Fit ciasto z mąki kokosowej

Pyszne rzeczy są bardzo proste do przygotowania o czym niektórzy mogli przekonać się na żywo, obserwując mnie na moim snapie  (? kingaparuzel).  Jeszcze żaden przepis nie zrobił takiej furory. W dniu kiedy go przygotowałam wysłałam ponad 50 wiadomości z przepisem – zawsze tak robię kiedy prosicie mnie o to. Potwierdzeniem tego jest też  zestawienie które zrobiłam na moim FB i tam większość followersów również wybrała ten smak :) – (poniżej załaduję zdjęcie które pojawiło się w jednym z postów na FB i IG).

Kochani moi obserwatorzy cieszę się, że mogę się z Wami dzielić smacznymi pomysłami. Niech Wasza dieta jest zdrowa, kolorowa i co najważniejsze smaczna. Zapraszam Was  na super ciasto – bez glutenu i bez laktozy – za to niesamowicie wilgotne i aromatyczne! Teraz pora na Was – czekam na Wasze relacje w komentarzach :*

Fit ciasto z mąki kokoswej



Ilość porcji: 10-15 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 6 jajek rozm M
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • świeże maliny

* proszek do pieczenia bezglutenowy – do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.
  3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą – ciasto ma przypominać konsystencją budyń.
  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.







336 Responses

  1. Karolina pisze:

    Zrobiłam i wyszło genialne 😀
    Ważne żeby po dodaniu składników suchych wymieszać delikatnie a nie szybko robotem.
    Wyczuwalne wiórki kokosowe z mąki – coś pysznego 😀

  2. Magda pisze:

    Droga Kingo, czy śliwki nadają się do tej pysznej kreacji?

  3. agnieszka pisze:

    Ciasto mi się zważyło 😕 postępowałam zgodnie z przepisem. Po 10 min przesiałam mąke z proszkiem do masy jajecznej i na najniższych obrotach mieszałam chwilę. Co prawda siedzi w piekarniku. Zobaczę co z tego wyjdzie 😕😊

  4. Gosia pisze:

    Zwykle mam pecha do ciast i nie wierzyłam, że się uda ale wyszło przepyszne! Następnym razem spróbuje z brzoskwinią!

  5. izabela pisze:

    Czy mozna zastapic make kokosowa maka migdalowa?

  6. Kasia pisze:

    Pani Kingo, czy po dodaniu oleju kokosowego do ubitej masy jajecznej, zmienia ona konsystencję do bardziej rzadkiej, czy jednak ja coś zrobiłam źle?

  7. Zu pisze:

    Można :-) moje wyszło idealne ❤

  8. Karolina pisze:

    Ile kalorii jest w porcji

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel