Fit ciasto z mąki kokosowej

Pyszne rzeczy są bardzo proste do przygotowania o czym niektórzy mogli przekonać się na żywo, obserwując mnie na moim snapie  (👻 kingaparuzel).  Jeszcze żaden przepis nie zrobił takiej furory. W dniu kiedy go przygotowałam wysłałam ponad 50 wiadomości z przepisem – zawsze tak robię kiedy prosicie mnie o to. Potwierdzeniem tego jest też  zestawienie które zrobiłam na moim FB i tam większość followersów również wybrała ten smak :) – (poniżej załaduję zdjęcie które pojawiło się w jednym z postów na FB i IG).

Kochani moi obserwatorzy cieszę się, że mogę się z Wami dzielić smacznymi pomysłami. Niech Wasza dieta jest zdrowa, kolorowa i co najważniejsze smaczna. Zapraszam Was  na super ciasto – bez glutenu i bez laktozy – za to niesamowicie wilgotne i aromatyczne! Teraz pora na Was – czekam na Wasze relacje w komentarzach :*

Fit ciasto z mąki kokoswej



Ilość porcji: 10-15 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 6 jajek rozm M
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • świeże maliny

* proszek do pieczenia bezglutenowy – do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.
  3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą – ciasto ma przypominać konsystencją budyń.
  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.







189 Responses

  1. bella pisze:

    witam.Dodaje zamrożone owoce Wtedy się nie zapadają.Zamiast jaj daje banany z chia i mlekiem kokosowym lub sojowym.

  2. Kasia pisze:

    masa wyszła jak na kruche ciasto, a nie na budyń , a mąki dałam pol szklanki tak jak w przepisie :(

    • admin admin pisze:

      Kasiu jajka musiały być za małe – mąka kokosowa jest mąką bardzo chłonną więc jeżeli jest za mało płynu powstaje coś w stylu kruchego ciasta. Na przyszłość polecam dodać o jedno jajko więcej

  3. Anna pisze:

    Witam! Pierwszy raz jestem tutaj, ciasto mi wyszło smaczne. Dziękuje :) pyta UE – przestałam make kokosowa ale na końcu zostali mi duzo wiórów które nie chciały przejść przez sito. Wsypałam to do miski i sie zastanawiam czy dobrze zrobiłam 😉 pierwszy raz mam do czynienia z mąka kokosowa. Bede wdzięczna za odpowiedz.

  4. Patrycja pisze:

    Droga Kingo. Czy masz jakis przepis na ciasto na pierogi z maki kokosowej

  5. Alice pisze:

    Witam, jakimi owocami można zastąpić malinki?

  6. ASIA pisze:

    A jeśli bym chciała żeby ciasto było ciemne? W jakich proporcjach dodać kakao lub karob i troszkę cynamonu?

  7. Mon pisze:

    A mozna na ryżowej mące np? Moj maz kocha ciacha a orzechy kokosy uczulony :(

  8. Mon pisze:

    A mozna na mące ryżowej np? Maz uczulony na kokos i orzechy ☹️

  9. Natalia pisze:

    Hej,
    w tym tygodniu rozpoczęłam eksperymenty z mąką kokosową. Zaczęłam skromnie od naleśnika z dwóch jajek, około 300 ml mleka i 20g mąki (proporcje dziwne, ale zwykle sypię wszystko na oko). Robiąc ciasto uważałam by maki nie dodać za dużo, gdyż jest bardzo chłonna. Jednak po wlaniu na patelnie, naleśnik stał się zbyt kruchy by go przewrócić i rozsypał się. Dodałam nawet dodatkowe jajko, licząc że to bardziej zbije masę. Aż się boje próbować upiec ciasto, żeby mi jakaś masakra nie wyszła. Masz jakąś rade dla początkujących??
    serdecznie pozdrawiam

  10. Jagoda pisze:

    ja zamiast malin daje czasem wiorki kokosowe i 2 lyzeczki kakao jak dla mnie jest pycha

  11. PaulinaSm pisze:

    Wczoraj skończyła mi sie mąka kokosowa ;(;( ale mam make z amarantusa (nigdy wcześniej jej nie używałam) czy z nia tez wyjdzie ciasto? Czy proporcje powinnam zmienić? :)

    • admin admin pisze:

      mąkę amarantusową można użyć z w tym przepisie ale należy ją wymieszać z inną mąką aby ciasto urosło
      jeżeli chcemy aby taka mieszanka trafiła do ciasta to musi być jej o 1 raz więcej niż maki kokosowej

  12. Aneta pisze:

    Witam, ciasto wyglada obłędnie :) Ze słodzików moge uzywac jedynie stewii (mam akurat płynna) i ksylitolu który obecnie mi sie skonczył. Czy jest szansa, że na stewii płynnej wyjdzie (miod i syrop też w sumie mają płynną konsystencję)?

  13. Edyta Tworzydło pisze:

    witam. jest jakaś szansa zastąpić czyms jajka? siemie lniane? babka jajowata? banan? w jakich proporcjach?

    • admin admin pisze:

      polecam zastąpić jajkiem z siemienia na w proporcji 1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia dajemy 3 łyżki ciepłej wody

  14. magda pisze:

    Czy zamiast miodu można dać ksylitol?

  15. magda pisze:

    Super dziękuję 😉jutro Dzień Kobiet i tym właśnie ciastem będę świętowała 😉

  16. Basia pisze:

    Witam czy konieczne jest pieczenie z funkcją termoobiegu?

  17. Dorota pisze:

    Kurczę smakuje jak omlet :( co poszło nie tak?

  18. AleksB pisze:

    A jakiej pojemności szklanki używasz? Ja operuje raczej w gramach i mililitrach i boję się, że ze szklankowych pomiarów mi nie wyjdzie.

  19. Asia pisze:

    Witam, Pani Kingo czy można zastąpić prpszek do pieczenia, sodą? I jak to zgrać?

  20. olcia9012 pisze:

    A czy mąkę kokosową można zastąpić mąką ryżową??

  21. Justyna pisze:

    Zrobiłam z truskawkami mrożonymi i ksylitolem – dodałam również 1/3 szklanki mleka kokosowego, jednak ciasto wydaje mi się praktycznie niesłodkie. Dla mnie – słodyczowego łasucha – to za mało ale ogólnie przepis super :) a i z tym mlekiem to piekłam zdecydowanie dłużej jakieś 45-50 minut.

  22. Paulina pisze:

    Witam , moje ciasto nie urosło :( i wygladalo bardziej na kruche a nie budyń. Zrobilam zgodnie z przepisem nie wiem co poszlo nie tak.

  23. Paulina pisze:

    Ciezko mi okreslic :) sporbuje jedno woecej dodac nastepnym razem

  24. Selina pisze:

    Witam
    Dziękuję za przepis.
    Ciasto pyszne!
    Dla tych, ktorym nie wyszło podaję zmiany.
    Dałam jaja L.
    Miód i olej muszą być płynne (roztopiłam w mikrofali)
    Po ubiciu jajek (5 min.) dodałam miód i ubijałam jeszcze 5 min.
    Ważne! Przesiewałam mąkę partiami i delikatnie mieszałam. Nie miksować! Konsystencja była jak na biszkopt, lekka i puszysta.
    Im dłuższe mieszanie, tym ciasto gęściejsze i kleiste.
    Można też ubić same żółtka, dodać składniki, a pianę z białek delikatnie wmieszać na końcu.
    Życzę wszystkim powodzenia😄

  25. Magda pisze:

    Mogę prosić o wymiary blaszki?

  26. Selina pisze:

    Nie miałam takiej małej blaszki jak w opisie (20×20). Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 22cm. (też wyłożyłam papierem)
    Aby ładnie wyglądało po upieczeniu, oprószyłam (przez sitko ) ksylitolem, który rozdrobniłam na puder za pomocą blendera.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel