Baileys latte

Ta kawa powstała spontanicznie pewnego popołudnia. Jej smak jest fenomenalny. Nie publikowałabym przepisu który pokazuje kolejny przepis na kawę latte – każdy zna jej smak. Jednak połączenie które dzisiaj Wam przedstawiam to coś wyjątkowego. Kawa to mocne espresso do tego mleko kokosowe,  likier na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao oraz  cukier z palmy koksowej!

Wszystkich chętnych zapraszam również na moje FB gdzie  organizowany jest konkurs w którym ten przepis jest inspiracją!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Baileys latte



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 5 minut

Składniki:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 ml espresso
  • 100 ml likieru np. Baileys
  • 2 łyżki cukru kokosowego

 

Przygotowanie:

  1. Mleko koksowe (najlepiej z puszki) spienić za pomocą elektrycznego spieniacza.
  2. Przygotować espresso i wymieszać je z likierem
  3. Do dwóch szklanek rozlać spienione mleko kokosowe, odczekać około minuty, a następnie wlewać cienką stróżką przygotowana kawę z likierem.
  4. Z góry posypać cukrem kokosowym
  • MOŻLIWOŚCI:
    • mleko kokosowe można zastąpić mlekiem krowim
    • kawę można wzbogacić o skórkę z limonki lub cytrynę, cynamon, kardamon
    • zamiast cukru z palmy kokosowej można użyć cukru trzcinowego







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel