Fit ciasto z mąki kokosowej

Pyszne rzeczy są bardzo proste do przygotowania o czym niektórzy mogli przekonać się na żywo, obserwując mnie na moim snapie  (👻 kingaparuzel).  Jeszcze żaden przepis nie zrobił takiej furory. W dniu kiedy go przygotowałam wysłałam ponad 50 wiadomości z przepisem – zawsze tak robię kiedy prosicie mnie o to. Potwierdzeniem tego jest też  zestawienie które zrobiłam na moim FB i tam większość followersów również wybrała ten smak :) – (poniżej załaduję zdjęcie które pojawiło się w jednym z postów na FB i IG).

Kochani moi obserwatorzy cieszę się, że mogę się z Wami dzielić smacznymi pomysłami. Niech Wasza dieta jest zdrowa, kolorowa i co najważniejsze smaczna. Zapraszam Was  na super ciasto – bez glutenu i bez laktozy – za to niesamowicie wilgotne i aromatyczne! Teraz pora na Was – czekam na Wasze relacje w komentarzach :*

Fit ciasto z mąki kokoswej



Ilość porcji: 10-15 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 6 jajek rozm M
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • świeże maliny

* proszek do pieczenia bezglutenowy – do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik  nastawić na temperaturę 160 ºC funkcja grzania termoobieg. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej.
  3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą – ciasto ma przypominać konsystencją budyń.
  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i piec 25-30 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.







253 Responses

  1. Ola pisze:

    Mam problem z tym ciastem. Czasem mi cudownie wychodzi a czasem na etapie dodawania oleju albo mąki (nawet po pół łyżeczki) przestaje być puszyste. Dziś cztery próby już za mną i odpuscilam sfrustrowana. O co tu chodzi ? Pomożesz???

    • admin admin pisze:

      mam może trochę dziwne pytanie :) czy mieszasz składniki w jedną stronę? czasami mieszanie raz w jedną raz w drugą może powodować takie sytuacje. Ja zawsze staram się mieszać ciasta w jedną stronę.
      Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

  2. ewelina pisze:

    a mąkę mieszasz łyżką czy robotem?? bo to może jak z biszkoptem – mąkę trzeba delikatnie trzepaczką lub łyżką. Do tego mąka kokosowa moment chłonie wilgoć, wiec ciasto od razu robi się ciężkie.

  3. Marta pisze:

    Kingo, wypróbowałam po raz pierwszy to ciasto. Niestety nawet mi nie urosło, wyszło mniej więcej jak połowa Twojego ze zdjęć :( A do tego bardzo czuć na języku proszek do pieczenia (dałam zwykły bo innego nie miałam). Chyba jest go za dużo. Szkoda, bo na Twoich zdjęciach wygląda obłędnie . Pozdrawiam

  4. Kasia pisze:

    Ja zrobiłam wg przepisu i wyszło pyszne, co prawda moje jest o połowę niższe, ale to dlatego żejedyną blaszką jaką mam jest 20×30, nie mam 20×20 😀

  5. Dominika pisze:

    Czy można dac mrożone maliny? Przychodzi czas że ciężko o świeże 😉 lub we zamienić maliny mną np Borowke amerykanska?

  6. Dominika pisze:

    Witam czy można daj mrożone maliny? Lub świeże lub mrożone borówki amerykańskie?

  7. Urszula pisze:

    Na pewno wypróbuje, bo właśnie nabyłam mąkę kokosową. ale trochę już się boję…

  8. Del pisze:

    A można jakoś pokąbinować bez mąki kokosowej? zmielić wiórki i ewentualnie wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą / jasną lub żytnią pełnoziarnistą?

  9. szarlotka pisze:

    czy zamiast malin moge dodac jablka,czy wyjdzie mi z tego taka jakby szarlotka

  10. Basia pisze:

    Siedzi w piekarniku. U mnie ze śliwkami :)

  11. Drops pisze:

    Pierwszy raz robię to ciasto i też siadło ale wiem dlaczego. To żadna filozofia. Za dużo mąki. Jak się podaje przepis to można określić ilość mąki np 2 łyżki lub pół szklanki. Brak profesjonalizmu szokuje.

    • admin admin pisze:

      Zupełnie nie rozumiem Pani komentarza. Przecież w składnikach podane jest 1/2 szklanki mąki kokosowej. Wielu osobom udaje się to ciasto o czym świadczą liczne komentarze – polecam jeszcze raz wypróbować przepis i postępować zgodnie ze sposobem przygotowania. Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel