Jesień to najlepsza pora na gotowanie. Przyroda dostarcza nam największą ilość wyjątkowych produktów: grzyby, śliwki, dynie, orzechy, jabłka. Oh! lista jest smacznie długa. Ostatnio moją kulinarną uwagę przyciągają jabłka. Uwielbiam ich smak i możliwości które dają. Dziś dla Was pyszne i zdrowe ciasto bez dodatku tłuszczu, przygotowane na mące pełnoziarnistej z dużą ilością cynamonu i kardamonu. Zakochałam się w tym przepisie i jestem pewna, że Wy też jeśli tylko spróbujecie. Szybki i prosty przepis na zdrową szarlotkę bez tłuszczu.
Smacznego:)
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.
Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.
Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
* Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.
*Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną ( 1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Składniki
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.
Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.
Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
* Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.
*Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną ( 1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Coś dla mnie bo zaczęłam dietę, ale czasami mam ochotę na coś słodkiego 😉
Dzień dobry bardzo 🙂 czy można użyć mąki orkiszowej do tego przepisu?
tak 🙂
🙂
a gdybym chciała mąkę bezglutenową??
nie ma problemu – też się uda
Witam, mam pytanie czy mleko można zastąpić czymś innym niż sokiem jabłkowym? ?
tak mozna
Jaka powinna być temperatura piekarnika?
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.
Pyszne ciasto! Lekkie i puszyste (co przy takiej ilości owoców mnie zadziwiło). Użyłam mąki żytniej razowej i wyszło jak mega! Dzięki za przepis ❤️
dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂
Właśnie upiekłam z szarą renetą mmmmmmm poprostu boskie. Delikatne, puszyste ciasto,aromatyczne. Polecam wszystkim i dziękuję za ten przepis.
Kolejny raz spróbowałam upiec tą szarlotkę, zamiast jabłek dodałam gruszki,mąkę też zmieniłam bo zabrakło wiec dałam pół na pół gryczaną+pszenną i ubijałam składniki jak na biszkopt.Ciasto mega:)tak delikatne i puszyste że paluszki lizać, dziękuje za ten przepis.Pozdrawiam
To ciasto jest genialne :). Dziś robiłam na podwieczorek i to z podwójnej porcji. Porozdawałam po rodzinie i znajomych i jutro robię powtórkę ;). A jeszcze jak pomyślę, że jest zdrowe to już w ogóle. Dziękuję za super przepis 🙂
Kinia, ciasto robiłam wczoraj i wyszło PRZEPYSZNE 🙂 Nie zostało dosłownie nic, cała Rodzinka zajadała aż miło było popatrzeć 🙂
Kingo, czy mogłabym użyć innych owoców zamiast jabłek ? Chodzi mi tutaj konkretnie o gruszki. Pozdrawiam cię i cieszę się ze mogę korzystać z takich cudnych i prostych przepisów ☺️
Oczywiście ze można użyć innych owoców ?
Czy mogę użyć mleka 2% i zwykła mąkę nie pełnoziarnista ?
tak – spokojnie można użyć wymienionych produktów
Dzień dobry, mi podobnie jak innej pani, która palą komentarz, ciasto wyszło na 2cm czyli nie urosło wcale?jabłek nie dałam soczystych. Jabłka na wierzchu ciasta kompletnie wyschły w piekarniku…Czy coś może być nie tak z przepisem? ???
ważne aby skłądniki miały temperaturę pokojową i aby utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę
Czy mogę użyć ksylitolu ?
tak
A jakie beda proporcje składników na taka standardową prostokątną blachę?
Ja mam pytanko czy można użyć jabłek pokrojonych w kostkę ze słoika?
tak
Wspaniale wygląda to ciacho, biorę się za nie dzisiaj 🙂
Dam znać jak wyszło 🙂
Pozdrawiam!
Rewelka!
Piekłam dłużej (50minut) bo nie wysychało.
Smak- petarda 🙂
uffff – cieszę się że się udało 🙂 czasami jabłka są zbyt soczyste
A mogę ze zwykłej maki?
tak – oczywiście
Zrobiłam to ciasto z mąki orkiszowej typ 2000 i zamiast jabłek dodałam gruszki. Wyszło przepyszne! Zabieram się za resztę Pani przepisów, bo podejrzewam, że są równie udane 🙂
A tak na marginesie pięknie się Pani zmieniła 🙂
Miłego dnia!
ale miły komentarz ? ? bardzo dziękuję za tyle komplementów ?
Zamiast mąki pełnoziarnistej dałam 1/3 gryczanej, 1/3 ryżowej i 1/3 pełnoziarnistej pszennej, zamiast cukru erytrytol, dodałam trochę za dużo jabłek (5 dużych), a na wierzch siemię lniane zamiast cukru pudru (pomyliło mi się z innym przepisem…). Mimo tych wszystkich „zamiast” ciasto wyszło znakomite!!! Nawet, jak dla mnie, lekko za słodkie, ale w smaku wspaniałe! Wilgotne, jabłkowo-cynamonowe, idealne do kawki i do tego można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo w mojej wersji całość ma zaledwie ok. 1100 kcal! Serdecznie dziękuję za fantastyczny przepis!!! Już planuję które kolejne ciasto z Pani przepisów upiekę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Cześć! Też mi ślinka pociekła czytając ten przepis i komentarze…. Ponieważ jabłka już są raczej do kitu, to mam pytanie: czy możnaby tak to ciasto z truskawkami zrobić??
Pozdrawiam:) Piękny blog!!!
oczywiście że mozna 🙂
Czy w tym przepisie nie ma jakiegos bledu? Przeciez tego ciasta w stosunku do jablek jest tyle co nic! Tej 1/4 na wierzch nawet nie dawalam bo ciasto juz na blasze wygladalo jak jablka w polewie. Jestem pewna ze wyjdzie zakalec – takie jablka otoczone gestym budyniem.
Cd… Juz sie upieklo i… no, musze przyznac, ze jestem mile zaskoczona. Ilosc ciasta okazala sie wystarczajaca, cale ciasto jest takie jakie uwielbiam, z duza iloscia owocow, a nie jak w przypadku ogromnej wiekszosci ciast ucieranych z owocami, ze tych owocow jest zaledwie dla dopieszczenia. Teraz zaluje ze nie dalam tamtej reszty jablek na wierzch bo byloby ich jeszcze wiecej i ciasto byloby jeszcze bardziej wilgotne. Mam tylko pytanie: Gdybym robila je z dwóch lub trzech porcji, tez wyjdzie? Nie bedzie tak ze wszystkie owoce opadna na dno? Jak dlugo w takim wypadku nalezy je piec? Pozdrawiam.
spokojnie wyjdzie przy większej ilości ciasta.
Cieszę się że przepis się sprawdził.
W przepisie wszystko jest ok – wiele osób już wykonało ten przepis o czym świadczą komentarze i wszyscy robili go według właśnie takich proporcji.
Dziś wypróbowałam ten przepis i cóż mogę napisać chyba tylko tyle że skradł moje ppdniebienie i kubki smakowe:)łatwe, pyszne i zdrowe
super! dziękuję :*
Witam serdecznie, w składzie 1/3 szklanki- ale czego ? + 1 łyzka cukru trzcinowego.
Pozdrawiam Magda
cukru trzcinowego
Dziekuje bardzo za odpowiedz 🙂
Wypróbowałam ??? wyszła super !!! Smaczna ? zapisuję ten przepis ? do zeszytu z ulubionymi przepisami ❤ Cieszę się, że odkryłam bloga ? na pewno jeszcze wiele razy zabiorę się do gotowania, pieczenia…, wg Pani przepisów ❤ pozdrawiam
Witam 🙂
a czy jest możliwość udostępnienia wartości odżywczych takiego ciasta?:)
Kuba całe ciasto ma około 1000 kcal jeżeli użyjemy mleka 1,5% lub mleka ryżowego – teraz wszystko zależy na ile kawałków je pokroisz 🙂 Mi wyszło 10 kawałków więc jeden ma 100 kcal
witam bardzo przypadly mi do gustu Pani przepisiki, wszystko co teraz robie , robie bez cukru bialego i bialej maki chcialam zapytac czy mozna uzyc maki orkiszowej 1050 badz pelnoziarnistej?i ile to by bylo przeliczajac na szklanki?czy musi byc maka przesiewana?moze Pani by mogla nagrac tez przepisy fajnie by bylo:)pozdrawiam i czekam na nowe fit przepisy:)
Droga Eve – pozwoliłam sobie pisać do Ciebie po imieniu – i Ciebie prosze o to samo 🙂
Więc można użyć mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej – ważne jest aby je przesiwiewać (na koniec pozostałe na sitku otręby wrzucamy do ciasta) ponieważ ciasto wychodzi wtedy delikatnie i ładnie wyrasta
Czy z mieszanek maki owsianej bezglutenowej, maki jaglanej i maki kokosowej wyjdzie? W jakich proporcjach najlepiej dać te mąki? Z góry dziekuje za odp.
