Lody chałwowe z makiem

Dzisiaj lody, które uwielbia mój mąż! Jest fanem chałwy i maku więc specjalnie dla niego połączyłam te smaki. To najlepsze lody jakie jedliśmy – takie w starym stylu – maślane, treściwe, na żółtkach i na śmietanie.

Zawsze kiedy zostają mi żółtka po przygotowaniu bezy, robię lody – najczęściej waniliowe bo wtedy podaję je z ciepłym Brownie – które uwielbiam w tym zestawieniu. Warto jednak czasami pobawić się smakiem wtedy czeka nas coś totalnie zaskakującego.  Kochani czytelnicy na upalne dni, skuście się na te lody – są warte grzechu!

Lody chałwowe z makiem



Ilość porcji: 1 L
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: -----------------
Czas całkowity: minimum 5 godzin

Składniki:

  • 6 żółtek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanki śmietany 36%
  • 3 łyżki maku
  • 100 g chałwy
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1.  Żółtka ucierać wraz z cukrem za pomocą miksera przez 10 minut, aż powstanie gęsta, kremowa masa.
  2.  Śmietanę zagotować wraz z mlekiem. Dodać mak i gotować całość 5 minut.
  3. Gorący płyn wlewać cienką stróżką do cały czas ubijającej się masy z  żółtkami (należy zmniejszyć obroty).
  4. Całą masę dobrze wymieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje. Dodać chałwę i całość mieszać i gotować jeszcze kilka minut uważając aby się nie przypaliło.
  5. Do masy dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do miski i przykryć krem bezpośrednio folią spożywczą. Ostudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce.
  6. Masę przelać do maszyny do robienia lodów i postępować wg instrukcji przygotowywania lodów. Dla osób nie mających maszyny – wystarczy schłodzoną masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki i co 30 minut przez 3 godziny mieszać  aż lody stwardnieją.







One Response

  1. zahir pisze:

    Pani Kingo (jeśli mogę),

    czy mogę zamienić mak i chałwę na 100 g czekolady gorzkiej? A jeśli tak, to czy pozostałe składniki i ich proporcje się nie zmieniają? Będę wdzięczna za informację.

    POzdr

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel