Pyszne rzeczy są bardzo proste do przygotowania o czym niektórzy mogli przekonać się na żywo, obserwując mnie na moim snapie (? kingaparuzel). Jeszcze żaden przepis nie zrobił takiej furory. W dniu kiedy go przygotowałam wysłałam ponad 50 wiadomości z przepisem – zawsze tak robię kiedy prosicie mnie o to. Potwierdzeniem tego jest też zestawienie które zrobiłam na moim FB i tam większość followersów również wybrała ten smak 🙂 – (poniżej załaduję zdjęcie które pojawiło się w jednym z postów na FB i IG).
Kochani moi obserwatorzy cieszę się, że mogę się z Wami dzielić smacznymi pomysłami. Niech Wasza dieta jest zdrowa, kolorowa i co najważniejsze smaczna. Zapraszam Was na super ciasto – bez glutenu i bez laktozy – za to niesamowicie wilgotne i aromatyczne! Teraz pora na Was – czekam na Wasze relacje w komentarzach :*
Piekarnik nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej - dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą - ciasto ma przypominać konsystencją budyń.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Porcji 13
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej - dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą - ciasto ma przypominać konsystencją budyń.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Dużo wcześniej słyszałem o mące kokosowej, ale przyznam, że nigdy w sumie nie jadłem niczego z nią.
Miałam obawy czy to ciasto wyjdzie, ale niepotrzebnie – wyszło super. Fajne niskowęglowodanowe, ale następnym razem dodam tylko aromatu waniliowego, bo za bardzo czuć jajka.
Witam, trzy razy robilam ciasto i opada mi przy dodaniu mąki. Wychodzi zakalec. Pozdrawiam
Przed chwilą zrobiłam to ciasto już 25 minut siedzi w piekarniku. Pięknie wyrosło i już się rumieni cale. Zobaczę jakie będzie po upieczeniu.
Muszę napisać. Trzy razy robiłam to ciasto i ani razu nie wyszło. Właśnie przed chwilą opadlło kolejny raz i to jeszcze w piekarniku. Zawsze opada albo w trakcie pieczenia albo po. Dramat:( przykro bardzo
Witam. Ja tak samo robilam 3 razy ciasto i nie wyszlo. Przy dodaniu mąki opada. Wychodzi zakalec
wygląda pysznie 🙂
Kinga! Dziękuję Ci za tego bloga! Dziękuję za ten przepis! Uwielbiam Cię odkąd jako nastolatka zaczęłam oglądać program Z.U.P.A a teraz już jako matka i żona mogę tu śmiało zaglądać po morze cudownych inspiracji ❤️
aaa cudownie! przyznam że ZUPA to trochę nie wypał który wiele mnie nauczył – cieszę się że tu ze mną jesteś :*
Czy na takie proporce można upiec ciasto w tortownicy? Czy czas pieczenia będzie taki sam??
Można a czas zależy od wielości tortownicy
Zrobilam dzis ciasto i prawie zjedzone. Szukalam takiego z maka kokosowa. Zamiast malin dalam sliwki. Tez fajnie smakuje. Moje dziecko zjadlo z dodatkiem dzemu:)
Niestety niewypał. A mialam taka nadzieję na udany wypiek. Szukam dalej dobrych przepisów na ciasto z mąki kokosowej.
Właśnie zrobiłam ciacho i wyszło mega dobre!
Pani Kingo, czy podane pół szklanki mąki w przepisie to prawidłowa proporcja? przepis na 13 osób z tylko pół szklanki mąki kokosowej i 6 jaj??
Mąka kokosowa to nie inne maki 🙂 Pół szklanki wystarcza na całe ciasto. Więcej lepiej nie sypać bo nie dość że ciasto będzie zbyt ciężkie to brzuszek rozboli od nadmiaru błonnika którego maka ta ma full.
Coś czuję, że zrobię na weekend skoro jest fit 😀
Zrobilam z podwójnej porcji z malinami i śliwkami. Jest pyszne!
Ciasto wyszlo pyszne, mimo ze przezylam chwile grozy gdy masa sie zwazyla-postanowilam ubic bialka na piane i dodac na koncu, chyba to nie byl zbyt dobry pomysl (szczegolnie ze bialka ubilam wczesnie i wlozylam do lodowki-chyba byla za duza roznica temperatur, a bialka dodatkowo podeszly woda). Ciasto jednak niespodziewanie urloslo, jest delikatne i puszyste, dziekuje za ten przepis 🙂
Pierwszy raz robiłam coś z Twojego przepisu i muszę przyznać że masz nową fankę! Ciasto szybkie i pyszne!
Następnym razem robię większą blaszkę!
aaa nawet nie wiesz jak się cieszę – ten przepis jest jak ruletka 🙂 tzn czytając komentarze nigdy nie wiem czego się spodziewać. Wielu osobą się udaje ale są też takie które na niego narzekają.
Witam. Z racji tego że jestem kompletną amatorką i dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami, mam pytanie… Czy w momencie gdy już ubije jajka i przychodzi czas na wsypanie mąki, moge cały czas mieszać mikserem na niskich obrotach? Wystarczy zwolnić obroty? Czy w ogóle wyłączyć mikser i połączyć mąkę z ubitym jajkiem mieszając łyżką? Pozdrawiam 😉
w tym przypadku lepeij cały czas ubijać na małych obrotach
A czy zamiast miodu mogę dodać ksylitol lub inny słodzik???
można dodać ksylitol
A mi to ciasto nie wyszło, robiłam z mrożonymi wiśniami. Niestety było za tluste i za ciężkie. Konsystencja ciasta przed upierzeniem ok, po upieczeniu tez jak biszkopt wyglądało, po ukrojeniu prezentuje się ok. Smakowo trochę jak omlet z kokosem, tłusty omlet z kokosem.
Wyszlo cudowneee! Dziekuje kochana!
Czy można użyć malin mrożonych? 🙂
Ja uzylam mrozonych I super.
tak
Ciasto wyszło rewelacyjne! Bardzo fajny przepis i jaki prosty!
dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Ile kalorii jest w porcji
Można 🙂 moje wyszło idealne ❤
Pani Kingo, czy po dodaniu oleju kokosowego do ubitej masy jajecznej, zmienia ona konsystencję do bardziej rzadkiej, czy jednak ja coś zrobiłam źle?
Czy mozna zastapic make kokosowa maka migdalowa?
Zwykle mam pecha do ciast i nie wierzyłam, że się uda ale wyszło przepyszne! Następnym razem spróbuje z brzoskwinią!
Ciasto mi się zważyło ? postępowałam zgodnie z przepisem. Po 10 min przesiałam mąke z proszkiem do masy jajecznej i na najniższych obrotach mieszałam chwilę. Co prawda siedzi w piekarniku. Zobaczę co z tego wyjdzie ??
Ja tam ważę wszystkie składniki na początek – i potem nie mam problemu.
Droga Kingo, czy śliwki nadają się do tej pysznej kreacji?
Zrobiłam i wyszło genialne 😀
Ważne żeby po dodaniu składników suchych wymieszać delikatnie a nie szybko robotem.
Wyczuwalne wiórki kokosowe z mąki – coś pysznego 😀
Dzisiaj robiłam to ciasto, chociaż po przeczytaniu komentarzy był lekki stres 🙂 Większość komentujących twierdziła, że po dodaniu mąki ciasto siada i traci na puszystości, więc asekuracyjnie oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na pianę (niekoniecznie sztywną), żółtka ubiłam z syropem klonowym, dodałam do nich olej i mąkę z proszkiem do pieczenia – wyszło coś na kształt bardzo gęstego budyniu. Na końcu do tej masy dodawałam pianę z białek. Ciasto wyszło genialne! Bardzo wilgotne, lekkie i z wyczuwalnym kokosem. W mojej wersji ze śliwkami 🙂
uffff – nawet nie wiesz jak się cieszę 🙂 dzięki za szczegółowy opis 🙂
No niestety po dodaniu mąki do jajek wszystko sir zespsuło, bie wiem jak komus po wymieszaniu wyszedl budyń – mąka wchłonęła wszystko :/ i sìę nie upiekło.
Ciasto zrobione,petarda,doskonale,wilgotne a dla
maniaków kokosa(takich jak ja) BARDZO niebezpieczne bo znika za szybko. Więcej takich przepisów poproszę. Pozdrawiam Marlena.
Ciasto cały czas piec w termoobiegu?
Pozdrawiam 😉
tak 🙂
Ciasto pychotka, robiłam pierwszy raz i wyszło super! 🙂 Na dodatek bardzo szybko się je robi 🙂 same plusy
dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂
Hej Dziewczyny. A ja mam takie pytanie . Czy ktoras z Was probowala zrobic to ciasto w wypiekaczu do chleba ? Wyszlo czy nie ? Korci mnie zeby sprawdzic czy wyjdzie :))
ooo ja nie mam takiego urządzenia 🙂
Robiłam to ciasto w wielu wersjach, łącznie z dodaniem zblendowanego szpinaku (ciasto leśny mech), zawsze slodze ksylitolem lub erytrolem. Za każdym razem wychodzi super. Kalorycznosc i ig niskie, więc idealne na redukcję czy dla diabetyków. Świetny przepis Kingi ?
nawet nie masz pojęcia jak się cieszę! ten przepis ma wiele różnych komentarzy także każdy kolejny,pozytywny utwierdza mnie w tym, że jest dobrze przygotowany 🙂 dzięki 🙂
Wyszło cudownie! Robiłam z truskawkami w formie sporych babeczek – rewelacja! Robi się szybko i szybko zjada 🙂
tak się cieszę kiedy przy tym przepisie pojawia się pozytywny komentarz 🙂 to znaczy że inne osoby muszą robić coś nie tak skoro tylu jednak przepis się udaje 🙂
dziękuję 🙂
Moje ciasto wyszło super polecam przepis 🙂 podniosłam jednak temp na 160 wyrosło i jest mega pyszne dziękuje Kinga za przepis !! Szkoda ze nie można przesłać zdjęcia :)Pozdrawiam
cudownie 🙂 dziękuję kochana za info 🙂 świetny pomysł z dodawaniem zdjęć 🙂
Jako slodzidła użyłam erytrytol i dałam tylko 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, nie ubijałam tak długo jajek. Mimo to ciasto wyrosło i wyszło pyszne. Jeszcze tylko muszę policzyć kalorie
?
ufffff -bardzo się cieszę 🙂 widze że u wielu ten przepis to ruletka – jednym się udaje, a innym nie 🙂 każda pozytwyana wiadomość w tym przypadku mnie podwójnie cieszy 🙂
A ja zrobiłam sama bez owoców, polalam sosem czekoladowym zero… I jestem w niebie ???pyszna, tego mi brakowało ?dzięki bardzo za przepis
tak się ciesze kiedy przepis się udaje – dzięki za komentarz 🙂
Kingo to ciasto kusi mnie już od dawna. Więc teraz kiedy nie mogę jeść cukru i glutenu będzie idealne. Powiedz mi proszę czy zamiast miodu mogłabym dać ksylitolu? Czy poprostu pominąć miód w tym przepisie?
tak oczywiście 🙂
Pani Kingo, jeśli chce zrobić większe ciasto (mam dużą rodzinkę) to czy mam dać aż 12 jaj M czy mogę np 6-8 rozmiaru L ?
12 jaj w rozmiarze M lub ok 9 w rozmiarze L
Dzisiaj robiłam to ciasto, chociaż po przeczytaniu komentarzy był lekki stres 🙂 Większość komentujących twierdziła, że po dodaniu mąki ciasto siada i traci na puszystości, więc asekuracyjnie oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na pianę (niekoniecznie sztywną), żółtka ubiłam z syropem klonowym, dodałam do nich olej i mąkę z proszkiem do pieczenia – wyszło coś na kształt bardzo gęstego budyniu. Na końcu do tej masy dodawałam pianę z białek. Ciasto wyszło genialne! Bardzo wilgotne, lekkie i z wyczuwalnym kokosem. W mojej wersji ze śliwkami 🙂
Czytając komentarze, ciasto wydaje się wyzwaniem ?
Pani Kingo – podejmuje wyzwanie !
koniecznie proszę o informacje czy się udało 🙂
U mnie z truskawkami i bałam się mocno tego jak wyjdzie, ale wyszło super! Wilgotne, wyrośnięte i co najważniejsze – pyszne! 🙂
Kingo, a jaja mozna czyms zastapic czy niekoniecznie? ❤
w tym przepisie można spróbować ubitą aquafabą
Witaj:) przepis rewelacja, ciasto pycha wyszlo:). Wielkie dzięki oby więcej takich przepisów, lecę właśnie znowu zrobić posmakowalo:). Pozdrawiam
przepyszne ciasto,wilgotne i szybkie w przygotowaniu…Wpisuje w zeszyt i napewno jeszcze nie raz zagosci na naszym stole jako zdrowa alternatywaa slodyczy 🙂
bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂
Zrobiłam w formie babeczek i na wierzch dałam jabłko bo akurat miałam i wyszły pyszne!! Pięknie wyrosły i były meeega puszyste 🙂 bardzo dziękuję za przepis 🙂
uffff kiedy widzę komentarze dotyczące tego przepisu zawsze mam obawy 🙂 ni wszystkim wychodzi także cieszę się jak czytam pozytywne słowa 🙂
A ja zapomniałam dodać oleju… ale ładnie wyrosło i mężowi smakowało 🙂
tak się cieszę kiedy akurat to ciasto się udaje 🙂
Wypróbowałam z mąką ryżową. Wyszedł biszkopt idealny. Ciasto jest rzadsze i owoce opadają od razu na dno.
ooo ciekawe – muszę wypróbować 🙂
Zrobiłam , dałam olej rzepakowy. Wyszło!!! Bardzo smaczne. Taki pieczony omlet kokosowy. Bardzo sycący.
🙂
Witam.
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, tylko, że zamiast owoców dodałam startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, starty imbir. Z puszystej pianki zrobiła się ciężka pulpa, dodałam więc mleka kokosowego. Piekłam około 40 minut i wyszło 🙂
Dziękuję za przepis
uffff – super 🙂 dzięki za komentarz 🙂
Właśnie wypróbowałam przepis 🙂 nie wiem czemu Wam nie wychodzi… ale zgaduję.. a) zbyt krótko ubijacie jajka zanim dodacie słodzidło 😛 powinno być dobrze ubite b) zbyt krótko ubijacie jajka po dodaniu słodzidła (musi być puchata pianka prawie biała, podobnie jak na biszkopt.. u mnie to było dłużej niż 10 min) 🙂 c) może warto jednak mieszać łyżką podczas dodawania pozostałych składników do masy jajecznej (albo obniżyć obroty miksera do minimum) żeby pianka nie siadła… 🙂 W związku z tym że nie mam takiej formy a nie chciałam robić w tortownicy 🙂 zrobiłam babeczki 🙂 są super puchate i lekkie jak piórko! Przepis rewelacja! 🙂
Bardzo się cieszę i dziękuję za tak wyczerpujący komentarz. Zawsze boję się kiedyś czytałam właśnie komentarze pod tym postem. To wspaniale ze przepis się udał
Jak nigdy mi się nic z mąki kokosowej nie udało, tak to ciasto wyszło obłędne! Nawet z małą modyfikacją w postaci dodatku kakao 🙂 Pani Kingo, fantastyczny przepis, dziękuję!
nawet nie wiesz jak się cieszę że przepis się udał 🙂 dzięki za komentarz :*
Dzień dobry,
U mnie ciasto się udało 🙂 Wyszło trochę niższe, piekłam w okrągłej formie. Dodałam banany i jest trochę suche, ale syrop z agawy jako polewa robi robotę 😉
Pozdrawiam i dziękuję za przepis
ufff – zawsze tak się boję kiedy czytam komentarze pod tym przepisem. Jednym się udaje a innym nie. Dzięki za wiadomość :*
Hmm ciasto się fajnie ubijalo.. Ale chyba dodałam za dużo mąki bo wyglądalo jak Kus Kus a nie masa na ciasto… Zobaczymy-piecze się…moze wyrośnie… Dałam to do mniejszej blachy.. Czekam na efekty ?
proszę dać znać czy się udalo?
Wszystkie zasady złamałam: zimne jajka prosto z lodówki, ciepły olej nie przestudzone, po dodaniu mąki nie mieszalam lekko tylko bezczelnie ubilam robotem, do tego zrobiły się grudki (nie przesialam mąki) . Dodałam mrożone borowki. Slodzilam entrytolem. Mimo wszystkich grzechów ciasto wyszło puszyste i wyrosło 🙂 ciekawie ma posmak kokos, który uwielbiam. Troszke czuć proszek ale i tak dałam tylko 1 łyżeczkę. świetny pomysł na przepis, jestem na diecie a nie potrafię żyć bez słodyczy. Dzięki takim pomysłom mogę bez paranoi dbać o ilość kalorii. Mąka kokosowa jest też zdrowa.
uffff! ale się cieszę że się udało 🙂
Ubiłem jajka z miodem na puszek, lecz po dodaniu oleju kokosowego, wielka klapa powstał płyn. Co zrobiłem nie tak ?
Ciasto w piekarniku ? pięknie rośnie!
Dziękuję za przepis, ciasto pyszne, ładnie wyrosło i było puszyste, zrobiłam z bananami ale już maliny czekają w kolejce.
uffff bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Podjęłam próbę. Wszystko szło świetnie do momentu dodania mąki kokosowej ? jajka ubijane z zegarkiem w ręku 10 minut idealnie puszyste, mieszane mikserem tylko w jedna stronę. Wchodzi mąka i klops brak jakiejkolwiek puszystości ??? No nic włożyłam ciasto do piekarnika i zobaczymy czy coś z tego wyjdzie
proszę dać znać czy się udało 🙂
Ciasto wyszło bez zakalca ale niestety nie miało puszystosci, która chyba miała być w tym cieście. Bardzo taki specyficzny posmak miało to ciasto, ciężko mi powiedzieć czy to kwestia ze coś poszło nie tak czy tak miało być…
Kupiłam dzisiaj mąkę kokosową i szukałam przepisów… trafiłam na ten ? Trochę się bałam czytając komentarze, ale …jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. Nie zawiodłam się bo wyszło super!!! Polecam z bananem ?
uffff 🙂 jak ja widzę tylko komentarz dotyczący tego ciasta to truchleję. Jednym się udaje innym nie :)cieszę się że jesteś w gronie tych zadowolonych. Myślę że mąka kokosowa – jej rodzaj odgrywa tu istotna rolę
Wyszło, wyszło, wyszlo! Przepyszne.. lekkie, zdrowe i najważniejsze ze składników które znam:)
aaaaa super! tak się cieszę jak wam wychodzą przepisy – dziękuję :*
Ciasto wyszło super, będę robić częściej, dziękuję:)
🙂 dziękuję 🙂
Udało się! ☺Mąż zachwycony, mógł zjeść ciasto na święta a nie może spożywać mąk z pszenicy, także dobra alternatywa. I zadał pytanie czy można dodać kakao? Mniej więcej ile?
aaa czy musi być proszek do pieczenia bezglutenowy?
Nie- może być zwykły
Zamiast miodu czy syropu klonowego można dać ksylitol?
Tak
Byłam początkowo sceptycznie nastawiona do tego przepisu właśnie przez komentarze, że nie wychodzi. A mi wyszło i to bardzo ładnie 😉 Przepis bardzo prosty z tym, że ja zamiast malin dałam na wierzch pokrojoną gorzką czekoladę. Całość wyszła wprawdzie nie za wysoka (tak mniej więcej jak na zdjęciach w oryginalnym przepisie) ale za to bardzo puszysta i lekka 🙂
ufff! bardzo się cieszę 🙂 dzięki za wypróbowanie i komentarz :*
…omlet kokosowo-sliwkowy. Wielki rozczar
Z ta puszystoscia to chyba zalezy od rodzaju maki kokosowej. Ja do pierwszego ciasta uzylam grubo-mielonej Firmy Dr-Adam, a drugim razem maki Cocomi Bio Organic, ktora byla duzo drobniej mielona. Polecam ta drobniej-mielona.
dokładnie ta drobniej mielona jest idealna do tego przepisu
Pierwszy raz robię to ciasto i też siadło ale wiem dlaczego. To żadna filozofia. Za dużo mąki. Jak się podaje przepis to można określić ilość mąki np 2 łyżki lub pół szklanki. Brak profesjonalizmu szokuje.
Zupełnie nie rozumiem Pani komentarza. Przecież w składnikach podane jest 1/2 szklanki mąki kokosowej. Wielu osobom udaje się to ciasto o czym świadczą liczne komentarze – polecam jeszcze raz wypróbować przepis i postępować zgodnie ze sposobem przygotowania. Pozdrawiam
Siedzi w piekarniku. U mnie ze śliwkami 🙂
czy zamiast malin moge dodac jablka,czy wyjdzie mi z tego taka jakby szarlotka
spokojnie można dodać jabłka 🙂 dowolne owoce się sprawdzą
A można jakoś pokąbinować bez mąki kokosowej? zmielić wiórki i ewentualnie wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą / jasną lub żytnią pełnoziarnistą?
przypominam się 🙂
Na pewno wypróbuje, bo właśnie nabyłam mąkę kokosową. ale trochę już się boję…
Witam czy można daj mrożone maliny? Lub świeże lub mrożone borówki amerykańskie?
można dodać mrożone owoce jednak prosze ich nie rozmrażać tylko od razu wyłożyć na ciasto mrożone
Czy można dac mrożone maliny? Przychodzi czas że ciężko o świeże 😉 lub we zamienić maliny mną np Borowke amerykanska?
borówka też może być 🙂
Ja zrobiłam wg przepisu i wyszło pyszne, co prawda moje jest o połowę niższe, ale to dlatego żejedyną blaszką jaką mam jest 20×30, nie mam 20×20 😀
uffff tak się cieszę że się udało 🙂 dzięki za komentarz :*
Kingo, wypróbowałam po raz pierwszy to ciasto. Niestety nawet mi nie urosło, wyszło mniej więcej jak połowa Twojego ze zdjęć 🙁 A do tego bardzo czuć na języku proszek do pieczenia (dałam zwykły bo innego nie miałam). Chyba jest go za dużo. Szkoda, bo na Twoich zdjęciach wygląda obłędnie . Pozdrawiam
a mąkę mieszasz łyżką czy robotem?? bo to może jak z biszkoptem – mąkę trzeba delikatnie trzepaczką lub łyżką. Do tego mąka kokosowa moment chłonie wilgoć, wiec ciasto od razu robi się ciężkie.
mieszam robotem – ale w jednym kierunku
Mam problem z tym ciastem. Czasem mi cudownie wychodzi a czasem na etapie dodawania oleju albo mąki (nawet po pół łyżeczki) przestaje być puszyste. Dziś cztery próby już za mną i odpuscilam sfrustrowana. O co tu chodzi ? Pomożesz???
mam może trochę dziwne pytanie 🙂 czy mieszasz składniki w jedną stronę? czasami mieszanie raz w jedną raz w drugą może powodować takie sytuacje. Ja zawsze staram się mieszać ciasta w jedną stronę.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Witam ☺. Czy można dodać orzechy włoskie?
oczywiście 🙂
Wyszło pyszne!!!
Upieklam, wyszło przepyszne! Ja, mąż i nasz dwulatek się zajadalismy 🙂
Dalam jajka Lki, ksylitol (3 łyżki bo przy dwóch było mało slodkie), troszkę więcej oleju niż 1/4 szklanki i wyszło wspaniałe 🙂
Na dodatek z racji mąki koko jest bardzo syte 🙂
W niedziele upieke jeszcze raz, ale z borówkami. Będzie jak znalazł dla mojej mamy, bo jest na diecie bezglutenowej 🙂
Witam. A gdybym zamiast jaj chciała dodać chia z bananem to w jakich proporcjach i czy trzeba wtedy rozcieńczać to z mlekiem dla bardziej płynnej konsystencji? I jeszcze pytanko czy można dodać syropu z agawy zamiast miodu i czy owoce kłaść zaraz jak przeleję masę do foremki?
oczywiście można dać 1 banana wymieszanego z 2 łyżkami nasion chia i 0,5 szklanki mleka – mąka kokosowa jest bardzo chłonna dlatego w przepisie jest tyle jajek – należy odpowiednio zwiększyć ilość substancji płynnych 🙂
oczywiście można dodać syrop z agawy 🙂
owoce wykładamy jak ciasto będzie już w foremce
Zrobiłam dzisiaj to obłędne ciasto tylko ze śliwkami (mam zamrożone). Wyszło tak pyszne, ze razem z Córeczkami zjadłyśmy ponad pół blachy (20×30). Resztę zostawiłam do porannej kawusi 🙂
Ciasto rewelacja 🙂 pieke je cotydzien.
Dodatkowo robie krem mascarpone z kremówka i wrzucam na mase malinki. Potem zalewam galaretka i po prostu brak slow jak sie kosztuje. Polecam robic to ciasto na różne sposoby z różnymi dodatkami. Oplaca sie
:* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :* ale super że przepis się sprawdza 🙂
To ciasto jest tak genialne, ze nawet chyba lepsze od czekoladowego z fasoli…! Bylam zaskoczona, ze tak niewielka ilość słodziwa wystarczyla żeby ciasto bylo pysznie, przyjemnie słodkie… I ze tak pięknie wyrosło! Nic dodać nic ująć. Następne na tapetę pójdzie owsiane…i po kolei wszystkie z Twojej książki ? to moja nowa motywacja do intensywnych ćwiczeń na siłowni -żeby po móc zjeść jedno z Twoich Słodkich Cudów ?
ale się cieszę czytając takie komentarze 🙂 – dziękuję :*
Pani Kingo co zrobić, aby owoce nie zapadły się w cieście ?
obtoczyć je w mące 🙂
zastanawiam się czy z tego przepisu wyjdą muffinki
oczywiście -należy je krócej piec
Czy zamiast oliwy z oliwek olej rzepakowy może byc?
oczywiście
A moznaby zastapic make kokosowa na ryzowa? Pozdrawiam.
ryżową należy wymieszać z inną mąka np gryczaną gdyż sama w sobie jest bardzo kleista
Jest napisane, że forma ma wymiary 20×20 a na zdjęciu widać, że ciasto jest z większej formy. To w jakiej należy upiec? Ta 20×20 jest strasznie mała..
ciasto było pieczone dokładnie w takiej formie jak jest podane w przepisie
Zamierzam dziś upiec to ciasto ale ze śliwkami. Czy nie będą za ciężkie? Może je pokroję na ćwiartki żeby nie opadły na dno?
spokojnie powinno się udać – zrób tak jak piszesz 🙂
Dziękuję Ci Kingo za kolejny wspaniały przepis! Pychota, urzyłam brzoskwiń, bo jak zwykle Twój przepis jest bazą do szaleństw kulinarnych ? Pochwaliłam Ci się na FB.
:* cudownie – uwielbiam takie komentarze :*
Pani Kingo,dalam wszystkie skladniki zgodnie z przepisem,ale ciasto nie wyroslo i wyszlo bardzo suche. Czy za krotko ubijalam jajka dac wiecej proszku do pieczenia? A moze za malo oleju? Moje ciasto nie wyglada tak pieknie jak to u Pani?
Jajka muszą podwoić swoją objętość podczas ubijania następnie powoli wlewamy olej – proszę spróbować jeszcze raz – ciasto jest fanastyczne
Witam. Ciasto super 🙂 jaka moze byc wartość kaloryczna tego ciasta? Ktos jest w stanie to obliczyć?
Z moich wyliczeń blaszka ma Ok 1230 kalorii
bardzo dziękuję 🙂
Gdybym chciała zastąpić jajka bananami z chia, ciasto będzie słodsze, czy pominąć miód? Rozumiem, że trzeba pominąć ubijanie, ale czy urośnie? ?
Wiem, że to wersja fit, ale jak dla mnie mało słodkie i trochę za suche..
Ciasto wyglada przepysznie ale niestety mi nie wyszlo, zakalec:( w ogole nie urosło. dałam 8 jajek bo mialam wieksza blache.
co zrobilam nie tak? zaraz upieke chyba drugie…
Mnie tez dziś wyszedł okropny zakalec. A za pierwszym razem wyszło świetne.
a czy mąki była taka sama ilość czy więcej? i jakiej wielkości były jajka?
Pytam ponieważ mąka kokosowa jest bardzo chłonna i należy uważać z proporcją płynów do mąki.
Pani Kingo można posłodzić syropem z agawy?
tak można
Witam! Czy oliwę z oliwek można zastąpić olejem z nasion sezamu? Pozdrawiam!
No i nie pomyślałam, że ciasto z takiej formy będzie podawane „do góry nogami”. Owoce trzeba by dać na dno (czy się zbytnio nie przypieką?) lub w środku ciasta. A może zrezygnować ze świeżych i domieszać suszone? Np. pokrojone morele? Co o tym myślicie?
ja myślę że spokojnie ciasto wyjmiesz z takiej formy więc owoce dałabym na wierzch – świeże 🙂
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia? Jeśli jest duża (ok. 20 cm. śr.) można by spróbować. Ciasto z mąki kokosowej jest dość ciężkie, nie rośnie tak bardzo jak np. tradycyjny biszkopt.( Moje po upieczeniu miało 4 cm. wys.)
Jeśli użyjemy małej foremki, powierzchnia ciasta może być zbyt gruba i powstanie zakalec. Mogę się oczywiście mylić. Warto by spróbować.
Nie mam doświadczenia w pieczeniu w silikonie, chętnie się zapoznam z opiniami innych osób. Myślę, że trzeba też pamiętać, że ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie i delikatne. Czy da się je latwo i bez uszkodzenia wyjąć z takiej formy? Martyno, jeśli chcesz, próbuj i podziel sięz nami opinią. Pozdrawiam?
A można piec w okrągłej formie silikonowej na babki?
tak 🙂
Nie miałam takiej małej blaszki jak w opisie (20×20). Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 22cm. (też wyłożyłam papierem)
Aby ładnie wyglądało po upieczeniu, oprószyłam (przez sitko ) ksylitolem, który rozdrobniłam na puder za pomocą blendera.
wspaniale 🙂 mam nadzieję że ciasto smakowało 🙂
Mogę prosić o wymiary blaszki?
sory, przecież jest w opisie 😉
Witam
Dziękuję za przepis.
Ciasto pyszne!
Dla tych, ktorym nie wyszło podaję zmiany.
Dałam jaja L.
Miód i olej muszą być płynne (roztopiłam w mikrofali)
Po ubiciu jajek (5 min.) dodałam miód i ubijałam jeszcze 5 min.
Ważne! Przesiewałam mąkę partiami i delikatnie mieszałam. Nie miksować! Konsystencja była jak na biszkopt, lekka i puszysta.
Im dłuższe mieszanie, tym ciasto gęściejsze i kleiste.
Można też ubić same żółtka, dodać składniki, a pianę z białek delikatnie wmieszać na końcu.
Życzę wszystkim powodzenia?
bardzo dziękuję za taki komentarz 🙂 to cenne wskazówki
Dziękuję serdecznie za te porady. Byłam trochę przerażona komentarzami ale dzięki Pani ciasto wyszło mi fenomenalne!
Ciezko mi okreslic 🙂 sporbuje jedno woecej dodac nastepnym razem
Witam , moje ciasto nie urosło 🙁 i wygladalo bardziej na kruche a nie budyń. Zrobilam zgodnie z przepisem nie wiem co poszlo nie tak.
a jakiej wielkości były jajka?
Zrobiłam z truskawkami mrożonymi i ksylitolem – dodałam również 1/3 szklanki mleka kokosowego, jednak ciasto wydaje mi się praktycznie niesłodkie. Dla mnie – słodyczowego łasucha – to za mało ale ogólnie przepis super 🙂 a i z tym mlekiem to piekłam zdecydowanie dłużej jakieś 45-50 minut.
Justyna spokojnie następnym razem możesz dodać więcej miodu lub syropu klonowego
A czy mąkę kokosową można zastąpić mąką ryżową??
Olcia najlepiej wymieszać ją wtedy z inną maka aby ciasto nie było klejące i zbite
Witam, Pani Kingo czy można zastąpić prpszek do pieczenia, sodą? I jak to zgrać?
A jakiej pojemności szklanki używasz? Ja operuje raczej w gramach i mililitrach i boję się, że ze szklankowych pomiarów mi nie wyjdzie.
używam szklanek o pojemności 250 ml
Kurczę smakuje jak omlet 🙁 co poszło nie tak?
Witam czy konieczne jest pieczenie z funkcją termoobiegu?
nie 🙂 można z funkcją góra dół ale wtedy należy podwyższyć temperaturę do 10C
Super dziękuję ?jutro Dzień Kobiet i tym właśnie ciastem będę świętowała ?
Czy zamiast miodu można dać ksylitol?
można wtedy należy dodać go 2 łyżki i zwiększyć ilość mleka do 1/3 szklanki
Tylko,ze tutaj w przepisie nie ma mleka ?
racja 🙂 ale chodziło mi o to aby dodać więcej cieczy tzn dodać mleka lub soku
Nie myślałam,że to ciasto będzie takie pyszne:) właśnie zajadam na drugie śniadanie. Jest obłędne:) mam jeszcze jedno pytanko.Jak myślisz można to ciasto zamrozić?
witam. jest jakaś szansa zastąpić czyms jajka? siemie lniane? babka jajowata? banan? w jakich proporcjach?
polecam zastąpić jajkiem z siemienia na w proporcji 1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia dajemy 3 łyżki ciepłej wody
Witam, ciasto wyglada obłędnie 🙂 Ze słodzików moge uzywac jedynie stewii (mam akurat płynna) i ksylitolu który obecnie mi sie skonczył. Czy jest szansa, że na stewii płynnej wyjdzie (miod i syrop też w sumie mają płynną konsystencję)?
jak najbardziej uda się na stewii płynnej
Wczoraj skończyła mi sie mąka kokosowa ;(;( ale mam make z amarantusa (nigdy wcześniej jej nie używałam) czy z nia tez wyjdzie ciasto? Czy proporcje powinnam zmienić? 🙂
mąkę amarantusową można użyć z w tym przepisie ale należy ją wymieszać z inną mąką aby ciasto urosło
jeżeli chcemy aby taka mieszanka trafiła do ciasta to musi być jej o 1 raz więcej niż maki kokosowej
ja zamiast malin daje czasem wiorki kokosowe i 2 lyzeczki kakao jak dla mnie jest pycha
oooo muszę spróbować wersję czekoladową 🙂
A w tym wypadku dodajesz więcej jajek? Też pomyślałam o tym aby dodać wiórki kokosowe
Hej,
w tym tygodniu rozpoczęłam eksperymenty z mąką kokosową. Zaczęłam skromnie od naleśnika z dwóch jajek, około 300 ml mleka i 20g mąki (proporcje dziwne, ale zwykle sypię wszystko na oko). Robiąc ciasto uważałam by maki nie dodać za dużo, gdyż jest bardzo chłonna. Jednak po wlaniu na patelnie, naleśnik stał się zbyt kruchy by go przewrócić i rozsypał się. Dodałam nawet dodatkowe jajko, licząc że to bardziej zbije masę. Aż się boje próbować upiec ciasto, żeby mi jakaś masakra nie wyszła. Masz jakąś rade dla początkujących??
serdecznie pozdrawiam
A mozna na mące ryżowej np? Maz uczulony na kokos i orzechy ☹️
można spokojnie ale do ryżowej warto dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 🙂
A mozna na ryżowej mące np? Moj maz kocha ciacha a orzechy kokosy uczulony 🙁
A jeśli bym chciała żeby ciasto było ciemne? W jakich proporcjach dodać kakao lub karob i troszkę cynamonu?
odejmij 1 łyżkę mąki kokosowej i zastąp ją 1 łyżką kakao z cynamonem
Witam, jakimi owocami można zastąpić malinki?
dowolnymi 🙂 np. borówki, jabłka gruszki
Droga Kingo. Czy masz jakis przepis na ciasto na pierogi z maki kokosowej
jeszcze nie 🙂 ale postaram się coś wykombinować 🙂
Witam! Pierwszy raz jestem tutaj, ciasto mi wyszło smaczne. Dziękuje 🙂 pyta UE – przestałam make kokosowa ale na końcu zostali mi duzo wiórów które nie chciały przejść przez sito. Wsypałam to do miski i sie zastanawiam czy dobrze zrobiłam 😉 pierwszy raz mam do czynienia z mąka kokosowa. Bede wdzięczna za odpowiedz.
Aniu zrobiłaś bardzo dobrze 🙂
masa wyszła jak na kruche ciasto, a nie na budyń , a mąki dałam pol szklanki tak jak w przepisie 🙁
Kasiu jajka musiały być za małe – mąka kokosowa jest mąką bardzo chłonną więc jeżeli jest za mało płynu powstaje coś w stylu kruchego ciasta. Na przyszłość polecam dodać o jedno jajko więcej
witam.Dodaje zamrożone owoce Wtedy się nie zapadają.Zamiast jaj daje banany z chia i mlekiem kokosowym lub sojowym.
ooooooo świetny pomysł – muszę spróbować 🙂
a w jakich proporcjach?? ja też nie mogę jajek, więc byłabym wdzięczna za odpowiedź bo ciasto wygląda bosko!
Droga Kingo czy moglabys podac ilosc mąki na 6 jajek ale rozmiar L? Ciasto wyglada cudownie i to jest wlasnie to czego szukam na diecie 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂
Ula dodaj do podanej porcji 1 czubatą łyżkę mąki 🙂
Dziękuję i muszę powiedziec ze to przemile z Twojej strony ze wszystkim odpisujesz! 🙂
Ula mając tak wyjątkowych czytelników uwielbiam o nich dbać 🙂
Mi niestety wyszedl placek. Powinnam przeczytac komentarze przed pieczeniem, jest tam duzo wiecej szczegolow niz w samym przepisie. Nie potrafie piec, te wszystkie triki sa dla mnie nowoscia. Wlewalam olej ubijajac jajka i to byl blad. Tak zrozumialam przepis, szkoda. Moze nastepnym razem? Pozdrawiam p. Kingo, jest Pani wspaniala :* Chcialabym tak gotowac jak Pani 🙂
Prosze zwracać się do mnie po imieniu 🙂 mam nadzieję że następnym razem wyjdzie 🙂 dziękuję za miłe słowa :*
Nie posiadam piekarnika z termoobiegiem i ogólnie mało się znam na pieczeniu, zatem chciałabym zapytać w jakiej temperaturze mogę piec to ciasto bez tej funkcji? Będę wdzięczna za podpowiedź, pozdrawiam.
wystarczy obniżyć temperaturę o 10 C
Hej Kinga 🙂
Planuje wypróbować Twój przepis. Czy temperaturę mamy obniżyć gdy nie ma termoobiegu czy podnieść? W dwóch różnych Twoich odpowiedziach są różne warianty. 🙂
Pozdrawiam
Natalia
najlepeij obniżyć o 10 C
Hej Kinga, czy moge prosić o miary w wersji ml lub gr zamiaszka szklanek? Czy 1/2 szklanki mąki to 125gr mąki?
jedna szklanka mąki o pojemności 250 ml = 1 szklanka = 170 g czyli 1/2 szklanki to 125g
Skoro 1 szklanka mąki to 170g, to 1/2 szklanki = 85g.
Przepis super, dziękuję!
Buźka ;*
A ja mam takie pytanie z innej beczki – czy forma ma być czymś wyłożona, jakimś papierem do pieczenia itp? Mam nadzieję że ciasto mi wyjdzie bo robię je na wigilię do przedszkola do córki 🙂
Aniu pisze w punkcie 1 – wyłożyć papierem do pieczenia. ps. trzymam kciuki – ciasto musi się udać 🙂 Życzę Wam pięknych i smacznych Świąt :*
Witam serdecznie, mi niestety po dodaniu mąki kokosowej wyszła konsystencja kruszonki ? nie wiem co moze być powodem. Moze jakiś pomys? Będę próbować jeszcze raz i mam pytanko ( być moźe głupie) czy zamieniając jajka na siemię teź ubijamy mikserem jak w przypadku jajek?
zamieniając jajka na jaka z siemienia wystarczy wymieszać jednak polecam wtedy mąkę kokosową wymieszać z odrobiną mąki z ciecierzycy.
Mąka kokosowa jest bardzo chłonna więc może za dużo Pani jej wsypała – na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Ciasto wyszło genialne!:) a oprócz ciasta z marchewki nigdy nic mi się nie udało jeśli chodzi o wypieki:) dziękuję;p
Moniko bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :*
Witaj 🙂 zrobiłam dziś Twój przepis, to był mój pierwszy raz z mąką kokosową. Ciasto WYSZŁO! (a mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast) Wszystkim smakowało, lecz jedna osoba zarzuciła mi, że jest „za suche”. Co zrobić by tego uniknąć? Może dałam za mało oleju kokosowego? 1/4 szklanki niby odmierzyłam, ale mogło być trochę mniej. A może jest jeszcze inny sposób na to. Pozdrawiam!
Mąka kokosowa ma to do siebie że bardzo absorbuje płyny i jeżeli jest ich za mało w wypieku powoduje jego suchość. Można na przyszłość dodać odrobinę więcej mleka aby rozrzedzić ciasto lub po prostu więcej owoców 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź, dziś robię drugi raz to ciasto, tym razem z owocami z kompotu 🙂
Dominiko koniecznie daj znać jak się udało 🙂
Znowu się udało, także myślę że przepis mam opanowany 🙂 wyszło mi tylko 1/5 szklanki oleju kokosowego, więc uzupełniłam rzepakowym. owoce dałam z syropu więc ciasto wydawało się wilgotniejsze. Jedyne co mogę dodać, że w moim przypadku 20 minut wystarczyło (piekłam 25 i lekko się zjarał wierzch ;)) pozdrawiam!
ufff – zawsze się stresuję czy ciasto się udało czytając komentarze 🙂 Twój bardzo dobrze zaczęłaś 🙂 „Znowu się udało, także myślę że przepis mam opanowany ” – dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*
pyszne ciasto kokosowe, musze tylko zaznaczyc ze moja corka nie moze spozywac jajek wiec zastapilam je BANANAMI, zblendowalam je najpierw. obawialam sie ze nic z tego nie wyjdzie ale musze powiedziec ze ciasto moze pieknie nie wyroslo ale za to smak niesamowity. dzis robie poraz drugi i zastapie maliny borowkami.
dziekuje za inspiracje.
pozdrawiam
Asiu jeżeli córka nie może jajek proponuje dodać do mąki koksowej odrobinę mąki z ciecierzycy a resztę jajek zastąpić np. jajkami z siemienia lnianego
Kingo, przepis jest niesamowicie kuszący! Jutro zamierzam robić ciasto 🙂 Mam jednak jedno pytanie: czy olej kokosowy ma być nierafinowany (ze smakiem kokosa) czy bez smaku?
ja wybieram zawsze nierafinowany
Cześć Kinga!
Z radością przystąpiłam do majstrowania ciasta bo teskniła w szafce mąka kokosowa- ładnie sobie jaja z miodem i olejem koko ubilam w thermoniksie, przesiałam do tego mąkę i proszek; było pusztste, domieszałam tylko pare sekund na obrotach 2.Jednak po włożeniu łyżki żeby przelać ciasto na blachę, wszystko opadło w naczyniu. Mimo że miało konsystencję gęstego budyniu, nie wstało w piecu i nie jest takie puszyste. Why? ? bo chcę spróbować jeszcze raz ?
Aniu myślę że thermomix jest winien – tzn on tak dobrze miesza że aż za dobrze 🙂 w tym cieście wystarczy dosłownie kilka ruchów ręki aby nie stracić tej lekkości ubitych jajek
A czy można użyć mrożonych malin? Przeczytałam komentarze z góry na dół i z dołu do góry i boje się, że przy modyfikacji ciasto może nie wyjść a maliny mam tylko mrożone. da radę? pozdrawiam ciepło
da radę 🙂
A mi niestety nie wyszło 🙁
Wszystko zrobione wedle przepisu
Ciasto wygląda jak placek
A ja ten przepis wykorzystałem do zrobienia chleba. Ponieważ jestem na ketonach od wielu lat , więc potrzebuje produkty o niskiej zawartości węglowodanów. Użyłem trzech jaj, resztę uzupełniłem jogurtem, do mąki kokosowej dodałem mąki lnianej, a proszek zastąpiłem sodą oczyszczoną, jeszcze trochę cytryny i chlebek jest genialny. Tu jest sporo dość fajnych przepisów, ale niestety nie dla mnie. Po prostu unikam węglowodanów. POZDRAWIAM
Mirek – genialny pomysł – z pewnością wypróbuję.
Postaram się dodawać więcej przepisów low-carb 🙂
Czy powinnam dac szklanke maki czy pol? Pół to jakos dziwnie mało.. pozdrawiam!
Ewa pół szklanki mąki koksowej – jest ona bardzo chłonna dlatego tak mało
Dziękuję za odpowiedź! Pierwszy raz robie ciasto z mąki kokosowej, mam nadzieje, że wyjdzie przepyszne:)
Ewka koniecznie daj znać 🙂
Droga Pani Kingo.
Ciasto mi urosło, ale zamiast oliwy z oliwek, czy oleju kokosowego dodałam oleju rzepakowego i chyba przy dużo, bo ciasto trochę mokre i czuć ten olej. Poza tym jeszcze dodałam drobno pokrojone śliwki, bo maliny wcześniej ktoś zjadł 🙂 No i ciasto trzymałam dłużej, bo cały czas było mokre i trochę się zbrązowiło. Niestety po 40 minutach i tak było mokre w środku, ale skoro Pani pisze, że powinno być wilgotne, to chyba OK?
Mimo to jeszcze raz spróbuję upiec 🙂
Pozdrawiam
Polecam bo ciasto jest naprawdę wyjątkowe 🙂
Robiłam juz dwa razy w wersji z malinami. Było przepyszne! Dziś zrobiłam w wersji „zebra”. Wyszło rewelacyjnie!!!!
bardzo się cieszę. Przyznam, że martwiłam się trochę o to ciasto bo kilku osobom tutaj się ni udało. Już zastanawiałam się jak zmodyfikować ten przepis. Obecnie zdecydowana większość chwali sobie ten wypiek więc wnioskuję że po prostu ktoś musiał zrobić coś nie tak 🙂 skoro się nie udało.
Mariola jeszcze raz dziękuję za wiadomość 🙂
brzmi pysznie, ale nie mam mąki kokosowej 🙁 można zamienić na jaglaną? Czy wyjedzie zbyt mokre?
można użyć jaglanej ale należy dodawać jej więcej. Mąką kokosową moża zrobić samemu poprzez zmiksowanie wiórków kokosowych w młynku do kawy
rzeczywiście, przy mieszaniu zobaczyłam, że trzeba było dodać więcej 🙂 ale wyszło. oo dobrze wiedzieć 🙂 myślałam, że wymaga większych czarów
Dziękuję za wyjaśnienie, Pani Kingo.
Muszę się przyznać do jeszcze jednego błędu w moim pierwszym podejściu do Pani kokosowego ciasta.
Po wysłaniu poprzedniej wiadomości oświeciło mnie, że ilości proszku do pieczenia także nie podwoiłem…
Dam Pani znać o wyniku drugiej próby.
Pozdrawiam.
czekam z niecierpliwością 🙂 jeszcze raz dziękuję za korzystanie z przepisów – to wiele dla mnie znaczy jak obecne są w kuchniach 🙂
Szanowna Pani Kingo,
dziękuję za ten przepis – pierwsze ciasto już znika…
W mojej wersji, z uwagi na dużą blachę, podwiłem ilość produktów z wyjątkiem ilości miodu (zapmnienie!). Mimo to ciasto jest OK.
Nie jestem biegły w mące kokosowej i mam tu pytanie do jej przesiewania – mąka, której użyłem (Oil Nut) jest za gruba do sita, na którym normalnie przesiewam mąki i musiałbym jej zbyt dużo wyrzucić. To, co zostało na sicie, wmieszałem w ciasto. Poza tym, także przez tę mąkę, moje ciasto jest znacznie ciemniejsze, co nie ujmuje mu uroku…;-)
Są zatem różne mąki kokosowe?
Pozdrawiam!
Panie Sławomirze dziękuję za wypróbowanie przepisu. Mąka kokosowa jest jedna ale ze względu na producentów może być różnie mielona. Na przyszłość polecam to co zostanie na sicie również dodać do ciasta lub dodatkowo zmiksować w młynku do kawy.
Wlasnie biore sie za pieczenie tego ciasta i zastanawiam sie w jakich proporcjach mam zamienić 6 jajek na mleko sojowe z octem. Pomocy ??
1 jajko = 1/4 szklanki mleka z octem inne zmieniki to
Zamienniki dla 1 jajka:
¼ szklanki mus jabłkowego ok 60 g
¼ szklanki jogurtu roślinnego lub naturalnego ok 60 g
1 łyżka octu + ½ łyżeczki sody
¼ szklanki zmiksowanych na puree bananów ok 56 g
¼ szklanki dowolnego puree np. z dyni, słodkich ziemniaków,marchewki ok 60 g
1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody
¼ szklanki zmiksowanego tofu ok 60 g
1 łyżka babki płesznik wymieszana z 3 łyżkami wody
1 łyżka zmielonych nasion chia wymieszana z 3 łyżkami wody
⅓ szklanki powideł śliwkowych lub konfitury wtedy należy zmniejszyć ilość cukru ok 60 g
¼ szklanki oleju roślinnego
1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody
w przypadku pieczenia bezy: woda z ciecierzycy (zobacz przepis na wegańską pavlową )
Upiekłam raz z malinami, bomba.
Wczoraj awaryjnie, na szybko z bardzo dojrzałymi brzoskwiniami ufo, które wysypałam jak popadnie. Moje dzieci już kochają to ciasto a ja boję się, że się uzależnię:)
Kochana spokojnie możesz uzależniać się od tego ciasta 🙂
Kingo piekłam ostatnio to ciasto i mi nie wyszło 🙁 chce zrobic kolejne podejscie… Czy jajka ubijamy całe ? Czy moze żółtka i białka osobno bo juz nie wiem co zrobiłam zle ale miksowalam całe jajka i w zasadzie masa nie była puszysta… Była wodnista, po dodaniu suchych składników miała konsystencje budyniu ale lekko jakby zwarzonego, choc wydawało mi sie ze moze to od maki kokosowej… Sama nie wiem. Ostatnio nic mi nie wychodzi i nawet murzynek po wyciagnięciu z piekarnika okazuje sie zakalcem…
Aniu jajka ubijamy całe- mają być kremowe i puszyste. Następnie cienką stróżką wlewamy olej. Ważne aby nie mieszać wszystkich składników razem za długo.
Polecam Ci kolejne podejście bo ciasto na prawdę fantastyczne
Zrobiłam ze śliwkami. Polecam! Na drugi dzień jeszcze lepsze 🙂
wspaniale! super pomysł na śliwki!
A czy 2 łyżeczki proszku to nie za dużo? Ciasto wyszło jak placek i jest zbite a proszek jest bardzo mocno wyczuwalny 🙁
U mnie tak samo, a wszystko według przepisu 🙁
Mi niestety też nie wyrosło 🙁 a próbowałam dwa razy.. Niestety ciężko było mi uzyskać konsystencję jak budyń. Może jakieś rady?
czy mąka wraz z proszkiem była dobrze przesiana?
Tak tak, dobrze przesiana
mieszane przez 10 minut jak w przepisie i niestety klapa 🙁
a jesli chodzi o wlewanie oleju – dopiero po ubiciu jajek go dodać czy cały czas miksując go dolewać? 🙂
Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera a po tym czasie wlewać cały czas miksując olej
Jaki mozna zastosować zamennik miodu? stevia, ksylitol?
tak jak piszesz lub jeszcze erytrol
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zrobiłam ze stevią, ale wyszło odrobinę gorzkie w smaku. nie wiem czy to wina stevii ( pierwszy raz piekę z jej użyciem ) czy też proszku do pieczenia. Natomiast ciasta wyszło tak maleńko, że absolutnie nie byłabym w stanie nawet rozsmarować po dnie w takiej foremce, o jakiej Pani pisze. Udało mi się cinką warstwą rozłożyc je w 18 cm keksówce
dziwie się ponieważ u mnie piekłam właśnie w foremce 20 x 20 cm i wyrosło tak jak na zdjęciu. Wysokie było na 5 cm. Co do stevii to ona spowodowała gorzki smak.
w takim razie zrobię jeszcze jedno podejście 🙂 a który z zamienników cukru nie daje gorzkiego posmaku? może ksyliotol albo ten erytrol?
dokładnie tak jak piszesz 🙂
Super prosty przepis. Właśnie robię to ciasto z borowkami, już nie mogę się doczekać pierwszego kęsa 🙂
Iwono koniecznie daj znać jak Ci smakuje 🙂 ?
ciasto wyszło 🙂 zdjęcie wrzuciłam w komentarzu na Facebooku pozdrawiam 🙂
dzisiaj będę próbować . ciekawe czy wyjdzie. dziękuję za pamięć o przepisach bez glutenu cukru i laktozy !:-)
Basiu koniecznie daj znać jak Ci się udało! pamiętaj aby pod koniec nie mieszać za długo wszystkich składników 🙂
Mnie się chyba nie udało… Nie wiem ale miało zupełnie inną strukturę niż to pokazane na zdjęciu i smakowało trochę jak jajecznica na słodko… Jajka ubijałam 10 minut aż były puszyste i kremowe, potem olej i chyba ta nieszczęsna mąka… nie znalazłam w sklepie mąki kokosowej i zgodnie z poradą na fb zmieliłam wiórki kokosowe. Dałam ich odrobinę więcej gdyż nie były bardzo gładko zmielone bo bałam się że zrobi się masło kokosowe… Szkoda 🙁
a czy mąka była przesiana? ciasto powinno być wilgotne o aromacie koksowym.
Czy mozna olej kokosowy zastapic olejem rzepakowym ?
tak 🙂
Niestety mi też nie wyszło takie puszyste 🙁 wszystkich składników dodałam według przepisu… a wyszło niskie i zbite 🙁 mimo wszystko zniknęło w godzinę! dlatego koniecznie muszę powtórzyć, tylko co mogę zmienić?
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór 🙂
Magdo już daję wskazówki 🙂
1. przesiej mąkę z proszkiem
2. jajka rozmiar M
3. Ciasto ma konsystencją przypominać budyń
4. Nie mieszaj za długo wszystkich składników
Dobre 🙂 Ale następnym razem spróbuję z musem jabłkowym, bo w podstawowym przepięcie straszni czuć jaja. Ale mimo to ciacho zniknęło w jeden dzień ?
bardzo się cieszę! daj znać jak się udało z musem 🙂
W moim cieście: 1335kcal, 50,3g białka, 104g węgli, 86,5g tłuszczu. Dzieląc na 12 kawałków w jednym jest: 111kcal, ,4,2g białka, 8,6g węgli i 7,2g tłuszczu
kochana bardzo Ci dziękuję :*
Ile u ciebie to szklanka? 200ml? Zaraz zabieram się do roboty. Tylko zarówno oleju kokosowego jak oliwy zostały mi resztki i zamierzam użyć masła ghee. Zobaczymy jak to wyjdzie.
*250ml miało być
własnie tyle 🙂 to u mnie szklanka 🙂
szklanka to u mnie 250 ml – masło ghee – świetny wybór !
Witam Kinga zrobiłam wczoraj to ciasto dobre tylko ze maliny wpadły mi do środka i takie ciasto satało sie mokre ?? jak zrobić zeby bylo tak jak ty masz na zdjeciu ???
można spróbować dodać łyżkę mąki więcej – wszystko zależy od wielkości jajek może twoje były duże i ciasto było z mokre. Finalnie przed wyłożeniem na blaszkę ma przypominać konsystencją budyń 🙂
Koniecznie muszę spróbować! Karmię piersią, więc muszę uważać na to co jem, a ten przepis wygląda na idealny w mojej sytuacji 🙂
polecam :*
A ja mam pytanie z innej beczki 🙂 parę dni temu na instagramie dodała Pani zdjęcie ciasta z jabłkami, miał być przepis na blogu, ale nie mogę znaleźć, a sprawdzam już od paru dni. Nie ma? 🙂
proszę 🙂 https://kingaparuzel.pl/blog/2015/10/szarlotka-bez-tluszczu/
Szarlotkę barrrrdzo polecam 🙂 Robiłam już wiele razy – pychota! Mąż także uwielbia 😀
Mi niestety nie wyszło 🙁 Wyszedł placek 🙁 Może za szybko wymieszałam jajak z mąką ? Wyszła zbita masa która dało sie tylko przełożyć a nie przelewać do formy 🙁
ciasta nie należy za długo mieszać tylko do wymieszania składników.
Witam,
dodałam tak jak w przepisie pół szklanki mąki kokosowej i ciasto wyszło suche i nie urosło ( mąka wciągnęła resztę składników) dlaczego? i czy można je jakoś odratować? pozdrawiam 🙂
już teraz nic się nie da zrobić – jedyne co to nasączyć ciasto wodą z sokiem z cytryny i odrobina miodu – czy dobrze wymieszałaś mąkę z proszkiem? to może być przyczyna nie wyrośnięcia ciasta 🙁
Wstawiłam ciasto do pieca – malinki się zapadły 🙁 no cóż ja już tak mam, po wymieszaniu jajek z miodem i olejem kokosowym masa zrobiła się wodnista, dodałam maki kokosowej 2x tyle co w przepisie no i wiadomo proszek do pieczenia też – co z tego będzie to się okaże
Dziewczyny mam pytanie: czy dodając olej do ciasta meleńką strużką to mikser trzymamy na dużych obrotach czy zmniejszamy?
zmniejszamy – aby nie ubrudzić całej kuchni 🙂
Iwona koniecznie daj znać co wyszło 🙂 żółtka należy długo ubijać aby były puszyste i kremowe – dopiero wtedy dodać olej. Przed wlaniem na blachę ciasto powinno mieć konsystencję budyniu 🙂
Hej Kingo – a zatem, jajka z miodem ubijałam długo były puszyste jak na biszkopt, jajek dałam 5szt bo miałam sporej wielkości, olej kokosowy wlewałam do jajek z miodek cienkim strumyczkiem jednak mikser chodził dość szybko, nie zmniejszałam obrotów i tu puszystość „zgineła” :(, mąki kokosowej dałam drugie tyle ale okazuje się że to było za mało bo malinki wpadły do ciasta i od razu na dno. No cóż ciasto się jednak upiekło. W smaku takie sobie. Może jajka były duże i ta ilość maki była za mała? może powinnam zmniejszyć obroty miksera przy wlewaniu oleju? A i jeszcze jedno – czy maka kokosowa z płatków taka zmielona w mikserze na wysokich obrotach bardzo się różni od takiej kupnej? może to też był kłopot?. No tak czy inaczej następnym razem będzie lepiej. A teraz dopijam poranna kawkę z ciastkiem kokosowym + serek + dodatkowe maliny i pędzę do pracy. POZDRAWIAM i czekam na odpowiedz 🙂
Iwono mąka kokosowa kupiona w sklepie jest bardzo drobno zmielona – i tutaj może być też powód różnicy. Myślę że tak jak piszesz – duże jajka zrobiły robotę 🙁 mam nadzieję że się nie zniechęcisz i dalej będziesz korzystała z Fit ciast 🙂 gorąco pozdrawiam :*
Zniechęcić się nigdy w życiu – zbyt kocham słodycze a z uwagi na zdrowie i konieczność ograniczeń „niezdrowej” żywności trzymam się FIT PRZEPISÓW – i Twoje wersje są fantastyczne, super że jesteś, dziękuję Ci za Twoją pasję i chęć dzielenia się nia z innymi 🙂
moja kochana dziękuję :* te słowa dla mnie bardzo wiele znaczą :*
Taki Drobiazg – Iwona C. i Iwona Chruścielewska z FB to jedna osoba 🙂 czyli JA – mam nadzieje że to przeczytasz 🙂 buziaki
kochana domyślam się 🙂 :*
Witam, ekstra przepis!!! Czy mozna miod zamienic na ksylitol? Dziekuje 🙂
Tak możesz dodać ksylitolu 2 łyżki ale wtedy do masy jajecznej z ksylitolem musisz dodać 1/3 szklanki np mleka
Kinguś a jaką jeszcze mąkę można użyć? Pszenną, kukurydzianą? Może owsianą? Z pszenną to na pewno da radę 🙂
polecam owsianą wtedy dodaj jej o 2 łyżki więcej
Witam,
prowadzę dietę w której liczę kalorie. Ile kalorii jest w takim całym cieście?
Pozdrawiam
dziewczyny na moim FB wyliczyły że w jednym kawałku ok 60 kcal
Super, poproszę o więcej takich przepisów 🙂 ciasto jest pycha 🙂
<3 dziękuję :*
Kochana Kingo! Ponownie korzystam z Twojego przepisu 🙂 Dziś zrobię ciasto dla męża, który jutro wraca z delegacji służbowej.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Karolino koniecznie daj znać jak Wam smakowało 🙂
Wyszło przepyszne ciacho! Dziękuję za przepis 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
A czy wyjdzie z innymi owocami, np. śliwkami? Ostatnio cieżko u mnie z malinami, nigdzie nie mogę ich dostać.
zdecydowanie nie wyjdzie… a wychodzi Ci bułka z serem i keczupem, kiedy korzystasz z przepisu na bułkę z serem i majonezem?
błagam, używajcie mózgu zamiast wiecznie zadawać pytania jakbyście mieli IQ dżdżownicy. Owoce to tylko dodatek, możecie je zmieniać. Uważasz, że jak na końcu posypiesz to ciasto wiórkami kokosowymi to nagle przestanie smakować?
Bardzo dziękuje za „przemiłą” odpowiedź na pytanie. To właśnie takie odpowiedzi świadczą o braku mózgu, a nie moje pytanie o zamianę owoców. Ale to już nie moja sprawa…
jeżeli tylko mogę to staram się podpowiedzieć aby osoby które nie maja danego produktu lub są na niego uczulone tez mogły wykonać takie ciasto.
Staram się aby każdy w tym miejscu uzyskał potrzebna informację/odpowiedź/ pomoc dlatego mam zrozumienie dla każdego. Często na blog wchodzą zupełnie początkujący więc musimy mieć wyrozumiałość i cieszyć się, że chcą gotować 🙂
Jeżeli podaję inne produkty to mam pewność że ciasto zawsze się uda – może smakować będzie nieco inaczej 🙂
oczywiście że się da:) kochana na FB widziałam już dzisiaj tą wersję z rabarbarem. Polecam też wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwki. Kochana szalej do woli 🙂 i koniecznie daj znać jak ci się udało :*
Bardzo dziękuje, na pewno spróbuje 🙂
Dokładnie mam to samo pytanie. Gdybym np. użyła bananów zamiast jajek? Żeby masa się skleiła…??
Oczywiście może być 1 mały banan – na 1 jajko lub:
1. siemieniem lnianym – 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody = 1 jajko
2. mus jabłkowy – 1/2 szklanki musu = 1 jajko
Witam, czy da się jeszcze czymkolwiek zastąpił w tym cieście jajka? Wygląda obłędnie pysznie i mam ochotę spróbować, ale na jajka jestem uczulona. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Justyno oczywiście możesz zastąpić:
1. siemieniem lnianym – 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody = 1 jajko
2. mus jabłkowy – 1/2 szklanki musu = 1 jajko
Można też spróbować z mlekiem sojowym z octem. Siemie lnie będzie zbyt suche. Opcja z musem moim zdaniem będzie lepsza i smaczniejsza ?
Dziś zrobię z malinami, rabarbarem i morelą ?
siemię lniane należy namoczyć w 3 łyżkach wody wtedy przybiera konsystencje jajka. Oczywiście twój sposób z mlekiem tez jest super 🙂
Dziękuję za odpowiedź, jeszcze dziś zabieram się do pieczenia, pozdrawiam
A w jakich proporcja dodawać mleko i ocet?
1 niepłełna szklanka mleka +1 łyżka octu
Witam,
czy siemię lniane powinno być mielone czy mogą być ziarenka?
lepiej mielone
Zamiast jajek użyłabym wody z ugotowanej cieciorki lub z dwóch puszek po cieciorce lub fasoli, oba mają bardzo dużo białka i łatwo się ubijają,
Pozdrawiam:)
Zenia