Przepraszam (może to banalne pytanie) ale zaczynam dopiero przygodę ze zdrowymi produktami i w poszukiwaniu mąki na to cudo jedyna jak mi wpadła w ręce to „mąka LUBELLA , pełne ziarno – 3 zboża do wypieku chleba” Czy to o taką mąkę chodzi ????
tą mąkę o której piszesz to kompozycja 3 zbóż: pszenicy, żyta i orkiszu – spokojnie na tej mące ciasto się uda 🙂
??? super…dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Kingo, upiekłam z mąką gryczaną, wyszło dobre. Jednak tym razem chciałabym wymieszać mąkę gryczaną z inną bg. Jaką polecisz, aby było delikatniejsze w smaku? Posiadam ryżową ziemniaczaną, z amarantusa I taipoki. I ile dać gryczanej i ile tej drugiej? Ponadto mam pytanie o brzoskwinie z syropu. Pewnie będą zbyt wilgotne do ciasta? ☺dziękuję z góry za odp ☺ pozdrawiam.
Można użyć brzoskwiń z syropu tylko należy je wcześniej odsączyć. Co do mąki – gryczaną najlepiej wymieszać z inną lekką mąką. Ryżowa, ziemniaczana i z tapioki to mąki skrobiowe i one powodują że wszystko się klei – na nich np.doskonale udaje się kisiel – polecam je do ciasta aby było bardziej wilgotne i zwarte ale to w proporcjach około 2 łyżek. Polecam gryczaną wymieszać z mielonymi migdałami, mąką jaglaną, mąką kokosową – ale tej też dajemy około 3 łyżek
Wyciągnęłam ciasto po 35-40 minutach. Niestety nie wyszło. Było mokre i nie wyrosło. Wiesz może dlaczego?;(
zbyt soczyste jabłka
mi też wyszło mokre i nie wyrosło, własnie przez soczyste jabłka. Czy w związku z tym i tak można zjeść? czy będzie bolał brzuch 😉
można spokojnie zjeść 🙂
Uwielbiam takie ciacha: szybkie, łatwe i pyszne ? przepis wydrukowany, do następnego pieczenia ☺
Smacznego wszystkim ?
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Robię już drugi raz, ciasto jest idealne! Nie zastanawiajcie się dłużej tylko róbcie ?. Nie dość, że proste, dodatkowo mega zdrowe no i przepyszne. Nawet zwolennik tradycyjnych wypieków (białej mąki i cukru) zjadł i prosił o dokładkę, a to największy komplement. Ja użyłam ksylitolu i mąki orkiszowej pelnoziarnistej. Kapitalne połączenie kardamonu z cynamonem, od tej pory moje ulubione! Dziękuję Kinga! ❤️❤️?
to ja dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :*
Kingo, mam mąkę pszenną 1850 graham – czy jest to mąka pełnoziarnista?
tak 🙂
Zrobiłam pół na pół z mąką gryczaną, użyłam jabłek antonówek, zaraz ląduje w piekarniku. Mam nadzieję, że się uda! Pachnie pięknie za sprawą cynamonu, a przede wszystkim – kardamonu.
tak! ja też uwielbiam kardamon – kochana daj znać jak Ci wyszła 🙂
Z początku się wystraszyłam, bo po 35 minutach patyczek był mokry. Piekłam ciasto 15 minut dłużej i wyszło idealnie 🙂 pyszne, słodziutkie, aromatyczne, a do tego ma tak mało kalorii… mój numer 1 wśród zdrowych wypieków! 🙂 Dziękuję za przepis :*
wspaniale! dziękuję za te słowa :* tak się cieszę że się udała i że smakuje 🙂 dziękuję za komentarz :*
Czy można zamiast cukru dodac stevi? Czy są placki na stevi, bo mi to co ja piekę jesli
cukier zastępuje stevia nie wychodzą. Help chcę aby to bylo jak najmniej kaloryczne
Natalio polecam Ci do pieczenia erytrol lepiej zachowuje się w wypiekach 🙂
A czy można mąkę wieloziarnistą zastąpić mąką kokosową lub ryżową?
Też jestem ciekawa 🙂
Marlenko można jeżeli używasz mąki zywykłej,migdałowej, gryczanej to dodaj jej 1 szklankę
ryżowa również jest chłonna i powoduje sypkość dlatego wymieszałbym pół szklanki mąki ryżowej z 2 łyżkami maki ziemniaczanej
Nie wiem jakie dokładnie, ale były bardzo dojrzałe ichciałam się ich po prostu pozbyć. Jakie byłyby najlepsze?
szara reneta
Pani Kingo zrobiłam już szarlotkę drugi raz i niestety drugi raz zakalec. Stososwałam się do przepisu co do grama.. Nie wiem co jest tego przyczyną..
a jakie jabłka były używane?
Czy moge cukier zastąpić miodem? 🙂
tak ale dodać go 1/4 szklanki
Dziękuje 🙂 najpyszniejsza szarlotka na świecie!
Ja mam pytanie jaki rodzaj jabłek wybierasz do tego ciasta żeby nie były za soczyste, i jakiej średnicy masz brytwanke :). Pozdrawiam :*
ciasto to piekłam w formie 23 cm – a jabłek używam odmian: szara renety lub – ten już jest bardziej soczysty ale lubię ich smak – Ligol
Witam serdecznie, czy zamiast mleka można dać jogurt ? Jeśli tak to w jakiej ilości ? Pozdrawiam
tak można dodać w takich samych proporcjach
Ciasto wyszło rewelacyjnie !!! Moje znikło chwilę po wyjęciu z piekarnika ? i bez wyrzutów sumienia ?
ale super! dziękuję :*
Upiekłam dziś to ciasto, nie dość, że łatwe i zdrowe to jeszcze bardzo smaczne! Nie klei się, jest lekko wilgotne od jabłek i takie aromatyczne – pycha! Dzięki za przepis Kingo – upiekę jeszcze nie jeden raz 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Ta szarlotka jest wspaniała:) …. dziekuję za przepis, który znalazł się w tych naj:)
a ja dziękuję za miłe słowa i za komentarz 🙂
dziękuje za odpowiedź Ja jestem rabarbaholiczka, poprostu uwielbiam ciasta z nim, nie potrafię się oprzeć 🙂 stąd ten pomysł 🙂 jeszcze raz dzięki 🙂
Czy można jabłka zastąpić rabarbarem czy będzie zbyt soczyscie?
Pozdrawiam
oczywiście że można zastąpić ale proponuje rabarbar obrać, pokroić w kostkę i posypać cukrem trzcinowym, odstawić na 5-10 minut a następnie odsączony dodać do ciasta. Ps. sama na pewno w sezonie zrobię to ciasto z rabarbarem i dziękuję Ci za tą inspirację :*
Czy mozna zastąpić mąkę pełnoziarnista mąka gryczana?
Pozdrawiam
tak 🙂
Kinguś, czy mleko mogę zastąpić np. mleczkiem kokosowym? Niestety mam uczulenie 🙁
tak można 🙂
Właśnie zrobiłam na drugie śniadanie. Wyszła idealna. Dzięki uwielbiam takie przepisy na lekkie słodkości
już wkrótce pojawi się taka książka 🙂
Właśnie zajadamy z synkiem jeszcze ciepłe – PYYYYCHA 🙂
bardzo się cieszę że smakuje :*
Pytanko: czy to ciasto ma konsystencję lejącą?? Bo mi tak wyszło i nie wiem czy coś pomieszałam:) Dałam mąkę orkiszową i mleko zwykłe.
PS. przepis na chlebek bananowy genialny, co drugi dzień piekę i znika jakoś;)
tak
Kingo – wlasnie zrobilam Twoje ciasto:) pachnie i wyglada oblednie ale mam jedno pytanie. Czy ono powinno byc mokre? Bo wyszlo mi takie wilgotne. I w sumie nie wiem czy to przez jablka/mleko roslinne czy jednak cos mi nie wyszlo… Bede wdzieczna za odp.
Agata ciasto powinno być wilgotne ale nie mokre. Zapewne miałaś bardzo soczyste jabłka.
Kingo, zachwyciło mnie to ciasto. Postanowiłam ją zrobić.
Kilka dni temu mi wyszła, ale okazało się, że mam zbyt szeroką tortownicę i ciasto było dosłownie 2cm 🙁 ale pyszne, choć przez słodkie jabłka (mąż wybierał a ja nie dopowiedziałam, że kwaśniejsze mają być 😉 ) było dość słodkie.
Wczoraj robiłam drugi raz, tym razem z mniejszą ilością cukru i z jabłkami odmiany słodko-kwaśnej twardsze. I tym razem zrobiłam to w mniejszej foremce – keksówce i ciasto nie dość że nie wyrosło, znowu jest mini mini to jeszcze w środku jest klejące. Piekarnik zawsze piekł super, jest nowy. Jak w przepisie były określone min to on upiekł czasem już kilka min wcześniej 😉
Mąki użyłam oba razy – pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny (choć trzeci raz planowałam to zrobić z mąki owsianej bo muszę używać produktów o niskim ig).
Pomooocy 🙂 jest pyszne a mi nie wychodzi ;(
Aniu myślę że powodem mogą być jabłka kiedy są za soczyste ciasto robi się mokre należy je wtedy przed pieczeniem obtoczyć w otrębach albo w dodatkowej mące aby wchłonęła nadmiar soków. Kolejny powód to foremka jeżeli jest wyższa i ciasta w niej więcej należy ciasto piec dłużej. Mam nadzieję że się nie zniechęcisz i spróbujesz jeszcze raz 🙂
Spróbuję jeszcze raz.. jak nie wyjdzie to wiecej nie robię :)) Widać nie jest mi to pisane 😉
Kingo a zamiast maki przennej można użyć gryczanej bądź orkiszowej? Jeśli tak to w takich samych proporcjach? Pozdrawiam
tak spokojnie możesz użyć wymienionych mąk w tych samych proporcjach
Szarlotka wyborna, właśnie zjadłam na drugie śniadanie do drugiej kawki 🙂 Czuje sie z tego tytułu jak milion $ 😉
Mam pytanie na przyszłość. Czy zamiast cukru można użyć syropu ryżowego? Ewentualnie miodu? I jakie wtedy musiałyby być proporcje syrop:mąka? Czy może bez zmian?
wspaniale bardzo dziękuję 🙂
lepiej użyć miodu lub syropu ryżowego ale tego z brązowego ryżu w takich samych proporcjach jak cukru jednak proponuje dodać 120-130 g mąki
Och! Kinga Paruzel mi odpisała! ? Dziękuję bardzo!!! Teraz to juz w ogóle czuję się jak 10 mln $! Tak myślałam, że dobrze byłoby zwiększyć ilość mąki, ale że jestem laikiem w tej dziedzinie wolałam zapytać, żeby nie zepsuć arcydzieła ? Jeszcze raz dziękuję bardzo za odpowiedź! ?
kochana zawsze odpowiadam 🙂 cieszę się że sprawiłam Ci radość 🙂 :* ps. polecam się na przyszłość 🙂
A można zastąpić cukier daktylami? Jeśli tak to jak?
daktyle należy zalać ciepłą wodą – odczekać ok 10 minut, odcedzić i zmiksować. MAsę dodać do ciasta. NA ciasto ok 5 sztuk daktyli.
nie ma co, popisałaś się w DD TVN- SZpaghetti bolonEZ- chyba spaghetti bolognese!!!! Żenada. i ty wydajesz książki kulinarne?!
Izo to było moje pierwsze wejście i wierz mi że byłam mega spięta. Samą mnie ta wymowa zabolała 🙁 Kochana wierz mi – słyszałam siebie! To było masakryczne przejęzyczenie.
Proszę o więcej dystansu i zrozumienia.
Poprawna wymowa to: spagetti bolonieze – na przyszłość dla wszystkich 🙂
A książki się sprzedają bo w nich nie mówię tylko piszę 🙂
W ogóle się nie przejmuj 🙂
żenada to ta iza
NIE WOLNO CI SIĘ PRZEJMOWAĆ DEBILAMI, niestety
zawsze będą na świecie i zawsze będą zazdrościć tym którym się powodzi 🙂 Trzymaj się gorąco i działaj dalej <3
:*
Co za beznadziejny komentarz
Iza, Ty też możesz wydawać swoje 😉 zajmij się sobą, zamiast wytykać błędy i przejęzyczenia innym 🙂
wystarczy jedno jajko zastąpić 1 łyżką siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami wody