Fit ciasto z mąki kokosowej

Pyszne rzeczy są bardzo proste do przygotowania o czym niektórzy mogli przekonać się na żywo, obserwując mnie na moim snapie  (? kingaparuzel).  Jeszcze żaden przepis nie zrobił takiej furory. W dniu kiedy go przygotowałam wysłałam ponad 50 wiadomości z przepisem – zawsze tak robię kiedy prosicie mnie o to. Potwierdzeniem tego jest też  zestawienie które zrobiłam na moim FB i tam większość followersów również wybrała ten smak 🙂 – (poniżej załaduję zdjęcie które pojawiło się w jednym z postów na FB i IG).

Kochani moi obserwatorzy cieszę się, że mogę się z Wami dzielić smacznymi pomysłami. Niech Wasza dieta jest zdrowa, kolorowa i co najważniejsze smaczna. Zapraszam Was  na super ciasto – bez glutenu i bez laktozy – za to niesamowicie wilgotne i aromatyczne! Teraz pora na Was – czekam na Wasze relacje w komentarzach :*

Fit ciasto z mąki kokoswej



Ilość porcji: 10-15 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 6 jajek rozm M
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • świeże maliny

* proszek do pieczenia bezglutenowy – do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.
  3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą – ciasto ma przypominać konsystencją budyń.
  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.







347 komentarzy

  1. Karolina pisze:

    Zrobiłam i wyszło genialne 😀
    Ważne żeby po dodaniu składników suchych wymieszać delikatnie a nie szybko robotem.
    Wyczuwalne wiórki kokosowe z mąki – coś pysznego 😀

  2. Magda pisze:

    Droga Kingo, czy śliwki nadają się do tej pysznej kreacji?

  3. agnieszka pisze:

    Ciasto mi się zważyło 😕 postępowałam zgodnie z przepisem. Po 10 min przesiałam mąke z proszkiem do masy jajecznej i na najniższych obrotach mieszałam chwilę. Co prawda siedzi w piekarniku. Zobaczę co z tego wyjdzie 😕😊

  4. Gosia pisze:

    Zwykle mam pecha do ciast i nie wierzyłam, że się uda ale wyszło przepyszne! Następnym razem spróbuje z brzoskwinią!

  5. izabela pisze:

    Czy mozna zastapic make kokosowa maka migdalowa?

  6. Kasia pisze:

    Pani Kingo, czy po dodaniu oleju kokosowego do ubitej masy jajecznej, zmienia ona konsystencję do bardziej rzadkiej, czy jednak ja coś zrobiłam źle?

  7. Zu pisze:

    Można 🙂 moje wyszło idealne ❤

  8. Karolina pisze:

    Ile kalorii jest w porcji

  9. nathi1993 pisze:

    Ciasto wyszło rewelacyjne! Bardzo fajny przepis i jaki prosty!

  10. Karolina pisze:

    Czy można użyć malin mrożonych? 🙂

  11. Agnieszka pisze:

    Wyszlo cudowneee! Dziekuje kochana!

  12. Julita pisze:

    A mi to ciasto nie wyszło, robiłam z mrożonymi wiśniami. Niestety było za tluste i za ciężkie. Konsystencja ciasta przed upierzeniem ok, po upieczeniu tez jak biszkopt wyglądało, po ukrojeniu prezentuje się ok. Smakowo trochę jak omlet z kokosem, tłusty omlet z kokosem.

  13. Krystyna pisze:

    Witam. Z racji tego że jestem kompletną amatorką i dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami, mam pytanie… Czy w momencie gdy już ubije jajka i przychodzi czas na wsypanie mąki, moge cały czas mieszać mikserem na niskich obrotach? Wystarczy zwolnić obroty? Czy w ogóle wyłączyć mikser i połączyć mąkę z ubitym jajkiem mieszając łyżką? Pozdrawiam 😉

  14. Gosia pisze:

    Pierwszy raz robiłam coś z Twojego przepisu i muszę przyznać że masz nową fankę! Ciasto szybkie i pyszne!
    Następnym razem robię większą blaszkę!

    • admin admin pisze:

      aaa nawet nie wiesz jak się cieszę – ten przepis jest jak ruletka 🙂 tzn czytając komentarze nigdy nie wiem czego się spodziewać. Wielu osobą się udaje ale są też takie które na niego narzekają.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel