3 w 1 słodka mieszanka

Kolejny pomysł na jadalny prezent. Ostatnio pochłonęło mnie przygotowanie świąteczny podarunków. Tym razem chciałam stworzyć coś uniwersalnego. Udało się! 3 w 1, czyli słodka mieszanka, z której można zrobić owsiankę, ciasto lub ciasteczka albo po prostu batony bez pieczenia.

Wiem, że ta kompozycja skradnie serca wielu z Was. Oczywiście przygotowałam dla Was etykiety do druku – TUTAJ możecie pobrać etykietę główną. TUTAJ etykiety z przepisami. Wszystkie łączymy razem i dodajemy do prezentu.

Proszę Was o pochwalenie się jeżeli wykorzystacie ten pomysł 🙂

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania5 minut

 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki orzechów nerkowca
 2 łyżki żurawiny
 1 łyżeczka sezamu
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki wiórków kokosowych
 2 łyżki siemienia lnianego
 1 łyżka groszków czekoladowych
 1 łyżka orzechów włoskich
Dodatkowo:
 1 pojemnik o pojemności 500 ml - na zdjęciu karafka 500 ml z Ikea 
 1 etykieta główna - wyżej do pobrania
 1 etykiety z przepisami - wyżej do pobrania

1

W 500 ml naczyniu należy poukładać dowolnie, warstwami podane składniki.

2

Wydrukować etykiety i przystroić butelkę wstążką.

WARIANTY PRZYGOTOWANIA:
Ciasto / ciasteczka
3

 Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C. Formę o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem (jeżeli robimy ciasto), natomiast jeżeli robimy ciasteczka blachę wyłożyć papierem.

4

 Mieszankę  wsypać do miski. W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

5

Dokładnie połączyć zawartość obu misek.
Jeżeli pieczemy ciasto przełożyć masę do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Jeżeli robimy ciasteczka formować w dłoniach kulki wielkości orzecha. Umieścić na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczyć i piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Owsianka:
6

Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w rondelku.

7

Dodać dowolne mleko około 750 ml i zagotować. Ewentualnie udekorować sezonowymi owocami.

Batony bez pieczenia
8

Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w misce.

9

W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

10

Dokładnie połączyć zawartość obu misek i przełożyć, mocno naciskając do naczynia silikonowego.

11

Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić w batony.

Możliwości:
12

można użyć dowolnych płatków np. żytnich, orkiszowych, jaglanych.

13

można zamiast siemienia użyć nasion chia

14

groszki czekoladowe można zastąpić pokrojoną w kostkę czekoladą lub drażami czekoladowymi

15

można użyć dowolnej kombinacji orzechów np. brazylijskie, włoskie, pekan, laskowe czy migdały

16

zamiast żurawiny można dodać śliwki suszone, morele, rodzynki lub daktyle

17

wiórki kokosowe można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami

18

cynamon można zastąpić przyprawą do piernika lub kandyzowaną skórką

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki orzechów nerkowca
 2 łyżki żurawiny
 1 łyżeczka sezamu
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki wiórków kokosowych
 2 łyżki siemienia lnianego
 1 łyżka groszków czekoladowych
 1 łyżka orzechów włoskich
Dodatkowo:
 1 pojemnik o pojemności 500 ml - na zdjęciu karafka 500 ml z Ikea 
 1 etykieta główna - wyżej do pobrania
 1 etykiety z przepisami - wyżej do pobrania

Przygotowanie

1

W 500 ml naczyniu należy poukładać dowolnie, warstwami podane składniki.

2

Wydrukować etykiety i przystroić butelkę wstążką.

WARIANTY PRZYGOTOWANIA:
Ciasto / ciasteczka
3

 Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C. Formę o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem (jeżeli robimy ciasto), natomiast jeżeli robimy ciasteczka blachę wyłożyć papierem.

4

 Mieszankę  wsypać do miski. W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

5

Dokładnie połączyć zawartość obu misek.
Jeżeli pieczemy ciasto przełożyć masę do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Jeżeli robimy ciasteczka formować w dłoniach kulki wielkości orzecha. Umieścić na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczyć i piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Owsianka:
6

Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w rondelku.

7

Dodać dowolne mleko około 750 ml i zagotować. Ewentualnie udekorować sezonowymi owocami.

Batony bez pieczenia
8

Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w misce.

9

W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

10

Dokładnie połączyć zawartość obu misek i przełożyć, mocno naciskając do naczynia silikonowego.

11

Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić w batony.

Możliwości:
12

można użyć dowolnych płatków np. żytnich, orkiszowych, jaglanych.

13

można zamiast siemienia użyć nasion chia

14

groszki czekoladowe można zastąpić pokrojoną w kostkę czekoladą lub drażami czekoladowymi

15

można użyć dowolnej kombinacji orzechów np. brazylijskie, włoskie, pekan, laskowe czy migdały

16

zamiast żurawiny można dodać śliwki suszone, morele, rodzynki lub daktyle

17

wiórki kokosowe można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami

18

cynamon można zastąpić przyprawą do piernika lub kandyzowaną skórką

Notes

3 w 1 słodka mieszanka

 

 

(Wyświetlono 3 185 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)