Wartościowy dressing

Wiosna odświeża kuchnię i ciało. To piękny stan, w którym warzywa smakują najlepiej, a my sięgamy po nie z chęcią. Codziennie na moim talerzu pojawia się sałata. Codziennie inna.

Urozmaicam je, kombinuję z sosami. Dziś przedstawiam Wam moje aksamitne odkrycie! Pełen wartości, zielony dressing do sałatek – jest genialny. To coś prostego i nieskomplikowanego. Lubię dbać o siebie, więc wybieram doskonałe składniki i ich połączenia. W tym przepisie króluje olej rzepakowy – to jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, witaminy E i K. Już jedna jego łyżka pokrywa ok. 50% zapotrzebowania organizmu na witaminę E. Ponadto olej rzepakowy to źródło witaminy K, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego do dressingu możliwe będzie lepsze wchłanianie i transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.
W tym przepisie znalazło się jeszcze nie mniej cenne awokado pełne błonnika, witamin A, E i C oraz kwasu foliowego. Ono odpowiedzialne jest za kremową konsystencję, piękny kolor i sprawia, że dressing nabiera jeszcze więcej wartości.
W małej buteleczce taki zastrzyk energii i witamin! Czyli same dobrodziejstwa dla naszego ciała :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis !

Pokochaj olej rzepakowy:
Rzepak, to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Wytłaczany z niej olej dostarcza wyjątkowo dużo składników odżywczych i witamin. Zaliczono go do grupy produktów Super-food, gdyż jest jednym z lepszych olejów na świecie.

 

Wartościowy dressing



Ilość porcji: 150 ml
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -----------
Czas całkowity: 5 minut

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ szklanki białego octu winnego
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. W blenderze połączyć ze sobą obrane awokado bez pestki, ocet, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Całość ma stworzyć gładką i aksamitną masę.
  2. Zmniejszyć obroty blendera i cienkim strumieniem wlewać olej rzepakowy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • MOŻLIWOŚCI:
    ♥ dresing można wzbogacić o świeże zioła takie jak: bazylia, oregano, mięta
    ♥ aby zaostrzyć smak należy dodać szczyptę płatków chili
    ♥ świetnie smakować będzie również z odrobiną czosnku







17 Responses

  1. Marta pisze:

    Pani Kingo, dressing w y b i t n y!! przeeeeepyszny! Dodałam olej rzepakowy tłoczony na zimno. Dziękuję i życzę kolejnych inspiracji – i Pani i sobie:)

    • admin admin pisze:

      aaaaaaaaaaaaaa super! tak się cieszę zawsze jak ktoś napiszę że wypróbował przepis! dziękuję!

  2. Ania pisze:

    Pani Kingo czy można zamiast oleju rzepakowego dodać olej lniany?

  3. asia pisze:

    Miodzio!!!

  4. Ania pisze:

    od dawna szukałam przepisu na jakiś fajny dressing , a dziś do tego kupiłam avokado i zastanawiałam sie co z niego zrobić bo dopiero ucze się go używać. Teraz juz wiem napewno zrobie troche ressingu i troche masla , pozdrawiam

  5. olamari pisze:

    Jak długo można przechowywać ten dressing i czy z upływem czasu nie traci koloru? Bo wygląda przepięknie!

    • admin admin pisze:

      kochana nie powinien tracić koloru ze względu na obecność cytryny i oleju który również jest w tym przypadku konserwantem. Myślę że spokojnie 2-3 dni może stać w lodówce. Szczerze Ci powiem, że zawsze znika tego samego dnia :)

  6. olamari pisze:

    I jeszcze: Czy możesz pokazać jakiego dokładnie oleju używasz? Pozdrawiam serdecznie!

  7. Ewela pisze:

    Od lat używam jako bazę do dresingow właśnie miód, ocet, ale u mnie wyłącznie jabłkowy, olej rzepakowy czasami zmieszany z oliwą z oliwek i najczęsciej odrobina czosnku i wtedy tworzę różne wariacje smakowe zależnie od humoru. Dla mnie najlepszy dresing to taki wymieszany do konsystencji prawie że majonezu.

    • admin admin pisze:

      dokładnie – to fanatyczna baza. Polecam dodawać nasiona chia wtedy uzyskujemy właśnie taki gęsty dressing gdyż nasiona wchłaniają płyn.

  8. Dagmara pisze:

    Witam serdecznie.
    Czy ma pani pomysł z jakiego powodu on czasem mi się rozwarstwia? Jest przepyszny i często go robię. Zmieniłam tylko po pierwszym razie ilość octu na dwie łyżeczki bo aż 1/4 to dla nas za dużo. Pozdrawiamy i dziękujemy za przepyszne przepisy.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel