Fit ciasto z mąki kokosowej

Pyszne rzeczy są bardzo proste do przygotowania o czym niektórzy mogli przekonać się na żywo, obserwując mnie na moim snapie  (? kingaparuzel).  Jeszcze żaden przepis nie zrobił takiej furory. W dniu kiedy go przygotowałam wysłałam ponad 50 wiadomości z przepisem – zawsze tak robię kiedy prosicie mnie o to. Potwierdzeniem tego jest też  zestawienie które zrobiłam na moim FB i tam większość followersów również wybrała ten smak :) – (poniżej załaduję zdjęcie które pojawiło się w jednym z postów na FB i IG).

Kochani moi obserwatorzy cieszę się, że mogę się z Wami dzielić smacznymi pomysłami. Niech Wasza dieta jest zdrowa, kolorowa i co najważniejsze smaczna. Zapraszam Was  na super ciasto – bez glutenu i bez laktozy – za to niesamowicie wilgotne i aromatyczne! Teraz pora na Was – czekam na Wasze relacje w komentarzach :*

Fit ciasto z mąki kokoswej



Ilość porcji: 10-15 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 6 jajek rozm M
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • świeże maliny

* proszek do pieczenia bezglutenowy – do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.
  3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą – ciasto ma przypominać konsystencją budyń.
  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.







276 Responses

  1. Ola pisze:

    Mam problem z tym ciastem. Czasem mi cudownie wychodzi a czasem na etapie dodawania oleju albo mąki (nawet po pół łyżeczki) przestaje być puszyste. Dziś cztery próby już za mną i odpuscilam sfrustrowana. O co tu chodzi ? Pomożesz???

    • admin admin pisze:

      mam może trochę dziwne pytanie :) czy mieszasz składniki w jedną stronę? czasami mieszanie raz w jedną raz w drugą może powodować takie sytuacje. Ja zawsze staram się mieszać ciasta w jedną stronę.
      Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

  2. ewelina pisze:

    a mąkę mieszasz łyżką czy robotem?? bo to może jak z biszkoptem – mąkę trzeba delikatnie trzepaczką lub łyżką. Do tego mąka kokosowa moment chłonie wilgoć, wiec ciasto od razu robi się ciężkie.

  3. Marta pisze:

    Kingo, wypróbowałam po raz pierwszy to ciasto. Niestety nawet mi nie urosło, wyszło mniej więcej jak połowa Twojego ze zdjęć :( A do tego bardzo czuć na języku proszek do pieczenia (dałam zwykły bo innego nie miałam). Chyba jest go za dużo. Szkoda, bo na Twoich zdjęciach wygląda obłędnie . Pozdrawiam

  4. Kasia pisze:

    Ja zrobiłam wg przepisu i wyszło pyszne, co prawda moje jest o połowę niższe, ale to dlatego żejedyną blaszką jaką mam jest 20×30, nie mam 20×20 😀

  5. Dominika pisze:

    Czy można dac mrożone maliny? Przychodzi czas że ciężko o świeże 😉 lub we zamienić maliny mną np Borowke amerykanska?

  6. Dominika pisze:

    Witam czy można daj mrożone maliny? Lub świeże lub mrożone borówki amerykańskie?

  7. Urszula pisze:

    Na pewno wypróbuje, bo właśnie nabyłam mąkę kokosową. ale trochę już się boję…

  8. Del pisze:

    A można jakoś pokąbinować bez mąki kokosowej? zmielić wiórki i ewentualnie wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą / jasną lub żytnią pełnoziarnistą?

  9. szarlotka pisze:

    czy zamiast malin moge dodac jablka,czy wyjdzie mi z tego taka jakby szarlotka

  10. Basia pisze:

    Siedzi w piekarniku. U mnie ze śliwkami :)

  11. Drops pisze:

    Pierwszy raz robię to ciasto i też siadło ale wiem dlaczego. To żadna filozofia. Za dużo mąki. Jak się podaje przepis to można określić ilość mąki np 2 łyżki lub pół szklanki. Brak profesjonalizmu szokuje.

    • admin admin pisze:

      Zupełnie nie rozumiem Pani komentarza. Przecież w składnikach podane jest 1/2 szklanki mąki kokosowej. Wielu osobom udaje się to ciasto o czym świadczą liczne komentarze – polecam jeszcze raz wypróbować przepis i postępować zgodnie ze sposobem przygotowania. Pozdrawiam

  12. Dominika pisze:

    Z ta puszystoscia to chyba zalezy od rodzaju maki kokosowej. Ja do pierwszego ciasta uzylam grubo-mielonej Firmy Dr-Adam, a drugim razem maki Cocomi Bio Organic, ktora byla duzo drobniej mielona. Polecam ta drobniej-mielona.

  13. tasha pisze:

    …omlet kokosowo-sliwkowy. Wielki rozczar

  14. Richie pisze:

    Byłam początkowo sceptycznie nastawiona do tego przepisu właśnie przez komentarze, że nie wychodzi. A mi wyszło i to bardzo ładnie 😉 Przepis bardzo prosty z tym, że ja zamiast malin dałam na wierzch pokrojoną gorzką czekoladę. Całość wyszła wprawdzie nie za wysoka (tak mniej więcej jak na zdjęciach w oryginalnym przepisie) ale za to bardzo puszysta i lekka :)

  15. Kasia pisze:

    Zamiast miodu czy syropu klonowego można dać ksylitol?

  16. Kasia pisze:

    aaa czy musi być proszek do pieczenia bezglutenowy?

  17. Kasia pisze:

    Udało się! ☺Mąż zachwycony, mógł zjeść ciasto na święta a nie może spożywać mąk z pszenicy, także dobra alternatywa. I zadał pytanie czy można dodać kakao? Mniej więcej ile?

  18. Justyna pisze:

    Ciasto wyszło super, będę robić częściej, dziękuję:)

  19. Oleńka09 pisze:

    Wyszło, wyszło, wyszlo! Przepyszne.. lekkie, zdrowe i najważniejsze ze składników które znam:)

  20. Monia pisze:

    Kupiłam dzisiaj mąkę kokosową i szukałam przepisów… trafiłam na ten ? Trochę się bałam czytając komentarze, ale …jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. Nie zawiodłam się bo wyszło super!!! Polecam z bananem ?

    • admin admin pisze:

      uffff :) jak ja widzę tylko komentarz dotyczący tego ciasta to truchleję. Jednym się udaje innym nie :)cieszę się że jesteś w gronie tych zadowolonych. Myślę że mąka kokosowa – jej rodzaj odgrywa tu istotna rolę

  21. Anna pisze:

    Podjęłam próbę. Wszystko szło świetnie do momentu dodania mąki kokosowej ? jajka ubijane z zegarkiem w ręku 10 minut idealnie puszyste, mieszane mikserem tylko w jedna stronę. Wchodzi mąka i klops brak jakiejkolwiek puszystości ??? No nic włożyłam ciasto do piekarnika i zobaczymy czy coś z tego wyjdzie

    • admin admin pisze:

      proszę dać znać czy się udało :)

    • Anna pisze:

      Ciasto wyszło bez zakalca ale niestety nie miało puszystosci, która chyba miała być w tym cieście. Bardzo taki specyficzny posmak miało to ciasto, ciężko mi powiedzieć czy to kwestia ze coś poszło nie tak czy tak miało być…

  22. Monika pisze:

    Dziękuję za przepis, ciasto pyszne, ładnie wyrosło i było puszyste, zrobiłam z bananami ale już maliny czekają w kolejce.

  23. Angela pisze:

    Ciasto w piekarniku ? pięknie rośnie!

  24. Filip pisze:

    Ubiłem jajka z miodem na puszek, lecz po dodaniu oleju kokosowego, wielka klapa powstał płyn. Co zrobiłem nie tak ?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel