Kolejny pomysł na jadalny prezent. Ostatnio pochłonęło mnie przygotowanie świąteczny podarunków. Tym razem chciałam stworzyć coś uniwersalnego. Udało się! 3 w 1, czyli słodka mieszanka, z której można zrobić owsiankę, ciasto lub ciasteczka albo po prostu batony bez pieczenia.
Wiem, że ta kompozycja skradnie serca wielu z Was. Oczywiście przygotowałam dla Was etykiety do druku – TUTAJ możecie pobrać etykietę główną. TUTAJ etykiety z przepisami. Wszystkie łączymy razem i dodajemy do prezentu.
Proszę Was o pochwalenie się jeżeli wykorzystacie ten pomysł 🙂
W 500 ml naczyniu należy poukładać dowolnie, warstwami podane składniki.
Wydrukować etykiety i przystroić butelkę wstążką.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C. Formę o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem (jeżeli robimy ciasto), natomiast jeżeli robimy ciasteczka blachę wyłożyć papierem.
Mieszankę wsypać do miski. W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Dokładnie połączyć zawartość obu misek.
Jeżeli pieczemy ciasto przełożyć masę do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Jeżeli robimy ciasteczka formować w dłoniach kulki wielkości orzecha. Umieścić na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczyć i piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w rondelku.
Dodać dowolne mleko około 750 ml i zagotować. Ewentualnie udekorować sezonowymi owocami.
Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w misce.
W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Dokładnie połączyć zawartość obu misek i przełożyć, mocno naciskając do naczynia silikonowego.
Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić w batony.
można użyć dowolnych płatków np. żytnich, orkiszowych, jaglanych.
można zamiast siemienia użyć nasion chia
groszki czekoladowe można zastąpić pokrojoną w kostkę czekoladą lub drażami czekoladowymi
można użyć dowolnej kombinacji orzechów np. brazylijskie, włoskie, pekan, laskowe czy migdały
zamiast żurawiny można dodać śliwki suszone, morele, rodzynki lub daktyle
wiórki kokosowe można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami
cynamon można zastąpić przyprawą do piernika lub kandyzowaną skórką
3 porcji
Składniki
Przygotowanie
W 500 ml naczyniu należy poukładać dowolnie, warstwami podane składniki.
Wydrukować etykiety i przystroić butelkę wstążką.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C. Formę o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem (jeżeli robimy ciasto), natomiast jeżeli robimy ciasteczka blachę wyłożyć papierem.
Mieszankę wsypać do miski. W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Dokładnie połączyć zawartość obu misek.
Jeżeli pieczemy ciasto przełożyć masę do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Jeżeli robimy ciasteczka formować w dłoniach kulki wielkości orzecha. Umieścić na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczyć i piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w rondelku.
Dodać dowolne mleko około 750 ml i zagotować. Ewentualnie udekorować sezonowymi owocami.
Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w misce.
W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Dokładnie połączyć zawartość obu misek i przełożyć, mocno naciskając do naczynia silikonowego.
Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić w batony.
można użyć dowolnych płatków np. żytnich, orkiszowych, jaglanych.
można zamiast siemienia użyć nasion chia
groszki czekoladowe można zastąpić pokrojoną w kostkę czekoladą lub drażami czekoladowymi
można użyć dowolnej kombinacji orzechów np. brazylijskie, włoskie, pekan, laskowe czy migdały
zamiast żurawiny można dodać śliwki suszone, morele, rodzynki lub daktyle
wiórki kokosowe można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami
cynamon można zastąpić przyprawą do piernika lub kandyzowaną skórką
Notes