Grzanki z awokado i jajkiem

Lubię zaczynać dzień od czegoś pysznego. Nie lubię się spieszyć – choć z tym ostatnio mam problem. Ostatnio w moim życiu dużo się dzieje. Nowe pomysły,  projekty i marzenia. Uwielbiam ten stan kiedy powstaje coś fantastycznego. Dostaję wtedy przypływu energii i radości. Planuję, analizuję, liczę – musielibyście teraz widzieć mój pulpit komputera. Czasami w myślach śmieje się, że jestem czarodziejką gdyż tak zaklinam swoje marzenia, że stają się one rzeczywistością. Ja po prostu bardzo mocno  wierzę w siebie i kocham to co robię.

Dzisiaj zapraszam Was na moje śniadanie – jest proste ale pełne wyjątkowego smaku. Aksamitne awokado i żółtko jajka na chrupiącej grzance to kompozycja doskonała. To śniadanie jakie lubię!

Grzanki z awokado i jajkiem



Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: --------------
Czas całkowity: 5 minut

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki soku z limonki
  • sól i pieprz
  • płatki chili

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni teflonowej zarumienić z obu stron kromki chleba.
  2. Awokado, obrać, usunąć pestkę i pokroić w równą kostkę. Doprawić solą i sokiem z limonki.
  3. Jajko wbić do małej miseczki. W rondlu zagotować 1 l wody. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zrobić wirek w wodzie i w sam jego środek przelać jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i przełożyć na ręcznik papierowy po to aby wchłonął pozostała na jajku wodę.
  4. Na tost wyłożyć przygotowane awokado, następnie jajko w koszulce. Całość posypać sola i pieprzem oraz płatkami chili.







11 Responses

  1. Hania pisze:

    Wygląda pysznie! bardzo lubię pastę z awokado, dlatego na pewno wypróbuję ten przepis.
    pozdrawiam :)

  2. b. pisze:

    właśnie tak wyglądało moje dzisiejsze śniadanie, tylko to awokado dodaję jeszcze odrobinkę przetartego czosnku

  3. Edith pisze:

    Wczoraj zrobiłam zainspirowana tym wpisem :) było pysznie

  4. Paulina pisze:

    Uwielbiam awokado, ale na kanpce zwykle robie z niego paste :) lubie sniadania na cieplo wiec jak dostalam toster od morphy richards to teraz tosty sa nr jeden na sniadanie 😀

    • admin admin pisze:

      ja czasami tak się śpieszę że tylko plastry awokado aby nie tracić czasu – choć przyznam że również wolę wersję z pastą awokado :)

  5. Sonia pisze:

    Dziś delektowalam się takim śniadaniem. Pyszne! Codziennie będę wyprobowywac przepisy z Twojego bloga i czekam na nowe.Pozdrawiam ☺

  6. Michalina pisze:

    Pełen odlot. Pyszne :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel