Zupa ze szparagów i pieczonego czosnku

Kiedy pojawiają się w sklepach pierwsze szparagi wiem, że najbliższe tygodnie będą należały do nich w mojej kuchni. Uwielbiam je jako przystawkę zawinięte z szynką parmeńską, na śniadanie z jajkiem na miękko lub klasycznie z sosem holenderskim. Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę – zupę ze szparagów i pieczonego czosnku. Najlepsza jaką jadłam, fenomenalna, cudowna!

Pokochaj olej rzepakowy:
Punkt dymienia rafinowanego oleju rzepakowego wynosi 242°C i jest jednym z najwyższych spośród wszystkich olejów. Atutem wykorzystania rafinowanego oleju rzepakowego jest również jego neutralny smak i zapach, dzięki czemu można stosować go do różnych potraw, również tych na słodko, stąd jego zastosowanie w kuchni jest tak wszechstronne. Co więcej, podczas smażenia, pod działaniem wysokiej temperatury, właściwość ta nie zmienia się i olej pozostaje tak samo neutralny w smaku. Ale dzięki niemu podkreślimy smak innych składników w tak prosty i naturalny sposób.
Temperaturę dymienia zaczerpnęłam z książki prof. Jana Krzymańskiego „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”.

Zupa ze szparagów i pieczonego czosnku



Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • 800 g zielonych szparagów
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ze szaragów usunąć zbutwiałe końce i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem skropić olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem.
  3. Ułożyć warzywa na przygotowanej blasze. Piec przez 12 minut lub do momentu, kiedy szparagi są miękkie, mieszając od czasu do czasu.
  4. Wyjąć z piekarnika, całość przełożyć do garnka i zblendować. Dodać bulion i mleko i znowu blendować aż całość będzie gładka.
  5. Zupę gotować na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na 1 porcję:
kalorie: 160 kcal
tłuszcz: 8,6 g
białko: 7,5 g
węglowodany: 17, 3 g







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel