia pisze:

    Genialny pomysł, biorę :)

  3. GoProFit pisze:

    No boskie! Za późno dla mnie ale biorę! 😉

  4. Madzia pisze:

    Bardzo na to czekałam! Karafki już czekają aż wypełnie je tymi pysznosciami❤

  5. Marta pisze:

    Kinga , zamierzam zrobić Twój kompot świąteczny z suszu:) mam pytanie, ile gwiazdek anyżku dodajesz i jak długo trzeba gotować cały kompot?
    Marta

  6. Klaudia pisze:

    wow! SUPER;)… też chciałabym dostać TAKI prezent:)
    Mam nadzieję, że w IKEA są jeszcze karafki;):);)

  7. A właśnie szukałem pomysłu na prezent dla znajomej! Dzięki za ten wpis :-)

  8. Kin pisze:

    O mamuniu, JESTEŚ GENIALNA! otwieram szafkę i komponuje 😀 radość, radość, radość :) Dzieki o mistrzuniu!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel